Κύπρος: Η υπουργός Δικαιοσύνης καλεί τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να προβούν σε καταγγελίες

Κύπρος: Η υπουργός Δικαιοσύνης καλεί τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης να προβούν σε καταγγελίες

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχώς νέες καταγγελίες και, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο protothema.gr, κάποιες εξ αυτών έχουν πραγματική βάση 

υπ__Δικαιοσυνης_Φυλακτου
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι ανακριτές της κυπριακής αστυνομίας την διερεύνηση των καταγγελιών για βιασμούς, σεξουαλικές κακοποίήσεις και παρενοχλήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχώς νέες καταγγελίες και όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο protothema.gr, κάποιες εξ αυτών έχουν πραγματική βάση ενώ άλλες δεν φαίνεται να στηρίζονται σε στοιχεία ή σε πραγματικά γεγονότα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον και σήμερα ενημερώθηκε από τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας ενώ είχε συνάντηση και με τον ηθοποιό Αντρέα Φυλακτού ο οποίος χθες έκανε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από Έλληνα σκηνοθέτη.

Η κυρία Γιολίτη ανέφερε πως η σεξουαλική παρενόχληση αφορά άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και σημείωσε ότι στους άνδρες αδιαμφισβήτητα καταγράφεται μικρότερος αριθμός επειδή, μεταξύ άλλων, οι γυναίκες προσέρχονται σχετικά με μεγαλύτερη ευκολία για να καταγγείλουν.

«Δυστυχώς τα κοινωνικά στερεότυπα δρουν αρνητικά και δεν επιτρέπουν, συχνά στον άνδρα να είναι το θύμα. Είναι ακριβώς αυτά τα στερεότυπα, αυτή την ομερτά, την οποία οφείλουμε να σπάσουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι εδώ μαζί με έναν άνδρα, τον Αντρέα Φυλακτού, που βρήκε το κουράγιο και το θάρρος να μιλήσει, αλλά και να ενθαρρύνει άλλους να μιλήσουν. Η αδράνεια των θυμάτων και των μαρτύρων προστατεύει τους θύτες», συνέχισε.

Απηύθυνε έκκληση «σε όλα τα άτομα και είναι πολλά, τα οποία μου απευθύνουν ανώνυμες επιστολές, ονοματίζοντας τους θύτες, να προσέλθουν και να κάνουν καταγγελία. Η Αστυνομία δεν μπορεί να διερευνήσει ανώνυμες καταγγελίες. Θέλω τη βοήθεια του κάθε ενός από εμάς για να άρουμε την προστασία των θυτών. Η αλυσίδα σιωπής και συγκάλυψης πρέπει οπωσδήποτε να σπάσει και απευθύνω ξανά έκκληση προς όλους οι οποίοι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, βία να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν στις αρχές τις υποθέσεις τους, όπως έπραξε και πριν από λίγο καιρό η Άντρη Ελευθερίου, η οποία πιστεύω έδωσε και το έναυσμα να βγουν πολλοί άλλοι να μιλήσουν».

Ο κ. Φυλακτού ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνάντηση, προσθέτοντας πως «ήταν πολύ σημαντική νομίζω η σημερινή συνάντηση, γιατί νιώθω κι εγώ ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση στο να γίνουν ουσιώδη βήματα. Αποφάσισα να καταγγείλω, γιατί είναι πολύ άσχημο να κουβαλάς κάτι μέσα σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να σε τρώει, να ρίχνεις τις ευθύνες στον εαυτό σου, να προσπαθείς να το δικαιολογήσεις και να μην σε αφήνει να εξελιχθείς. Οπότε, ο κάθε ένας στο δικό του χρόνο ας βρει το θάρρος να εκφραστεί. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό, άτομα του στενού είτε οικογενειακού, είτε φιλικού περιβάλλοντος αυτών των ανθρώπων να τους στηρίξουν γιατί δεν είναι εύκολη διαδικασία».

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος σε θύματα που υπέστησαν παρενόχληση ή βία είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάστε να μιλήσετε. Υπάρχουν οι διαδικασίες που σας προστατεύουν. Υπάρχουν τα άτομα που έχουν θέληση να σας προστατεύσουν και να σας δικαιώσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε σε κάποιον».

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα και... βλέπουμε - Καμία μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής

Θρήνος για τον 45χρονο αστυνομικό στον Πύργο: Γλίτωσε από τα πυρά Ρουμάνου κακοποιού και σκοτώθηκε σε τροχαίο

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός: «Ζητώ συγγνώμη αν πλήγωσα κάποιον», γράφει στους σπουδαστές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης