Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Είπα στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε να κλέβουμε - Βάζω και τον εαυτό μου μέσα»!

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Είπα στον Αναστασιάδη να σταματήσουμε να κλέβουμε - Βάζω και τον εαυτό μου μέσα»!

Η... «εξομολόγηση» του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για το Κυπριακό, την οικονομική κρίση που προκέλεσε η κατάρρευση των τραπεζών και το σκάνδαλο με την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού απατεώνα - Οι διάλογοι με τον Κύπριο πρόεδρο που βρισκόταν στα «πρόθυρα εγκεφαλικού»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Αφοπλιστικά ειλικρινής εμφανίστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Ρωτήθηκε για την εμπλοκή του στην πολιτογράφηση του διεθνώς καταζητούμενου Μαλαισιανού Τζό Λόου, ο οποίος μόλις πήρε το διαβατήριο έδωσε στην Εκκλησία της Κύπρου μια επιταγή ύψους 300.000 ευρώ. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 είχε πάει στο Προεδρικό Μέγαρο για να συντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος «κόντευε» να πάθει εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη: «Πρόεδρε, κατάλαβε δεν υπάρχει η λύση του κυπριακού θέματος. Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις; Κατάλαβε το δεν έχει λύση του Κυπριακού. Οποιανδήποτε λύση την άλλη μέρα θα καταρρεύσει. Άρα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις ξεκάθαρα. Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέβουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας». Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τού εξέφρασε την ανάγκη για αγορά, όπως είπε, μοντέρνων πολεμικών συστημάτων, καθώς πλέον ο στρατιώτης πολεμά όχι με τα όπλα, αλλά με το IQ του.

Αναφερόμενος στην παρεμβαση του για πολιγογράφηση του Μαλαισιανού απατεώνα είπε: «Τον γνώρισα στο τραπέζι και μάλιστα εγώ ούτε καν είδα την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή εισφορά και ότι θα δεχόταν κάποια εισφορά για τη Θεολογική Σχολή, στην οποία έχουν προσφέρει και άλλοι Κύπριοι εισφορά. Και εγώ πίστευα ότι θα έδινε γύρω στις €15.000. Έπειτα μου είπαν ότι η εισφορά του ήταν €300.000», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεων του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν δέχθηκε η επιταγή να κατατεθεί στη Θεολογική Σχολή, διότι είχε εκδοθεί στο όνομα της Αρχιεπισκοπής και έτσι κατατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή και ταυτόχρονα η Αρχιεπισκοπή έβγαλε δική της επιταγή, του ίδιου ύψους και την κατέθεσε την ίδια μέρα στο λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής.

Αναφορικά με την επιστολή του της 1ης Σεπτεμβρίου του 2015, με την οποία παρακαλούσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, όπως τα αιτήματα για πολιτογράφηση τριών ατόμων τεθούν προς έγκριση- αυτό το λεκτικό και όχι προς εξέταση -ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την 3η Σεπτεμβρίου 2015, είπε πως ήταν σύνηθες αυτό το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι έμαθε από τις εφημερίδες ότι ο Τζο Λόου ήταν διεθνώς καταζητούμενος.

Ερωτηθείς γενικά οι σχέσεις της Εκκλησίας με τα χρυσά διαβατήρια είπε πότι πολιτογραφήθηκαν αρκετοί κατόπιν δικής του εισήγησης. Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, παρακολουθούσε αυτό το θέμα από τη στιγμή που έγιναν τα κουρέματα και έβλεπε ότι η οικονομία δεν πήγαινε καλά.

Κλείσιμο
«Εμείς χάσαμε» είπε «τη μεγαλύτερη επένδυση που είχαμε, που ήταν οι τράπεζες, που είχαμε ένα εισόδημα γύρω στα 9 με 10 εκατομμύρια το χρόνο από τα μερίσματα που πέρναμε. Στην Τράπεζα Κύπρου μας άφησαν μόνο το 1% και χάσαμε και την Ελληνική Τράπεζα και πάθαμε μια ζημιά 128 εκατομμυρίων ευρώ».

«Ευτυχώς» συμπλήρωσε «είχαμε τα ξενοδοχεία και ζήσαμε από τα ξενοδοχεία. Γνώριζα ότι δεν πάμε καλά και μέχρι σήμερα παρακολουθώ και όλη αυτή η κακοδαιμονία που γίνεται και λέω, καλά δεν ντρέπονται, μεγάλες ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, δίδουν διαβατήρια και παίρνουν δισεκατομμύρια, η φτωχή η Κύπρος έμεινε τώρα και είναι μέγα αμάρτημα γιατί δίδει διαβατήρια και γίνεται τόσο θόρυβος; Και διασύρεται κάθε μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτό το κακό. Όταν έγινε το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μάλιστα όταν ρωτούσα τον Πρόεδρο ήταν σε πολύ αδιέξοδο τότε. Μάλιστα μερικοί μου είπαν, ξέρεις πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και θα πάθει κανένα εγκεφαλικό ο Πρόεδρος».

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Ναβάλνι: Την Πέμπτη θα εξεταστεί η έφεση για την αποφυλάκισή του

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ασκούμε πίεση στις εταιρείες για περισσότερα εμβόλια

Οι Γερμανοί μπέρδεψαν τα ποσοστά και έβγαλαν... άχρηστα τα εμβόλια της AstraZeneca
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης