Πρύτανης ΑΠΘ: Ενημέρωσα τον εισαγγελέα για να διαφυλάξω το πανεπιστήμιο και τους υπαλλήλους

Πρύτανης ΑΠΘ: Ενημέρωσα τον εισαγγελέα για να διαφυλάξω το πανεπιστήμιο και τους υπαλλήλους

Τι λέει στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης και τα επεισόδια που ακολούθησαν - «Υπάρχει φθορά τέτοια εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκαν κάποιοι σε κάποιους χώρους όπου δεν είναι κοινά προσβάσιμοι» τόνισε ο πρύτανης - 30 προσαγωγές στα επεισόδια - Φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΘ

apth_main
Για την κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ καθώς και όλα όσα συνέβησαν στην πρυτανεία μέχρι την παρέμβαση της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή τουλάχιστον 20 ατόμων από την ομάδα των καταληψιών, μίλησε στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε όλα συνέβησαν γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν μια ομάδα μελών φοιτητικών παρατάξεων έβγαλαν έξω από τους χώρους του κτιρίου τους σεκιούριτι που έχουν προσληφθεί για την φύλαξή τους.

«Υπήρξε κατάληψη από μια ομάδα ατόμων, τώρα το αν είναι φοιτητές ή όχι όλοι της πρυτανείας, αυτό θα το δούμε. Ζητήσαμε δημοκρατικά να αφήσουν τους υπαλλήλους να μπουν να εργαστούν. Δεν τους άφησαν και στην συνέχεια επειδή είδαμε πιθανότητα παρουσίας κάποιων ατόμων σε χώρους, όπου δεν  έπρεπε να  έχουν πρόσβαση, που σημαίνει πως δημιούργησαν κάποια φθορά δημόσιας περιουσίας ενημέρωσα την εισαγγελία. Τώρα τι σχέδιο κατήρτισαν η εισαγγελία σε σχέση με την αστυνομία είναι δικό τους θέμα και δεν με αφορά. Εγώ απλώς για να διαφυλάξω ως νόμιμος εκπρόσωπος του πανεπιστημίου την διοικητική ακεραιότητα των υπαλλήλων και των εγγράφων ενημέρωσα την εισαγγελία».

papaioannou1


Την κατάληψη πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ανήκουν σε ελευθεριακά σχήματα και στο σχήμα των ΕΑΑΚ, από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

«Το αίτιο για το οτιδήποτε συνέβη είναι η κατάληψη. Οι σεκιούριτι βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους ωστόσο οι καταληψίες τους πέταξαν έξω. Άλλωστε δεν μπορούσαν να κάνουν και το παραμικρό, αφού η παρουσία τους είναι καθαρά για την φύλαξη της πρυτανείας και μόνο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ακουμπήσουν κάποιον αφού είναι εδώ μόνο για το κτίριο».

Σχετικά με τις φθορές που έχουν προκληθεί ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε: «Δεν έχω μπει ακόμα στους χώρους όμως όπως μαθαίνω υπάρχει φθορά τέτοια εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκαν κάποιοι σε κάποιους χώρους όπου δεν είναι κοινά προσβάσιμοι».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας - 30 οι προσαγωγές

Ανακοίνωση για τα γεγονότα της Δευτέρας στο ΑΠΘ εξέδωσε η Αστυνομία. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Πρωινές ώρες σήμερα (Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021), ομάδα ατόμων εισήλθε και πραγματοποίησε κατάληψη σε χώρους της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας φθορές.

Περί ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση παρουσία Εισαγγελέα, προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος.

Στο εσωτερικό του κτηρίου εντοπίσθηκαν συνολικά 30 άτομα τα οποία και προσήχθησαν.

Εξωτερικά του κτηρίου συγκεντρώθηκαν 150 άτομα περίπου, που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας μπογιές και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για να τους απωθήσουν προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων».

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΘ

Κλείσιμο
Μπροστά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται το απόγευμα της Δευτέρας φοιτητές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της αστυνομίας εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Φοιτητές διαμαρτυρία ΓΑΔΘ - GRTimes.gr


Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αστυνομικοί βία, κάνοντας λόγο για «απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημιακού χώρου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης», ενώ τονίζουν πως οι διαμαρτυρίες για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας και την Πανεπιστημιακή αστυνομία θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να μην εφαρμοστεί.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση μπροστά στη ΓΑΔΘ είναι για τις 5 το απόγευμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στο σημείο και δεν αφήνουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν έξω από το κτήριο. Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο ύψος της Μοναστηρίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία.


Επεισόδια το μεσημέρι στο ΑΠΘ

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Φοιτητές εκτόξευσαν μπογιές και καφέδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν με τις ασπίδες τους, ενώ προχώρησαν και σε χρήση χημικών.

Thestival.gr ΑΠΘ προσαγωγές





Σημειώνεται ότι νωρίτερα μία κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Για το λόγο αυτό, το σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.


katalipsi-aristoteleio-epeisodia__1_
katalipsi-aristoteleio-epeisodia__2_
katalipsi-aristoteleio-epeisodia__3_

mat-apth-katalipsi33_2

aristoteleio-syllipseis__1_
aristoteleio-syllipseis__2_
aristoteleio-syllipseis__3_
aristoteleio-syllipseis__4_
aristoteleio-syllipseis__5_

Έφοδος στο κτίριο διοίκησης

Λίγο πριν το μεσημέρι, άντρες των ΜΑΤ επενέβησαν στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο κατέλαβαν το πρωί φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία.

Φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω και φώναζαν συνθήματα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας που βρέθηκαν στον χώρο.

Την κατάληψη πραγματοποίησαν από το πρωί μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ανήκουν σε ελευθεριακά σχήματα και στο σχήμα των ΕΑΑΚ, από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Στη συνέχεια, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
mat-3


Ειδήσεις σήμερα:

Πρίγκιπας Κάρολος: Στη δίνη επικριτικών σχολίων επειδή παραβίασε την καραντίνα για να δει τον πατέρα του στο νοσοκομείο

Φριχτές αποκαλύψεις για τον καθηγητή: Κακοποιούσε τον μαθητή από 8 ετών ακόμα και μπροστά σε άλλα άτομα

Δημήτρης Λιγνάδης: Μόνος του σε κελί της ΓΑΔΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης