Lockdown: Νέα έντυπα μετακίνησης από σήμερα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Lockdown: Νέα έντυπα μετακίνησης από σήμερα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

Αλλάζουν οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αθήνα - Το ωράριο των καταστημάτων σε Αττική, Αχαΐα και Εύβοια

elegxoi
Με νέα έντυπα μετακίνησης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι εργαζόμενοι από σήμερα. Ειδικότερα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.


Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Έτσι επιχειρείται να μπει διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις λόγω εργασίας. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.

Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Περαιτέρω διευκρινίζεται:

1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και ωράριο καταστημάτων

Παράλληλα από σήμερα η Αθήνα αλλάζει και πάλι ρυθμούς αφού η κυκλοφορία θα επιτρέπεται έως τις 21:00 δίνοντας τέλος σε ένα ακόμα Σαββατοκύριακο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00.

Κλείσιμο
Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τα περιπτώσεις της Αχαΐας και της Εύβοιας οι οποίες επίσης βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown με την κυκλοφορία να επιτρέπεται έως τις 18:00, κάτι που συμπαρασύρει ανάλογα και τα ωράρια των καταστημάτων. 

Λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες, λειτουργούν μόνο:

Kαταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι)
Λαϊκές αγορές
Φαρμακεία
Pet Shops
Επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου)
Καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού)
Κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).

Σε λειτουργία επίσης παραμένουν καθαριστήρια, βενζινάδικα, ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων και λαϊκές αγορές. Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ), ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Συνεχίζουν την λειτουργία οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες.

Λειτουργούν κανονικά οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Μέτρα λειτουργίας επιχειρήσεων

Σημειώνεται σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις τροφίμων, λαϊκών αγορών, τα Pet Shops, τα καθαριστήρια και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας:

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ολονύχτια μάχη με τα χιόνια - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν– Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία κλείνουν - Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης