Βίντεο από το «ξύπνημα» της Αίτνας: «Βροχή» από ηφαιστειακή σκόνη σε πόλεις της Σικελίας - Το νέφος έφτασε μέχρι την Αθήνα

Βίντεο από το «ξύπνημα» της Αίτνας: «Βροχή» από ηφαιστειακή σκόνη σε πόλεις της Σικελίας - Το νέφος έφτασε μέχρι την Αθήνα

Το «ξύπνημα» της Αίτνας: Δείτε βίντεο του meteo - Πόσο κοντά έφτασε στην Ελλάδα - Μαύρη στάχτη σε αρκετές πόλεις στη Σικελία - Σε ύψος 10 χιλιομέτρων η ηφαιστειακή τέφρα

068_AA_04032021_287958
Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η δραστηριότητα της Αίτνας, του ηφαιστείου που εξερράγη για άλλη μια φορά την Κυριακή, καλύπτοντας με στάχτη αρκετές πόλεις στη Σικελία.

Η δέκατη κατά σειρά μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στις 0624 UTC στην Αίτνα εκτοξεύοντας την ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος μέχρι τα 10.000 μέτρα.


Πρόκειται για την  δέκατη φορά από τις 16 Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η Αίτνα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.



etna_volcano_ESA
Λάβα 1,300 μέτρων ρέει στις πλαγιές του ηφαιστείου - Φωτογραφία: ESA(European Space Agency)
Κλείσιμο


Η στάχτη κάλυψε αρκετές πόλεις ανάμεσα στις οποίες και οι Sant'Alfio, Giarre, Linguaglossa και Mascali, με τις αρχές να μιλούν για μια «μαύρη ζώνη» που σχηματίστηκε από τις πλαγιές του ηφαιστείου μέχρι την Μεσόγειο.
aitna_skoni



Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε, μάλιστα, και προβλήματα στις μετακινήσεις.
aitna_afrikaniki_skoni


Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα το ηφαιστειακό νέφος αερίων και τέφρας από την Αίτνα να φτάσει έως την Αθήνα, όπως κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11.

Σύμφωνα με το meteo.gr το νέφος δημιουργήθηκε από έκρηξη του ηφαιστείου περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, μεταφερόμενο από τα ισχυρά δυτικά ρεύματα στην τροπόσφαιρα έφτασε στην Αθήνα σε 6 περίπου ώρες, γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Δείτε το βίντεο

Meteo.gr: Αίτνα - Αθήνα σε 6 ώρες!


Η ηφαιστειακή τέφρα όχι μόνο έφτασε πάνω από την χώρα μας, όπως έδειχναν τα προγνωστικά στοιχεία, αλλά διέσχισε τελικώς όλη τη νότια Τουρκία και το βράδυ της Κυριακής έφτασε ακόμη και στα βορειοδυτικά τμήματα της Συρίας.

Σημαντικό ρόλο για την διασπορά έχουν οι επικρατούντες άνεμοι (περιοχή ομπρέλας), ο ρυθμός ανόδου της στήλης, η περιεκτικότητα σε στάχτη που μπορεί να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, και η διάρκεια των ηφαιστειακών σύννεφων, διότι έχει άμεσες επιπτώσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Σχεδόν όλοι οι τύποι ηφαιστειακών στηλών μπορούν να διοχετεύσουν στάχτη στην ατμόσφαιρα σε επαρκές ύψος ώστε να καθίσταται επικίνδυνη η πτήση αεροσκαφών στα ύψη αυτά.

Αίτνα

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα Σμύρνη: Ο ξυλοδαρμός του πολίτη και οι αστυνομικοί που ξεπέρασαν τα όρια - Δείτε τα βίντεο

Χαμηλή στάθμη της θάλασσας: Πού οφείλεται το φαινόμενο των τελευταίων ημερών

Μέγκαν και Χάρι στην Οπρα: «Έτρεμαν μήπως ο Άρτσι ήταν ο πρώτος μαύρος πρίγκιπας της Αγγλίας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης