Καιρός: Μόνο το 6% της Ελλάδας καλύπτεται με χιόνια μέσα στο χειμώνα - Δείτε χάρτες του meteo

Καιρός: Μόνο το 6% της Ελλάδας καλύπτεται με χιόνια μέσα στο χειμώνα - Δείτε χάρτες του meteo

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών - Περιορισμένη και πάλι η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα

kairos_xioni_meteo
Το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας που καλύπτεται από το χιόνι, είναι περίπου 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020, όπως προκύπτει από τις εικόνες στις 28 Ιανουαρίου που έστειλε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, ο οποίος κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα και σε πολύ υψηλή ανάλυση (10μ).

Σύμφωνα με το meteo.gr, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Ιανουαρίου, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένη ακόμη και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Λέανδρος» και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο γράφημα παρουσιάζεται η ημερήσια διακύμανση της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα από δορυφορικές μετρήσεις εκτιμάται ότι την περίοδο που διανύουμε το ποσοστό της χερσαίας έκτασης της χώρας που καλύπτεται από το χιόνι είναι περίπου 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020.

meteo_xionia_greece
Οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μας μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και σαν αποτέλεσμα, η Δυτική Ελλάδα δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης που ελήφθη την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 δείχνει σημαντικές απορροές φερτών υλών από τους ποταμούς και χειμάρρους της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και την περιορισμένη χιονοκάλυψη σε μεγάλο υψόμετρο.

kairos_xioni_meteo
Κλείσιμο
Τέλος, στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 η οποία είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
ellada_xionia_athens_meteo

Ειδήσεις σήμερα: 
 
Κορωνοϊός - Ο πόλεμος των εμβολίων: H EE απειλεί να βάλει στοπ στην εξαγωγή τους

Τραγωδία στον Όλυμπο: Η κατάθεση του επιζώντα θα «ρίξει φως» στον τραγικό χαμό των δύο γιατρών

Κιμούλης Gate: Έρχεται ντόμινο αποκαλύψεων στον θεατρικό χώρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης