Εκβιάζουν οι εκπρόσωποι των μεταναστών!

Εκβιάζουν οι εκπρόσωποι των μεταναστών!

Παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων αυτοί που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν – Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία

Εκβιάζουν οι εκπρόσωποι των μεταναστών!
Παρά τις προτάσεις συμβιβασμού από την κυβέρνηση, οι μετανάστες του μεγάρου «Υπατία», απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία πείνας και να αποφασίσουν υπέρ της ένταξής τους στο καθεστώς ανοχής.

Επτά από τους απεργούς ανακοίνωσαν μάλιστα πως θα ξεκινήσουν «απεργία δίψας μέχρι θανάτου», δηλώνοντας πως «την ευθύνη για τον θάνατό μας έχει ο Πρωθυπουργός».

«Η κατάσταση που επικρατεί δεν επιτρέπει μαζικές νομιμοποιήσεις. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας της Υπατίας» είχε δηλώσει, νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Ραγκούσης, έπειτα από συνάντηση μαζί τους.

Κλείσιμο
Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ήταν να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες, με δέσμευση για επέκταση άλλων έξι μηνών. Για τη συνέχεια θα εξετάζονταν οι λύσεις, αφού πρώτα οι απεργοί θα είχαν λύσει την απεργία τους.

Στη συνάντηση με τους μετανάστες παρών ήταν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μετέφερε τη γνώμη γιατρών του ΕΣΥ, λέγοντας πως κρίνουν απαραίτητη τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβερδος ανέφερε ότι η επίλυση του προβλήματος θα βασιστεί στο γεγονός ότι κανένας δεν θέλει να διακινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.

«Το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, ακόμη τρεις απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το μέγαρο Υπατία.

Στο μεταξύ, η προϊστάμενη της εισαγγελίας Αθήνας, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργηση έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί εάν παρεμποδίζεται η επικοινωνία των γιατρών με απεργούς πείνας στο Μέγαρο Υπατία, αλλά και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία.

Το ζήτημα των μεταναστών-απεργών πείνας του μεγάρου «Υπατία» επανήλθε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με πρώτο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη να ζητεί από την κυβέρνηση να μην επαναλάβει τη χθεσινοβραδινή εικόνα της αντιδικίας δύο κορυφαίων υπουργών.

Επισήμανε ότι χθες έθεσε ένα θέμα στον υπουργό Άμυνας για τους μετανάστες απεργούς πείνας, ύστερα από πληροφορίες ότι «κάποιοι από αυτούς ζητούν να φάνε, αλλά οι "ομάδες αλληλεγγύης" δεν τους αφήνουν γιατί ψάχνουν θύμα, θέλουν νεκρό».

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι μετά την απάντηση του κ. Βενιζέλου, χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών «βγήκε βρίζοντας και καθυβρίζοντας», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκρινε ότι αυτά θα έπρεπε να λυθούν κατ’ ιδίαν, αντί «να τσακώνεστε δημοσίως και να τραυματίζετε την εικόνα της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη -που επανέλαβε τα περί ενός νεκρού που επιθυμούν «αλληλέγγυοι» στον αγώνα των μεταναστών-, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή την εικασία, ερωτώντας από πού υπάρχει η πληροφορία αυτή.

Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες και προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και της υφυπουργού Άννας Νταλάρα προσπαθούν να βρουν μια λύση.

Ο ερωτών βουλευτής Θανάσης Πλεύρης αναφέρθηκε στο ρόλο διαφόρων οργανώσεων, που είτε ως κίνημα «δεν πληρώνω», είτε με τις καταλήψεις προσπαθούν να περάσουν τις δικές τους αντιλήψεις, δημιουργώντας μία ανομία και προσπαθώντας να επιβάλλουν παράνομες θέσεις.

Ο υπουργός απάντησε ότι για το θέμα των 237 μεταναστών υπάρχει μεγάλη πολιτική εκμετάλλευση από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, ενώ «κάποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο αγώνα που κάνουν και ταυτόχρονα τους καθοδηγούν να αρνούνται την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές».

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν την Αστυνομία τα φρονήματα των πολιτών και οι πολιτικές συμπεριφορές των «ομάδων», αρκεί να μην οδηγούν σε έκνομες ενέργειες.

Ο Θανάσης Πλεύρης, ανταπαντώντας, επανέλαβε ότι «υπάρχει προσπάθεια πρόκλησης γενικευμένης έξαρσης στην ελληνική κοινωνία», ενώ υπογράμμισε για το θέμα των μεταναστών ότι «η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να υποχωρήσει εκβιαζόμενη».

Ο υπουργός έκλεισε μιλώντας για ευαισθησία και σεβασμό στον αγώνα των μεταναστών και επανέλαβε την πρόταση για καταγραφή και ταυτοποίησή τους από την Αστυνομία και δέσμευση για «μη απομάκρυνση για έξι μήνες».

«Αν δεν το αποδεχθούν, θα εφαρμοστεί ο νόμος», είπε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης