Δρίτσας για 17 Νοέμβρη: Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων είπα γιατί ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας

Δρίτσας για 17 Νοέμβρη: Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων είπα γιατί ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας

Σάλος από την δήλωσή του πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» - Viral οι δηλώσεις του στα social media με αιχμηρά σχόλια από τους πολίτες – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

dritsas-456
Εξηγήσεις για την τοποθέτησή του πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» επιχείρησε να δώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τετάρτης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας είπε πως «σε όλη μου την ζωή και την πολιτική μου διαδρομή οι απόψεις και οι δράσεις μου είναι σε σταθερή αντίθεση με την τρομοκρατία. Δε θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο σαν αυτά που μου προσάπτει η ΝΔ»

Πάντως, παρά την προσπάθεια να κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαστρέβλωση των λόγων του ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και να αναλάβω την ευθύνη μου γιατί ο λόγος μου άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν είπα κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17Ν, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία της 17 Νοέμβρη. Ότι δεν φοβήθηκε ο ελληνικός λαός, ούτε και η πολιτεία».

Παράλληλα ο Θοδωρής Δρίτσας είπε: «Ζητώ από όλους να σεβαστούν όχι μια εκ των υστέρων αναδίπλωση, αλλά το πραγματικό νόημα όπως προκύπτει από όλη μου τη ζωή. Δε θα μπορούσα να προσβάλω νεκρούς και συγγενείς και φίλους νεκρών ανθρώπων, θυμάτων της 17Ν. Εξήγησα στη συνέντευξή μου ότι θεωρώ απολύτως κατανοητή την οργή, την αγανάκτηση, τον θυμό, μιας και τα περισσότερα θύματα ανήκαν στη δεξιά παράταξη, αλλά δεν νοείται το κράτος να συμπεριφέρεται με εκδικητικό τρόπο».

«Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορούσε να τηρήσει το δικό της νόμο και να κρατήσει χαμηλά την όλη υπόθεση. Είπα ότι οι δηλώσεις της δεξιάς παράταξης ρέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατίας εναντίον των αντιπάλων της. Ένα κράτος δικαίου δε φοβάται τους τρομοκράτες. Σας βεβαιώνω ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος τα δικαιώματα, και των κρατουμένων, τα υπερασπίζεται, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί. Δεν συμφωνούμε με τη 17Ν και τον Κουφοντίνα. Η ΝΔ γεννά ένα τεράστιο πρόβλημα μέσα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο:



Πολιτικές αντιδράσεις

«Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων.  Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει.

Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του  κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα», 
αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

ΚΙΝΑΛ: Να αποδοκιμάσει τον βουλευτή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Θέση στο ζήτημα πήρε δια του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: Όσα είπε ο κ Δριτσας είναι απαράδεκτα , ανιστορητα και προκλητικά . Η τρομοκρατία ειναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολυ ακριβά, ως χώρα, τη δραση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρωσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να απόδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του.

Η επίμαχη δήλωση και η «αναδίπλωση»

Υπενθυμίζεται ότι σε σχολιασμό επί της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκύψει από την απεργία πείνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1, είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη».

Συγκεκριμένα ο κ. Δρίτσας επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Κουφοντίνα λέγοντας πως δεν τηρεί τον νόμο και την επέκρινε γιατί με την στάση της, όπως ο ίδιος είπε, «θα αναβιώσει μία συζήτηση για την δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται».

Συνεχίζοντας, όμως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία δήλωση, η οποία σόκαρε την δημοσιογράφο, Λία Λάππα, όπως η ίδια είπε χαρακτηριστικά, στην οποία είπε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από την δράση αυτών των οργανώσεων. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».

Στο σημείο εκείνο η δημοσιογράφος ρωτά: «δεν καταλαβαίνω τι λέτε, λέτε ότι δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τη 17 Νοέμβρη με τις δολοφονίες;» με τον κ. Δρίτσα να επιμένει στην τοποθέτησή του και να απαντά: «ναι, βεβαίως, το έχω βιώσει».

Ακούστε το επίμαχο σημείο:



«Η αναφορά  ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν", αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες»  τόνισε στην συνέχεια ο Θοδωρής Δρίτσας, απαντώντας στη ΝΔ και επιχειρώντας μία αναδίπλωση.

«Στην πρωινή σημερινή τηλεφωνική μου συνέντευξη στο πειραιώτικο ρ/σ "Κανάλι 1" και στη δημοσιογράφο κ. Λία Λάππα, ρωτήθηκα για τα δύο θέματα της επικαιρότητας, την υπόθεση Κουφοντίνα και την υπόθεση Λιγνάδη. Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η Ν.Δ. παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου. 

«Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν", αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα» καταλήγει ο Θοδωρής Δρίτσας στη δήλωσή του.

Σάλος στο twitter από τη δήλωση Δρίτσα

Κλείσιμο
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα παραπάνω και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.  Παρά την αναδίπλωση του κ. Δρίτσα οι χρήστες του twitter όχι μόνο συνέχιζαν να συζητούν τη δήλωση, αλλά προχώρησαν και στη δημιουργία του hashtag #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει, σχολιάζοντας είτε με οργισμένο είτε με σκωπτικό τρόπο την τοποθέτηση του κ. Δρίτσα.

«Εκεί στον @syriza_gr κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να πάτε στο 2.9%» έγραψε ένας χρήστης, με έναν άλλο να συγκρίνει με παλαιότερες αλήστου μνήμης δηλώσεις: «Το #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει απο τη 17Ν είναι σαν το "δεν έχω δει νεκρό από μολότοφ". Τυχαία και τα δυο από την ίδια παράταξη συνονθύλευμα», έγραψε.

«Ντρέπεται και η ντροπή πλέον! #Κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει», έγραψε ένας άλλος χρήστης, ενώ υπήρξε και ένα σχόλιο χρησιμοποιώντας και πάλι την αναλογία: «Από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει». «Καλά πως κάνετε έτσι? Η 17Ν τρομοκρατούσε το πολύ μια φορά το εξάμηνο #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει», ήταν ένα άλλο σκωπτικό σχόλιο. 


Από την κριτική δεν έλειψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτής είναι ο κ. Δρίτσας. «Μαζέψτε τον #Δριτσας εκεί στον #Σύριζα . Βρίσκεται σε πλήρη και οριστική σύγχυση, κάνει κακό. #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει» «#κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει από τρομοκρατική οργάνωση... Αριστερή λογική...» είναι μερικές από τις αναρτήσεις Αρκετοί μάλιστα ζητούν και τη διαγραφή του. «Πώς κάνετε έτσι; Ο Δρίτσας εξέφρασε την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ  #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει», γράφτηκε σε μια ανάρτηση, καθώς δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ταυτίζουν τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. 





Διαγραφή Δρίτσα ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Έντονες ήταν οι επικρίσεις της κυβέρνησης, με τον υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τις δηλώσεις του και να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η δήλωση του κ. Δρίτσα ήταν «η πιο σοκαριστική δήλωση που έχει γίνει από βουλευτή σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης», σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να είσαι μέλος κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας και να επαινείς την τρομοκρατία και την εν ψυχρώ δολοφονία. Είναι αδύνατο να μην τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας».

Ειδήσεις σήμερα

Οι φάκελοι του ΣΕΗ «βγάζουν» κακουργήματα για 3 ηθοποιούς - Δεν έχουν παραγραφεί

Σκληρό lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα: Τι αλλάζει σε κωδικούς και ωράρια

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Ένα δαιδαλώδες νομικό ζήτημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης