Στα δικαστήρια η κόντρα Λέκκα - Χουλιάρα - Από την έρευνα BAN... μέχρι τον φονικό σεισμό στην Τουρκία το '20

Στα δικαστήρια η κόντρα Λέκκα - Χουλιάρα - Από την έρευνα BAN... μέχρι τον φονικό σεισμό στην Τουρκία το '20

Η κόντρα των δύο σεισμολόγων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 όταν ο Γεράσιμος Χουλιάρας δημοσιοποίησε πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ για μεγάλο ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας - Η αντιπαράθεση των δυο επιστημόνων κορυφώθηκε στον φονικό σεισμό της Τουρκίας των 6,8 Ρίχτερ 

lek
Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων και γεωλόγων έχει στραμμένα τα βλέμματά της στην περιοχή της Ελασσόνας όπου την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη είχαμε τους διπλούς ισχυρούς σεισμούς των 6 και 5,9 Ρίχτερ αντίστοιχα, έρχεται στην δημοσιότητα μια απίστευτη κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και του Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Χουλιάρα, η οποία φαίνεται πως θα λυθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Όλα ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 2019 όταν, όπως ισχυρίζεται στη μήνυσή του ο κ. Λέκκας, ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ ο Γεράσιμος Χουλιάρας – και οι δυο μέλη της επιτροπής σεισμικού κινδύνου- δημοσιοποίησε πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ για μεγάλο ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Τότε είχαμε έναν σεισμό 5,2 Ρίχτερ στην Πρέβεζα, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 είχαμε στην περιοχή της Ζακύνθου 6,8 Ρίχτερ.

Αρχές του 2019 και ενώ η δυτική Ελλάδα αντιμετώπιζε την μετασεισμική ακολουθία των δυο παραπάνω ισχυρών σεισμών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πήγαινε στον εισαγγελέα και κατέθετε μήνυση, μαζί με τον κ. Κώστα Μακρόπουλο πρόεδρο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στον Γεράσιμο Χουλιάρα γιατί δημοσιοποίησε έγγραφα που αφορούσαν την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

«Θέλω να πω μια συγγνώμη στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας γιατί η επιστημονική κοινότητα δεν είναι αντάξια των ικανοτήτων της. Δυστυχώς σκοπιμότητες, οι οποίες υπάρχουν από πολλές πλευρές υποβάλουν την κάθε στιγμή τι πρέπει να λέγεται» είχε πει τότε ο Ευθύμιος Λέκκας. Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Χουλιάρας δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ενώ ανέθεσε την εξέταση της μήνυσης σε δικηγόρο. Μάλιστα έμαθε για τη μήνυση εναντίον του, τη στιγμή που παρακολουθούσε μέσω Skype τη συνεδρίαση της επιτροπής Αντιμετώπισης Σεισμικού Κινδύνου.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισήμανε μέσω του λογαριασμού του στο facebook ότι θα λέει πάντα την αλήθεια και θεωρεί τις κινήσεις του Ευθύμη Λέκκα συκοφαντίες. Η μήνυση αφορά την παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ενώ στις 4 Μαρτίου 2021 ήρθε κλήση στον κ. Χουλιάρα για να παρουσιαστεί στις 12 Μαρτίου 2021 στην 4η Πταισματοδίκη Αθηνών για να λάβει γνώση της υπόθεσης σχετικά με τη μήνυση του Ευθύμιου Λέκκα και του κ. Μακρόπουλου και να εξεταστεί ανωμοτί.

Μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του κ. Χουλιάρα η αντιπαράθεση των δυο επιστημόνων γίνεται αντιληπτή σε μεγάλα σεισμικά γεγονότα όπως στον φονικό σεισμό της Τουρκίας των 6,8 Ρίχτερ που είχαμε τον Ιανουάριο του 2020, όπου ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι τον είχε προβλέψει παραθέτοντας στοιχεία. Τότε ο κ. Λέκκας μιλώντας για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία ουσισαστικά φωτογράφιζε τον κ. Χουλιάρα λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά». Φυσικά άμεση ήταν η απάντηση του κ. Χουλιάρα ο οποίος ανέφερε ότι «άκουσα τον γεωλόγο πρόεδρο του ΟΑΣΠ να αναφέρεται αερολογώντας για κάποιες προγνώσεις που γίνονται για αυτοπροβολή. Επειδή εδώ και ένα χρόνο ο συγκεκριμένος μου έχει ασκήσει μήνυση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον εισαγγελέα δεν μπορώ να μιλήσω ελευθέρα. Θαυμάστε τον πρόεδρο και πείτε του ότι μιλώ με την ηγεσία της πολιτικής προστασίας από χτες τα χαράματα !!!», είχε αναφέρει τότε ο κ. Χουλιάρας, ενώ στο πλευρό του βρέθηκε και ο Άκης Τσελέντης ο οποίος τότε είχε «αδειάσει» τον Ευθύμιο Λέκκα σχολιάζοντας:

«Και κάτι τελευταίο επειδή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας αμφισβήτησε το συνάδερφο Μάκη Χουλιάρα δημόσια για την επιτυχία του στην εκτίμηση του επερχόμενου σεισμού και ότι το έκανε για αυτοπροβολή θέλω να δηλώσω ότι έλαβα και εγώ όλο το επιστημονικό υλικό της ανάλυσης Χουλιάρα πριν το σεισμό. Επιβεβαιώνω λοιπόν την επιστημονική επιτυχημένη εκτίμηση του συναδέρφου». «Σε ευχαριστώ Άκη Τσελέντη, η ψυχή σου ξέρει τον πόλεμο που έχει αντιμετωπίσει ο καθηγητής Βαρώτσος και έχουμε ευθύνη και πρέπει να συνεχίσουμε το έργο του ενωμένοι δυνατοί μια γροθιά όπως είμαστε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόσα χρόνια στηρίζοντας το ΒΑΝ και την έρευνα μας», είπε από τη δική του πλευρά ο Γεράσιμος Χουλιάρας σχολιάζοντας την παραπάνω τοποθέτηση του Άκη Τσελέντη.

Ειδήσεις σήμερα: 
Γιατί... έπιασε τώρα ο «πόνος» τη Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά - Τι φοβάται η καγκελάριος

Νέες ελπίδες: Ενθαρρυντικές οι δοκιμές της Merck για φάρμακο κατά της Covid-19 που θα χορηγείται από το στόμα

Αντρέας Φυλακτού: Η σεξουαλική παρενόχληση από καταξιωμένο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης