Συνάντηση Καραμανλή - Τζιτζικώστα: Νέος αυτοκινητόδρομος θα συνδέει Έδεσσα και Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Καραμανλή - Τζιτζικώστα: Νέος αυτοκινητόδρομος θα συνδέει Έδεσσα και Θεσσαλονίκη

Έχει υποβληθεί η πρόταση για την εξασφάλιση των κονδυλίων - «Το έργο θα προχωρήσει, θα υλοποιηθεί και θα παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες» τονίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Screenshot_20210129_135941
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η συνάντηση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να συζητήσουν για έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, μετά το τέλος της συνάντησης, έχει υποβληθεί η πρόταση για την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την κατασκευή δυο έργων, προκειμένου να συνδεθεί με αυτοκινητόδρομο η Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη.

«Πρόκειται», όπως είπε ο κ. Καραμανλής «για τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται να γίνουν δυο έργα. Το πρώτο αφορά στις παρακάμψεις της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών και είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας και το δεύτερο το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έχουμε κάνει πλέον επίσημα την πρόταση και για τα δυο έργα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε επιτέλους να βρεθεί χρηματοδότηση για τον αυτοκινητόδρομο. Τα έργα αυτά έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές. Η ουσία είναι ότι όταν εξαγγέλλεις ένα έργο πρέπει να έχεις χρήματα για να το υλοποιήσεις, διότι χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση το βέβαιο είναι ότι το έργο δεν θα γίνει. Περιφέρεια και Υπουργείο θεωρούν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο απολύτου προτεραιότητας και η Έδεσσα πρέπει επιτέλους να βγει από την απομόνωση», τόνισε.


Για «έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» έκανε λόγο ο κ. Τζιτζικώστας σχετικά με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. «Η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού που σήμερα δεν συνδέεται με εθνικό δρόμο-αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη» τόνισε, προσθέτοντας ότι το έργο πλέον μπαίνει σε «ράγες υλοποίησης».


«Είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώσουμε ότι το έργο αυτό, ανεξάρτητα από το χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα επιλεγεί, είναι ένα έργο το οποίο θα προχωρήσει, θα υλοποιηθεί και θα παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες και τους επισκέπτες της κεντρικής Μακεδονίας» και το έργο όπως πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας έχει ήδη προτείνει η ΠΚΜ να ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης.

Δήλωση Τζιτζικώστα μετά από συνάντηση με Καραμανλή - GRTimes.gr


Τα υπόλοιπα έργα

Fly over:
Σε σχέση με το fly over, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η διαδικασία προχωράει με ρυθμούς ταχύτερους από κάθε άλλη φορά, για ένα τόσο σημαντικό έργο, «σε σημείο που προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το 2026 η Θεσσαλονίκη θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο, παράλληλο αυτοκινητόδρομο, που θα ενίσχυση την κυκλοφορία της σημερινής Περιφερειακής οδού».

Μετρό:
Κλείσιμο
Σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ Τζιτζικώστας είπε ότι το μεγάλο έργο συνεχίζεται και πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2023.

ΟΑΣΘ:
Για τον ΟΑΣΘ ανάφερε ότι χθες η Θεσσαλονίκη είχε 450 λεωφορεία στους δρόμους της «πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή πια είμαστε στα επίπεδα του 2015, πριν ακριβώς ξεκινήσει η μπαχαλοποοηση του ΟΑΣΘ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας ασφαλώς, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πριν ενάμιση χρόνο», σημείωσε.

Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο:
Σχετικά με το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, προχωράει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου προκειμένου όταν το νοσοκομείο ολοκληρωθεί, να είναι έτοιμο το οδικό δίκτυο να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Ένας ακόμα στόχος όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας είναι η δυτική Θεσσαλονίκη να αποκτήσει έναν σύγχρονο προαστιακό σιδηρόδρομο, κάνοντας γνωστό πως υπάρχουν οι προμελέτες και θα προχωρήσουν οι μελέτες.

Σέρρες:

«Συνυπογράψαμε σήμερα μαζί με τον υπουργό Υποδομών ένα πολύ σημαντικό έργο που θωρακίζει την περιοχή των Σερρών, τις ζωές και τις περιουσίες των Σερραίων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερθείς στα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκινάνε «για να θωρακιστεί οριστικά η περιοχή».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας:

Από τη μεριά του ο κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα των μεταφορών που αφορά την πόλη, τόνισε ότι μέσα σε 18 μήνες έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  που αξίζουν στους πολίτες.

«Όταν ήρθαμε στο υπουργείο η Θεσσαλονίκη είχε 235 λεωφορεία σήμερα έχει 450, μια αύξηση άνω του 80%», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε κάτι μεταρυθμιστικό, το οποίο ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και αφορά την εκμίσθωση λεωφορείων με το σύστημα leseng.» Έχουμε όμως αρκετά βήματα να κάνουμε, γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πρέπει καθημερινά να βελτιώνουμε τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «θέλουμε και αρχαία και μετρό. Ας αφήσουμε τις διχωνίες του παρελθόντος», προσθέτοντας ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ και ότι υπάρχει αισιοδοξία για μια οριστική απόφαση έτσι ώστε το μετρό της Θεσσαλονίκης, που έχει ταλαιπωρήσει τους Θεσσαλονικείς για πολλά χρόνια, να βρει τον δρόμο του.

Πηγή: grtimes.gr

Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στον Όλυμπο: Η κατάθεση του επιζώντα θα «ρίξει φως» στον τραγικό χαμό των δύο γιατρών

«Κόκκινη κάρτα» στη Αττική έδειξαν οι ειδικοί: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα

Βραζιλία: Σκότωσε τη γυναίκα του για βίντεο που ανέβασε στο TikTοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης