Εμβολιασμός: Πρεμιέρα για τα mega εμβολιαστικά κέντρα - Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Εμβολιασμός: Πρεμιέρα για τα mega εμβολιαστικά κέντρα - Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας από 75 έως 79 ετών - Το επόμενο δεκαήμερο ανοίγουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών

ΜΕΓΑ_ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ_2
Με τη λειτουργία, από σήμερα, των πρώτων δύο εκ των τεσσάρων συνολικά mega εμβολιαστικών κέντρων συνεχίζεται η εθνική εκστρατεία «Ελευθερία». Ήδη 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν κομβικούς σταθμούς για την «Ελευθερία» και περισσότεροι από 517.000 πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο.

Τα δύο mega κέντρα που θα υποδεχθούν τους πολίτες για εμβολιασμό είναι η Helexpo Αθήνας και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν κάποια εμβολιαστικά τμήματα, η πλήρης ανάπτυξή τους θα γίνει σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες με την αύξηση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Στους χώρους αυτούς θα «τρέχει» το σύστημα εμβολιασμών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna προς το παρόν, και όχι με εκείνο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, για την οποία υπάρχει άλλο σύστημα, μη διασταυρούμενο με το πρώτο και με διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα, στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σήμερα, επίσης, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης στους πολίτες που εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 60 και 64 ετών, ενώ μέσα στην εβδομάδα τη σκυτάλη των εμβολιασμών λαμβάνει και μια άλλη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των πολιτών από 75 έως 79 ετών. Αυτές οι δύο πληθυσμιακές ομάδες εκτιμάται ότι είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο άτομα και θα έχουν θωρακιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ_1
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ_3



Υπενθυμίζεται ότι στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έχουν περιληφθεί μέχρι τώρα οι υγειονομικοί του συστήματος υγείας, ιδιωτικού και δημόσιου, οι φιλοξενούμενοι και οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών, των Κέντρων Χρονίως Πασχόντων και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων – μάλιστα από το υπουργείο Υγείας έχει δοθεί το «πράσινο φως» να συνεχίσουν να εμβολιάζονται παρότι δεν το δήλωσαν εξαρχής. Έτσι, οι υγειονομικοί που έχουν αλλάξει γνώμη και θέλουν να εμβολιαστούν, λαμβάνουν τις αδιάθετες δόσεις εμβολίου στα νοσοκομεία ή κλείνουν ραντεβού στη σχετική πλατφόρμα. Επίσης, έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι 80 χρόνων και άνω, που εμβολιάστηκαν σε δύο υποομάδες, 85 χρόνων και άνω και 80-84 χρόνων.

Κλείσιμο
5244508
5244535



Πλέον έχουν σειρά οι πολίτες ηλικίας 75-79 χρόνων οι οποίοι λαμβάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και Μοderna, όπως θα το λάβουν και εκείνοι της ομάδας 70-74 χρόνων που αναμένεται να μπουν στον προγραμματισμό των ραντεβού τους το επόμενο 10ήμερο.

Ως το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει χορηγήσει στους πολίτες της περισσότερα από 1,7 εκατ. εμβόλια - τον Ιανουάριο έγιναν 270.000 εμβολιασμοί και τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να χορηγηθούν περί τις 650.000 δόσεις. Από τις 27 Δεκεμβρίου όταν δόθηκε το σήμα εκκίνησης της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 517.000 εμβολιασμοί.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ_4
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ_53


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως το Πάσχα μεγάλο μέρος των πολιτών από 60 έως 74 χρόνων θα έχει εμβολιαστεί, όπως επίσης και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με λοίμωξη covid-19. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους, αιμοκαθαιρόμενους, ανοσοκατεσταλμένους, ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα. Εάν μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού οι προαναφερθείσες, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είναι προφανές πως θα έχει γίνει μια σημαντική μετάβαση στη φάση εκείνη όπου η λοίμωξη covid-19θα είναι μια ήπια νόσος για τους νεότερους και δεν θα απειλεί με νοσηλεία ή και θάνατο τους μεγαλύτερους, σηματοδοτώντας έτσι την ελάφρυνση του ΕΣΥ και τη χαλάρωση των μέτρων.

5244521


Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο της Johnson&Johnson που θεωρείται βέβαιον πως θα ανατρέψει τα δεδομένα της εμβολιαστικής επιχείρησης στην Ελλάδα όπως και παγκοσμίως. Καθώς πρόκειται για εμβόλιο μιας δόσης και δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησής του, αλλά όπως όλα τα κλασικά εμβόλια που γνωρίζουμε, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί αυτό να γίνονται και στα φαρμακεία.

Έχοντας ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές μέχρι τώρα το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου, βάσει και των εμβολίων που έχουν παραληφθεί, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει ανάλογα θετικά αποτελέσματα στον εμβολιασμό και για το δεύτερο τρίμηνο, από Απρίλιο έως και Ιούνιο – ένα διάστημα μείζονος σημασίας για τη θωράκιση της χώρας ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν– Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία κλείνουν - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης