Καιρός: Ζεστός ο φετινός χειμώνας 2020-2021 στην Ελλάδα - Ο Ιανουάριος ο θερμότερος μήνας

Καιρός: Ζεστός ο φετινός χειμώνας 2020-2021 στην Ελλάδα - Ο Ιανουάριος ο θερμότερος μήνας

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ζεστός ο φετινός χειμώνας με υψηλές θερμοκρασίες

kairos_maska
Ζεστός χαρακτηρίζεται ο φετινός χειμώνας, με εξαίρεση τις περιόδους δύο συγκεκριμένων κακοκαιριών (κακοκαιρία Λέανδρος  και κακοκαιρία  Μήδεια), όπως προκύπτει από την ανάλυση της μέγιστης θερμοκρασίας ανά ημέρα και την απόκλισή της από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019) για τέσσερις πόλεις της Ελλάδας όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έγινε για τους σταθμούς στη Φλώρινα, στη Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά, στην Αθήνα/Γκάζι και στο Ηράκλειο. Στα παρακάτω διαγράμματα διακρίνονται με μπλε μπάρες οι αρνητικές αποκλίσεις από την κανονική τιμή ενώ με κόκκινες μπάρες οι θετικές αποκλίσεις.

Όπως μπορούμε να δούμε, το μεγαλύτερο διάστημα των τριών μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (90 ημέρες συνολικά) η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τις κανονικές τιμές για μεγάλο αριθμό ημερών (πχ. για τις 66 από τις 90 ημέρες του χειμώνα στην Θεσσαλονίκη).

Διακρίνονται ξεκάθαρα οι δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές που επηρέασαν τη χώρα μας: ο Λέανδρος (14-18/01/2021) και η Μήδεια (13-17/02/2021). Ο θερμότερος μήνας του χειμώνα ήταν ο Ιανουάριος του 2021, με σημαντική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας, και στους 4 σταθμούς που αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση.

meteo_xeimonas_map
Γράφημα 1.  Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στην Αθήνα (Γκάζι) τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

Κλείσιμο
kairos_xeimonas_dio
Γράφημα 2.  Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 

kairos_meteo_xeimonas_tria
Γράφημα 3.  Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ηράκλειο της Κρήτης τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες.

kairos_xeimonas_tessera
Γράφημα 4.  Η ημερήσια πορεία της απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr στη Φλώρινα τον χειμώνα 2020-2021. Οι αρνητικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της περιόδου 2010-2019 παρουσιάζονται με μπλε μπάρες, ενώ οι θετικές αποκλίσεις με κόκκινες μπάρες. 


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας - Μίλησαν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένοχος ο Σαρκοζί για διαφθορά και δωροδοκία

Βρετανία: Σε διαφορετικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης