Σαρηγιάννης για την Αττική: Ικανοποιημένοι με το lockdown 2,5 εβδομάδων - Ιδανικές οι τέσσερις

Σαρηγιάννης για την Αττική: Ικανοποιημένοι με το lockdown 2,5 εβδομάδων - Ιδανικές οι τέσσερις

Η Αττική αυτή την στιγμή μοιάζει με ανθρώπινο οργανισμό στα πρώτα στάδια του καρκίνου, επισήμανε στο protothema.gr ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ

sarigiannis_2
Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την πρώτη μέρα εφαρμογής του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση στην Αττική εξαιτίας της επιθετικής διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα και ήδη έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών σχετικά με το χρονικό διάστημα των δυόμιση εβδομάδων που επιβλήθηκε. Άλλοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα και άλλοι πως είμαστε σε καλά επίπεδα, αρκεί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η Αττική αυτή την στιγμή μοιάζει με ανθρώπινο οργανισμό στα πρώτα στάδια του καρκίνου.

«Eξαρτάται τους στόχους που έχει κανείς για το πώς θα διαχειριστεί την μετά περίοδο. Το ότι με το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του lockdown θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, αυτό είναι σίγουρο. Αν το κάνουμε λίγο παραπάνω σε ημέρες τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα και η μετά περίοδος θα είναι ακόμα πιο ασφαλής. Δεν είμαι βέβαια γιατρός, αλλά σκεφτείτε πως είναι σαν να έχεις έναν καρκίνο στα πρώτα στάδια. Προφανώς και δεν θέλεις να βγάλεις όργανα που είναι επηρεασμένα και παραμένεις έτσι στους ιστούς τους οποίους διηθούν τα καρκινικά κύτταρα γύρω από την περιοχή της πρώτης αρχικής ανάπτυξης. Έτσι, ο γιατρός καθαρίζει το συγκεκριμένο σημείο και λίγο παραπάνω για να είναι σίγουρος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετά. Και στον καρκίνο μπορείς να κόψεις λιγότερο ιστό, αλλά είναι πιο επικίνδυνο».

Αν παραταθεί επιπλέον το lockdown είναι θέμα προοπτικής και όχι απόλυτης ανάγκης του σήμερα εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Εμείς με το σχέδιο που είχαμε καταθέσει στον πρωθυπουργό, είχαμε εξηγήσει τα αποτελέσματα του lockdown ξεχωριστά για τις δυο εβδομάδες και τις τρεις, αλλά και τις τέσσερις εβδομάδες που θα ήταν το ιδανικότερο. Ακόμα και με τις δυόμιση που επιβλήθηκαν είμαστε ικανοποιημένοι. Εξαρτάται πώς θες να κάνεις την πρόγνωση για το μετά. Είναι θέμα προοπτικής και όχι απόλυτης ανάγκης του σήμερα» αναφέρει ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ και συνεχίζει: «Αν μπορούμε να καθίσουμε μια εβδομάδα επιπλέον, ώστε να μην μας δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μετά, είναι το καλύτερο από το να ανοιγοκλείνουμε, λέω ως πολίτης. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα σωστά θεωρώ πως δεν θα έχουμε πολλά θέματα. Πρέπει να αποφύγουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο lockdown που είχε επιβληθεί στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. Αν δείτε στις αρχές δεν εφαρμόστηκε πολύ αυστηρά, μετά τις 17 Νοεμβρίου σκλήρυνε η κατάσταση, φαίνεται στα μοντέλα. Αυτό δημιούργησε την καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση. Αν το εφαρμόσουμε σωστά αυτό το lockdown θα έχει πολύ καλό δυναμικό για μετέπειτα καλά αποτελέσματα».


Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Μία ανάσα πριν τα σκληρά μέτρα Αχαΐα, Ρέθυμνο - Σε δύο «στρατόπεδα» οι λοιμωξιολόγοι

Τι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη προς εφορία: Οι δυνατότητες ρυθμίσεων - Δόσεις μέχρι το 2025

Με ταχύτητα εξαπλώνεται ο ιός: Άλλες 117 εισαγωγές σε λίγες ώρες στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης