LIVE

Κορωνοϊός

Bitcoin: Πάει για 100.000 δολάρια - Επανάσταση του χρήματος ή φούσκα του αιώνα;

ghfdh

Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα που ξεκίνησε ως πείραμα στην τεχνολογία κρυπτογράφησης και έφτασε να έχει αξία 900 δισ. δολάρια - Ο ακήρυχτος πόλεμος των υπέρμαχων που προβλέπουν πορεία ανάλογη με αυτή του χρυσού και των πολεμίων που πιστεύουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να μηδενιστεί η αξία του

Τέσσερις Βυζαντινοί στρατηγοί πολιορκούν μια πόλη και για να την κατακτήσουν πρέπει να επιτεθούν όλοι ταυτόχρονα. Πώς όμως θα γνωρίζουν ότι το μήνυμα για την επίθεση που φέρνει ο αγγελιαφόρος είναι αυθεντικό και όχι μια παραπλάνηση του εχθρού;

Πάνω σε αυτό το πρόβλημα κρυπτογράφησης έχουν ξενυχτήσει εδώ και αιώνες τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά της ανθρωπότητας και έχουν γραφτεί άπειρες εξισώσεις και πραγματείες.

Στην οικονομική πρακτική, το πρόβλημα των 4 στρατηγών έχει να κάνει με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα συναλλαγών τέτοιο ώστε όταν κάποιος αγοράζει ένα ψηφιακό νόμισμα να είναι σίγουρος ότι αυτό είναι αυθεντικό, μοναδικό, καθώς και ότι η συναλλαγή είναι ασφαλής, δεν μπορεί να αντιγραφεί, να ακυρωθεί ή να χακαριστεί με οποιονδήποτε τρόπο.
elongated
Ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, αποφάσισε να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στο bitcoin και ταυτόχρονα εξετάζει το ενδεχόμενο να το χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της εταιρείας του

Το 2008, ένας μυστηριώδης κρυπτογράφος με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto έδωσε στη δημοσιότητα 9 σελίδες με έναν αλγόριθμο που επιτρέπει να γίνονται αξιόπιστες συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα μέσα από ένα αποκεντρωμένο σύστημα που βασίζεται σε πρωτοποριακή κρυπτογράφηση (εξ ου και η ονομασία «κρυπτονόμισμα») μέσω ενός αδιάβλητου αρχείου που καταγράφει όλες τις συναλλαγές (το λεγόμενο blockchain) και το οποίο συντηρείται από τους ίδιους τους χρήστες του συστήματος, χωρίς «κεντρική εξουσία» ή επόπτη. Ψηφιακό νόμισμα είναι στην ουσία μια λογιστική μονάδα που από μόνη της δεν έχει αξία αλλά σήμερα λόγω μεγάλης ζήτησης έχει φτασει να κοστιζει περι τα 50.000 δολάρια, ενώ η συνολική αξία όλων των bitcoin που κυκλοφορούν έχει φτάσει τα 900 δισ. δολάρια..

Το 2009, όταν ο Nakamoto δημιούργησε τα πρώτα 50 bitcoin, η υπόθεση απασχόλησε μόνο τη μικρή κοινότητα των κρυπτογράφων, προγραμματιστών και διαφόρων άλλων. Από εξειδικευμένους επιστήμονες μέχρι περίεργους και «σπασίκλες» της πληροφορικής που αντάλλασσαν μεταξύ τους bitcoin για τη χαρά της έρευνας και της κρυπτογραφίας. Η τιμή ανεβαίνει λόγω της ζήτησης, η οποία ενισχύεται διαρκώς καθώς όλο και περισσότεροι μικροεπενδυτές το αγοράζουν, ενώ κάποιοι «συστημικοί παίκτες» το αποδέχονται. Προφήτες του τεχνο-καπιταλισμού, όπως ο Ελον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla, το υιοθετούν, ενώ πλέον και κάποιοι θεσμικοί επενδυτές και «κανονικές» τράπεζες αρχίζουν να το χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
THEA_1402_048_049_cmyk_bitcoin_kall_el

Οι αναλυτές του bitcoin ισχυρίζονται ότι η τιμή των 100.000 δολαρίων είναι ζήτημα λίγων μηνών, ενώ κάποιοι φανατικοί υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι είναι το μέλλον, καθώς το «τύπωμα χρήματος» από τις κεντρικές τράπεζες μειώνει την πραγματική αξία των παραδοσιακών νομισμάτων και το κρυπτονόμισμα αποτελεί μία από τις εναλλακτικές.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί σοβαροί και έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται απλά για μια τεράστια φούσκα, παρόμοια με όσες έσκασαν άπειρες φορές στη σύντομη ιστορία του καπιταλισμού, η οποία, όμως, αυτή τη φορά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η φούσκα του bitcoin, λένε διάφοροι αναγνωρισμένοι παραδοσιακοί οικονομολόγοι, είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, εξαιτίας της τεχνολογίας, αλλά και λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά με το αδιάκοπο «τύπωμα χρήματος».

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, γνωστός και ως «Δρ Καταστροφή», επειδή είχε προβλέψει το κραχ του 2008, έχει γίνει από τους πιο εμβληματικούς εχθρούς του bitcoin. Κατηγορεί μάλιστα τον Mr Tesla για χειραγώγηση της αγοράς, επειδή με μια απλή ανακοίνωση ότι η εταιρεία του έχει αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, εκτόξευσε την τιμή σε νέα ύψη προ ημερών.

Ο Μάικλ Μπέρι, ο επενδυτής που είχε κι αυτός προβλέψει το κραχ του 2008 -και παρουσιάζεται στην ταινία «The Big Short» να πουλάει κόντρα σε όλους τους τραπεζικούς κολοσσούς που αγόραζαν- μιλάει όχι μόνο για τεράστια φούσκα σε όλα τα κρυπτονομίσματα, αλλά κατηγορεί τον Μασκ ότι η ανακοίνωση για το bitcoin έγινε για να καλύψει τα προβλήματα που έχει η εταιρεία του στην Κίνα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάτοχοι bitcoin δεν το αγόρασαν επειδή πιστεύουν στην τεχνολογία που βρίσκεται από πίσω, αλλά επειδή προβλέπουν ότι η αξία του θα αυξηθεί. Ο μηχανισμός αυτός είναι ο ορισμός της κερδοσκοπίας η οποία από κάποιο σημείο και πέρα οδηγεί σε φούσκες.

Ομως οι υποστηρικτές του bitcoin υποδεικνύουν όχι μόνο ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία του χρήματος την οποία εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι, αλλά και για ένα νέο μέσο αποθήκευσης αξίας, που μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο συστημικό. Κάποιοι, μάλιστα, συγκρίνουν το bitcoin με τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί κατεξοχήν ένα από τα κυρίαρχα μέσα αποθήκευσης αξίας. Ο χρυσός μπορεί να έχει αρκετές χρήσιμες εφαρμογές ως οδοντικό εμφύτευμα ή ως... καλώδιο σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, αλλά το 99,9% της αξίας του οφείλεται στην πεποίθηση που έχουν οι άνθρωποι ότι είναι ένα από τα καλύτερα μέσα αποθήκευσης αξίας.

Κάτι τέτοιο είναι και το bitcoin, λένε οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων: ένα μέσο αποθήκευσης αξίας, με νέα τεχνολογία, το οποίο εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι. Η διαφορά είναι βέβαια ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται τα τελευταία 10.000 χρόνια, ενώ το bitcoin μόλις 13, αλλά ο μηχανισμός είναι περίπου ο ίδιος, λένε οι bitcoiners. Η θεωρία αυτή είναι καλή... όσο ισχύει. Διότι ο βασικός κανόνας για τις φούσκες είναι ότι διαπιστώνουμε την ύπαρξή τους αφότου σκάσουν. Ποτέ νωρίτερα. Οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων είχαν δικαιωθεί το 2017, όταν το bitcoin είχε φτάσει κοντά στα 20.000 δολάρια, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε, υποχωρώντας μέχρι τα 3.500 δολάρια έναν χρόνο αργότερα. Η φούσκα έσκασε το 2017, αλλά το γεγονός ότι η τιμή ξεπέρασε πλέον και τα 51.000 δολάρια περιπλέκει τα πράγματα. Η τιμή ανεβαίνει επειδή κάποιοι το αγοράζουν επειδή πιστεύουν ότι έχει αξία... επειδή κάποιοι άλλοι θα θέλουν να το αποκτήσουν... επειδή κι εκείνοι πιστεύουν ότι κάποιοι άλλοι θα θέλουν να το αποκτήσουν και ούτω καθεξής. Αλλά τι θα συμβεί εάν ξαφνικά, για οποιονδήποτε λόγο η πεποίθηση των αγοραστών αλλάξει και γίνουν πωλητές; H αξία του θα μπορούσε να φτάσει και στο 1 δολάριο ή το μηδέν. 

«Ο καθένας αγοράζει bitcoin για διαφορετικούς λόγους, κάποιοι το θεωρούν μια καινούρια μορφή χρυσού, άλλοι έναν τρόπο να έχεις ένα σκληρό ψηφιακό περιουσιακό στοιχεία και άλλοι γιατί είναι μια καινούρια τεχνολογία», μας λέει ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που ασχολείται με το bitcoin, και συμπληρώνει: «Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή εάν το bitcoin είναι φούσκα ή όχι. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι όλο και περισσότεροι συστημικοί παράγοντες το δέχονται ως μέσο συναλλαγής. Οσο αυτό συνεχίζεται η ζήτηση για bitcoin θα νομιμοποιείται. Προφανώς υπάρχουν κίνδυνοι, γιατί είναι νέα τεχνολογία η οποία, αν και πολλά υποσχόμενη, πιθανόν να έχει και αστάθμητους κινδύνους, ρίσκα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δούμε».

Σχετικά με το bitcoin ως επενδυτική επιλογή, ο κ. Νικολέτος επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία θα αυξάνεται και η τοποθέτηση στα χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι ανάλογη με αυτά τα δεδομένα. Εγώ θα πρότεινα ανάλογα με το ρίσκο κάθε επενδυτής να έχει μεταξύ 1%-2%. Δεν θεωρώ ότι αντικαθιστά τον χρυσό, ο οποίος θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό στα χαρτοφυλάκια, γύρω στο 20%, επειδή οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουν να “τυπώνουν” χρήμα μειώνοντας έτσι την αγοραστική του δύναμη».

Οι επικριτές του bitcoin επιμένουν ότι πρόκειται για μια φούσκα και μάλιστα χειραγωγούμενη, ιδιαίτερα μέσα από τα social media, αλλά αμφισβητούν και την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτό.

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα «κομψή», αλλά στην πράξη είναι αντιοικονομική. Στην πραγματικότητα οι υπολογιστές του δικτύου που συντηρεί το αρχείο συναλλαγών καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια μεγαλύτερη από ένα μικρό κράτος όπως η Ελβετία.

Ο λόγος είναι ότι οι ανεξάρτητοι υπολογιστές που τρέχουν το λογισμικό του blockchain, πραγματοποιώντας σύνθετους υπολογισμούς, «ανταμείβονται» για τη δουλειά αυτή με καινούρια bitcoin, τα οποία παράγονται με έναν προκαθορισμένο ρυθμό. Η διαδικασία αυτή λέγεται «εξόρυξη» (mining) και παράγει ένα μπλοκ από bitcoin κάθε δέκα λεπτά, ενώ το ποσό των bitcoin που περιέχει κάθε μπλοκ μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια, με σκοπό να επιβραδύνεται η παραγωγή.

Συνολικά, προβλέπεται να παραχθούν το ανώτερο 21 εκατομμύρια bitcoin, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 18,5 εκατομμύρια.

Κάθε bitcoin έχει τη δική του ψηφιακή ταυτότητα, στην ουσία έναν μοναδικό κωδικό, ο οποίος είναι δημόσιος, αλλά η ταυτότητα του ιδιοκτήτη παραμένει μυστική και ο τελευταίος έχει πρόσβαση χάρη στον δικό του κωδικό, ο οποίος δεν μπορεί να «σπάσει» με τίποτα. Αυτό δίνει ασφάλεια, αλλά σημαίνει και ότι εάν κάποιος χάσει τον κωδικό χάνει και την πρόσβαση στα χρήματά του.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα αδιάβλητο ψηφιακό νόμισμα με τεχνολογία «μεταξύ ομοτίμων» (peer to peer) που δεν ελέγχεται κεντρικά από κάποια κεντρική τράπεζα ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό. Το λογισμικό, μάλιστα, είναι ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο στον καθένα και εξελίσσεται διαρκώς με βάση τροποποιήσεις που αποδέχεται η κοινότητα των χρηστών.

Tο bitcoin άρχισε να λειτουργεί το 2009 και αρχικά είχε μηδενική αξία. Πολλοί από τους πρώτους κατόχους έγιναν πολυεκατομμυριούχοι, κάποιοι ίσως και να τρελάθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι το ψηφιακό τους πορτοφόλι, που είχαν αγοράσει για 10 δολάρια το 2009, άξιζε 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά εκείνοι... είχαν χάσει τους κωδικούς. Το πρώτο άλμα στην τιμή του bitcoin καταγράφηκε το 2010, όταν από 0,0008 δολάρια το ένα, η τιμή εκατονταπλασιάστηκε και έφτασε στα 0,08 δολάρια.

Τον Απρίλιο του 2011 η τιμή έφτασε το 1 δολάριο και πήδηξε στα 32 δολάρια μέσα σε 3 μήνες, για να ξαναπέσει στα 2 δολάρια πέντε μήνες μετά.

Πολλά από τα πρώτα bitcoin που δημιουργήθηκαν το 2009 παραμένουν ανενεργά, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κάτοχός τους, ο δημιουργός του bitcoin, «κάθεται» πάνω σε μια περιουσία, την οποία δεν έχει «κουνήσει» έκτοτε. Το μυστήριο δίνει λαβή στους θεωρητικούς της συνωμοσίας να βλέπουν πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto μυστικές υπηρεσίες ή άλλες σκοτεινές δυνάμεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κραυγή αγωνίας από τον ακριτικό Έβρο για το μεταναστευτικό με επιστολή στον πρωθυπουργό

Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά Χάρη Βαρθακούρη: Με ενόχλησε που μίλαγε περίεργα και απότομα στη γυναίκα του

Ρόδος: Νέα αγωγή σε γυναίκα που τον μήνυσε υπέβαλε ο γυναικολόγος με τα «μακριά δάχτυλα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

αυτο το μπιτκοιν

μπορω να το βαλω στο στρωμα??

Κοροιδα τρεχατε...

αγοραστε αερα, εξαλλου το ειπε ο Μασκ! Μονο που ο αερας ειναι αερας και γινεται αερας. Τελικα οι μαμακες ειναι σαν τα μανιταρια, εκει που κοβεις ενα, φυτρωνουν δυο.

Γιώργος

Φούσκα ξε φούσκα όποιος τα πήρε για πλάκα και τα κράτησε κονόμησε. Άμα θα βγει κάνα νέο με 1 ευρώ θα πάρω και ας με κοροϊδεύουν. Κάτι σαν τα χαλυβδοφυλλα που τα πήρα 10 δραχμες και τα πούλησα 2000 δραχμές. 😁

Ναι παρε

Ο τζόγος είναι ελεύθερος.

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

μόλις φτάσει 100 χιλιάδες και 1 Ευρώ - ΠΟΥΛΆΩ!!!!

Εγω

στο 1.000.001 ξεπουλαω. Εχω 1000 βιτ αγορασμενα 15 σεντ.

Άσχετος επενδυτής

Αφήστε εμάς τους άσχετους να ασχολούμαστε με τα crypto και να χάσουμε τα λεφτά μας ,εσείς αγοράστε ομόλογα Ελληνικού δημοσίου με εγγυημένη απόδοση.

Εσύ μάθε πρώτα

Τι είναι επένδυση και μετά έλα πάλι πίσω να σχολιάσεις...

Οκ

Οποίος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει blockchain και πόσο θα είναι στη χωη μας απο φέτος, κοιμάται! Στα 43 μου διπλασίασε την περιουσία (για την ακρίβεια 135%) και χαιρομαι που πίστεψε η οικογένεια σε αυτό και πουλήσαμε ακίνητο χωρίς καν παζάρια και τα ρίξαμε εκεί και ήδη μετράμε 90% υπεραξία. Σε 2,5 μηνες! Κοιμηθείτε λίγο ακόμα να μπει η μαρίδα σε λίγο να απογειωθεί κι άλλο.

Cryptoεκατομμυριούχοι

και στην Βενεζουέλα σώθηκαν με το Petro. Δεν βλέπετε πως όλοι οι Βενεζουελάνοι ζουν λες και είναι βαρώνοι της κόκας. Χαχαχα! Ήθελαν και οι δικοί μας οι φωστήρες του 2015 να το κάνουν εθνικό νόμισμα μαζί με τα IOUs.

Χαχαχα

Όταν καταλάβεις ότι τζάμπα χρήμα δεν υπάρχει θα είναι ήδη αργά.

@

Εφόσον είναι πλούσιοι αυτοί με τα bit coin γιατι δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές πληρώνοντας με αυτό το κρυπτονομισμα και όχι με ευρώ? Μου θυμίζει το 96 ένα μεσητικο γραφείο στο Μόναχο που πουλούσε οικόπεδα στην Σελήνη με 500 μάρκα το στρέμμα.... Και ομως βρίκε 1000 κορόιδα να πουλησει μερικά στρέμματα έως που του το έκλεισαν και τον έτρεχαν για απάτη στα δικαστήρια

danospsycho

Εμενα γιατι μου θυμιζει το χρηματιστηριο του Σημιτη? Οταν θα φτασει στα 1000-1500 ευρω να δω κλαμα.

Πυραμίδες από αφελείς

Δεν ήταν ο Σημίτης που αγόραζε μετοχές, αλλά, επειδή υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη τότε, ο κάθε παμπόνηρος νόμιζε ότι θα βγάλει εύκολα λεφτά "μπαίνοντας" στο χρηματιστήριο. Το κάθε χωριό απέκτησε τότε χρηματιστηριακή και ο κάθε βοσκός έγινε "παίκτης". Δεν έφταιγε ο Σημίτης για την απερισκεψία των πονηρών και των αφελών. Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της μάλιστα προειδοποιούσε τότε συνεχώς για την ανάγκη οι επενδυτές να κοιτάνε τα fundamentals των εταιρειών, αλλά οι πιο πολλοί (και μεγάλο μέρος του τύπου) κατηγορούσε τότε την Τράπεζα Ελλάδος για μιζέρια και οπισθοδρομικότητα.

Σωτήρης

Περιμένετε εσείς να σας προσλάβει ο κάθε Μητσοτάκης χάσατε την ευκαιρία το 2009 παρακαλάτε τώρα για επιδόματα και για ρουσφέτια στόκοι.Εγω έβγαλα πολλά λεφτά από αυτή την ιστορία είμαι ευγνώμων στον εαυτό μου που τόλμησα το 2009 να επενδύσω.

Makis

Οταν κυκλοφορουν χιλιαδες κρυπτονομισματα στην αγορα ειναι αστειο να λεμε οτι θα γινει αποθεματικο ψηφιακο νομισμα κ τριχες κατσαρες. Και συ που διαβαζεις τις γραμμες αυτες μπορεις να φτιαξεις το δικο σου κρυπτονομισμα, αρκει να βρεις κοροιδα να το αγορασουν. Γκουγκλαρετε " how to make your own cryptocurrency"

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης