Κορωνοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ μετά τα 3.215 κρούσματα

Κορωνοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ μετά τα 3.215 κρούσματα

1.572 νέες μολύνσεις μόνο στην Αττική - Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν σε έναν μήνα - Το «καλό» και το «κακό» σενάριο για την αποσυμπίεση - Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ με ενσωμάτωση ιδιωτικών δομών υγείας

entatiki3
Αγωνία για την δύσκολα ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας αλλά και για την αντοχή του ΕΣΥ που δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς με νόσο covid-19, κυριαρχεί στην επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση. Τα περιοριστικά μέτρα για τη συρρίκνωση της μετάδοσης του κορωνοϊού και το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελούν τα δύο αναχώματα που έχει υψώσει η κυβέρνηση στοχεύοντας στον έλεγχο της πολύ δύσκολης κατάστασης. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί των πολιτών – έχουν πραγματοποιηθεί πλέον 1.126.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, μια στερεή βάση για το τείχος ανοσίας που οικοδομείται και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Αριθμός που παρέπεμψε στις δραματικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων: στις 12 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 3.316 κρούσματα και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 3.227 νέες διαγνώσεις, με τη διαφορά βεβαίως ότι τότε τα «μαύρα» στοιχεία αφορούσαν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, και όχι την Αττική όπως συμβαίνει τώρα. Η χθεσινή «επίδοση» με τα 3.215 κρούσματα είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, και η πρώτη αρνητική του έτους, ωστόσο αναμένονται και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Εχθές, καταγράφηκε επίσης αρνητικό ρεκόρ και στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο, 1.572 νέες μολύνσεις.

Τα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα δίνουν τη σκυτάλη σε ανάλογα ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία συνήθως έπειτα από 10-15 ημέρες και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε ρεκόρ διασωληνωμένων – το 5% με 7% των ασθενών με σοβαρή νόσηση χρειάζονται διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- και θυμάτων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Εάν υποτεθεί ότι εκτυλίσσεται το καλό σενάριο της σταθεροποίησης και στη συνέχεια της μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, η πίεση στα νοσοκομεία θα φτάσει στο peak το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου. Εάν, όμως, η επιδημία συντηρηθεί σε αυτήν ή ίσως και σε μεγαλύτερη ένταση (οι ειδικοί βλέπουν πως οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αττική θα δώσουν νέες συρροές που θα προστεθούν στις εργασιακές και τις ενδοοικογενειακές συρροές που ήδη καταγράφονται), τότε η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα μετατεθεί χρονικά, παρασύροντας προς τον Απρίλιο και την πίεση στα νοσοκομεία. Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν την ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ να διαρκεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

Ρεκόρ και στις εισαγωγές

Το χθεσινό ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων συνέπεσε και με ρεκόρ, από την αρχή του έτους, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο. Άλλοι 476 άνθρωποι με σοβαρή νόσο χρειάστηκε να εισαχθούν σε κλινική covid, απλή ή ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα. Το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλη την Ελλάδα τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), ανερχόταν χθες σε 3.787.

Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χθες, 251, εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, στο ξεκίνημα του κύματος στα νοσοκομεία, αρχίζουν να θυμούνται οι επαγγελματίες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματάς, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγιος Παύλος μετρούν δεκάδες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο αναμένοντας τις νοσηλείες που θα «δώσουν» τα χθεσινά 395 νέα κρούσματα κορωνοϊού και όσα σημειωθούν στο εξής. Αυξημένη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Λάρισας καθώς και της Πάτρας, με τις αντίστοιχες Περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν χθες υψηλό αριθμό κρουσμάτων, 102 και 149 αντίστοιχα.

Κλείσιμο
Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.895, με τους 1.579 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν σε έναν μήνα, ήταν 277 στις 9 Φεβρουαρίου και χθες ήταν 484. Και την ίδια στιγμή οι ειδικοί αναμένουν πως την τρέχουσα εβδομάδα θα αυξηθούν κατά 200.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δύσκολη, με τους ασθενείς να γεμίζουν αθρόα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους αρμόδιους να επιχειρούν υπό τις πιεστικές συνθήκες να καλύψουν τις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται νοσηλεία σε απλή κλίνη ή ΜΕΘ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με covid, με αποτέλεσμα κάποιοι να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και να αναμένουν να ελευθερωθεί κλίνη. Αναφέρει ενδεικτικά η Ομοσπονδία πως διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ βρίσκονταν χθες στο «Αμαλία Φλέμινγκ», στο «Σισμανόγλειο», στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό.

Πώς ξετυλίγεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ

Από σήμερα το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία, «ενσωματώνοντας» ιδιωτικές δομές υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτό, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται σήμερα κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid ασθενείς, τη στιγμή που το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς κορωνοϊού. Στις 301 κλίνες του θα νοσηλευτούν ασθενείς covid και στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης θα αναπτυχθούν πολυδύναμες ΜΕΘ.

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από αύριο και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG. Τα δύο νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να νοσηλεύουν covid ασθενείς, αξιοποιώντας το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται από εργαζόμενους των νοσοκομείων αναφοράς. Πρόκειται για τα δύο πρώτα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική που θα δεχθούν ασθενείς κορωνοϊού, καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορούσε σε non covid περιστατικά.

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία συμμετέχουν με 215 απλές κλίνες στην κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΠΥΥ, υπουργείου Υγείας και Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, προβλέπει τη συνδρομή στο ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτικές κλινικές συνεπικουρούν από σήμερα εφημερίες κλινικών στο Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας.

Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας ξεδιπλώνεται σε στάδια. Έτσι, σε επόμενη, πιο δύσκολη φάση, έχει μελετηθεί να ενταχθούν στο σύστημα με αποκλειστική νοσηλεία covid, εκτός από τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Αγία Βαρβάρα», «Ελπίς», «Παμμακάριστος, το Τζάνειο και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες.

Επιπλέον, ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης θα ενταχθεί στο σύστημα για τα περιστατικά κορωνοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης. Τέλος, 26 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα συνεπικουρούν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, με προοπτική να γίνουν 50. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κατεπείγουσα επιστολή του προς τα μέλη του ζητεί ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί.


Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Το Αρκάνσας επιβάλλει σχεδόν απόλυτη απαγόρευση της άμβλωσης

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση

Νικαράγουα: Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις στο ηφαίστειο Σαν Κριστόμπαλ-Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης