LIVE

Κορωνοϊός

Ουρές στα μαγαζιά: Εντατικοί έλεγχοι, μέτρα και... κόφτης στα σενάρια για «κόφτες»

magazia

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ και ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές μπροστά στο τρίτο κύμα - Η συστηματική αστυνόμευση δρόμων με έντονη κίνηση ίσως αποτρέψει άμεσα τη δημιουργία συνθηκών συνωστισμού - Στο σκαμνί της Επιτροπής των Ειδικών η… οδός Ερμού

Για δυναμική επανεμφάνιση ετοιμάζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μετά κατά γενική ομολογία επιτυχημένο σχέδιο περιορισμού της διασποράς του ιού τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η πολυάριθμη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε εκατοντάδες σημεία σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πυκνών ελέγχων από κλιμάκια δημόσιων Αρχών απέφερε καρπούς τις γιορτές, αναθερμαίνοντας το ενδεχόμενο ανάλογα μέτρα να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μείνει χαμηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης, με τα πλέον επίφοβα σημεία να καταγράφονται σε κεντρικές εμπορικές οδούς, όπως η Ερμού.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κοσμοσυρροή έξω από τα καταστήματα οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας εντός τους, η λύση της συστηματικής αστυνόμευσης δρόμων ή περιοχών με έντονη εμπορική κίνηση μπορεί να αποτρέψει άμεσα τη δημιουργία συνθηκών συνωστισμού, κρατώντας ζωντανή και την αγορά. Άλλωστε, το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων με επίκεντρο τις ουρές στο λιανεμπόριο θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα έχουν πλήρως εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές της Πολιτείας αναφορικά με την πανδημία στην καθημερινή λειτουργία τους.

Ερμού Βίντεο


Ούτε, όμως, ψηφιακές εφαρμογές, όπως «κόφτες» ή χρονόμετρα θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των καταναλωτών σε ορισμένα κεντρικά σημεία, δεδομένου ότι ισοδύναμο μέτρο του γραπτού μηνύματος στο 13033 αποτελεί η γραπτή βεβαίωση, με την οποία θα μπορούσε επίσης να παρατηρηθεί καταχρηστική εφαρμογή της. Για τους λόγους αυτούς, η πιο ρεαλιστική απάντηση στο πρόβλημα επαφίεται στην επιτήρηση των αστυνομικών Αρχών σε πολυσύχναστες αγορές, σε συνδυασμό με την επέκταση της λειτουργίας της αγοράς τα Σαββατοκύριακα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες ημέρες πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα. Ήδη, μελετάται η λειτουργία της αγοράς την προσεχή Κυριακή 31 Ιανουαρίου, καθώς κατά 20% αυξήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. «Όσο περισσότερο χρόνο έχουν οι καταναλωτές, τόσο καλύτερα» επισήμανε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή.

Πάντως, την ανάγκη περιορισμού του καταναλωτικού κοινού επισήμαναν δημόσια στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες. Παρακολουθώντας τις σκηνές από την οδό Ερμού στην Αθήνα, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». Μιλώντας στο ΜΕGA, ο κ. Καπραβέλος ξεκαθάρισε πως «από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων», βλέποντας ένα τρίτο κύμα πανδημίας να πλησιάζει, το οποίο -όπως ο ίδιος εξήγησε – τα νοσοκομεία δεν θα το αντέξουν.

Πίσω στα ρολά το λιανεμπόριο

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία αν και εξήγησε πως δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, επισήμανε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες του αγοραστικού συνωστισμού. Ανήσυχος διπλά εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε αφενός την ανησυχία του για την μετάλλαξη του ιού και αφετέρου για τις σκηνές αγοραστικής μανίας, περιγράφοντας στον Θέμα 104, 6 πως ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», καθώς σημείωσε πως «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

ermu_art
ermu__2_


Στην Επιτροπή… η Ερμού

Βαθιά ενοχλημένος από τις εικόνες κοσμοπλημύρας ήταν και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» δήλωσε ο κ. Σύψας, ενώ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας, όπως και ο κ. Βατόπουλος.

Φοβού το Λονδίνο

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σύψας υπενθύμισε πως «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό», ενώ έκρινε ότι «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη».

Ταυτόχρονα, η αύξηση της κινητικότητας -και συνακόλουθα των νέων κρουσμάτων- λόγω του καταναλωτικού ζήλου δεν αποκλείεται να μπλοκάρει και την επάνοδο των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, με τον κ. Σύψα να υπογραμμίζει με νόημα πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», κατέληξε.

Μέτρα μέχρι το καλοκαίρι

Εμφανώς προβληματισμένος από την μετάλλαξη του ιού δήλωσε και ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ. «Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» ανέφερε ο κ. Γώγος, ενώ γνωστοποίησε ότι ελλείψει υψηλού ποσοστού ανοσίας ακόμη, τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα. «Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος, ενώ λίγες ώρες αργότερα σε ανάλογη εκτίμηση προέβη και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Αναμένω ότι ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και επιπρόσθετα τόνισε πως «αν υποθέσουμε ότι ένας βαθμός εποχικότητας, όπως παρατηρήσαμε πέρυσι, μπορεί κανείς να προβλέψει επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού».

Ανακούφιση στη δυτική Αττική

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί η στενή επιδημιολογική επιτήρηση από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας, με βάση κάθε φορά τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση. Στα 436 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, αχτίδα φωτός αποτέλεσε η αποκλιμάκωση της εικόνας του ιικού φορτίου στη Δυτική Αττική, καθώς με το ενδεχόμενο ολικού lockdown φλέρταρε τις τελευταίες ημέρες ο δήμος Αχαρνων.

Οι περιοχές με υψηλή ιική συγκέντρωση:

· 23 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

· 65 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

· 22 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

· 9 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

· 44 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

· 20 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

· 23 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

· 32 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης


Ειδήσεις σήμερα

Εξομολόγηση Μπεκατώρου: Προσπάθησε να μου πει ότι δεν έγινε βιασμός

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα καταδικαστεί για «υποκίνηση στάσης»

Πανδημία-Κίνα: Ένας θάνατος και 82 κρούσματα σε 24 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Liana

Δημοσιογράφοι ύπουλοι λαγοί της κυβέρνησης! Ποιά αύξηση κρουσμάτων;;; Οι νεκροί & διασωληνώσεις πέφτουν συνεχώς! Οπότε ξεφουρνίσατε τις μεταλλάξεις. Για να τρομοκρατούνται οι ηλικιωμένοι που έτσι κι αλλιώς αυτοί και μόνο θα έπρεπε να μπαίνουν σε καραντίνα. Ο καιρός που θα σας πάρουμε με τις πέτρες πλησιάζει..

Ο καιρός που θα σας πάρουμε με τις πέτρες..

Μόνο γι'αυτήν την ημέρα ζούμε αφού ΟΛΑ μας τα πήραν.....

@@@@

Το σχέδιο είναι ένα. Σας ανοίξαμε φταίτε σας κλείνουμε. Περνάνε η μήνες με ακραία μεγάλα νούμερα (Στο τέλος όλοι θα βγούμε θετική έτσι όπως το πάνε χωρίς να έχουμε πάει ποτέ για τεστ. Είναι 1000 να τα αφήσω??) Ξαφνικά πριν την σεζόν πέφτουν Ραγδαία τα κρούσματα και ο Μητσοτάκης να λέει στα κανάλια ελάτε είμαστε μια ασφαλές χώρα. Καλοκαίρι γίνεται μπάχαλο δεν μιλάει κανείς για κρούσματα γτ θέλουμε τα λεφτά τους . Τέλος σεζόν δεν ακούγατε Έλληνες- ψεκασμενοι την χάσατε την ευκαιρία κλείσιμο πάλι. Και κάπως έτσι θα μας βγάζουν το καλοκαίρι θα μας κλείνουν το χειμώνα. Γιατί ως γνωστόν η επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες. Απλά και νοικοκυρεμένα πράγματα. Υπάρχει σχέδιο. Νοιάζονται ξαφνικά οι 300 για την υγεία του άγνωστου Μπάμπη και Μαρίας από ένα άγνωστο χωριό που ούτε ονομαστικά δεν το ξέρουν. Αλλά ναι είμαστε ψεκασμενοι. Εμβολιάζονται η υπερήλικες και θα πεθάνουν αρκετοί μετά το εμβόλιο ουψ του ξέφυγε του επιστήμονα. Αλλά μετά το άλλαξε γτ Ναι βέβαια πριν το εμβόλια αιτία θανάτου ο ιός μετά λογο ηλικίας ή κάποια άλλη αιτία. Θα το δούμε και θα το ακούμε από δω και πέρα. Ένας ιός που από το 2015 ετοιμάζονταν ένας ιός που τους ξέφυγε ένας ιός έτοιμος να σε σκοτώσει για να βγάλει χρήματα άλλος. Το είδαμε και θα το ξανά δούμε στα επόμενα χρόνια με άλλους ιούς. Η1Ν1 πόσα εμβόλια ήρθαν? Πόσα χρησιμοποίησαν ? Αν προχωράει η επιστήμη τόσο γρήγορα και βγαίνει το εμβόλιο σε 3 η λιγότερους μήνες. Τόσα χρόνια γτ δεν βγάλανε για τον καρκίνο που έχει θερίσει κόσμο? Αλλά ναι ξέχασα οι 300 νοιάζονται για τον Μπάμπη και την Μαρία που ζουν σε ένα άγνωστο για αυτούς χωριό..

Να "μιλήσουν" οι κάμερες

Να μπει εισαγγελέας για τον συνωστισμό στην Ερμού. Να δούμε ποιοι ήταν εκεί από το φωτογραφικό υλικό και τις κάμερες για να μπουν τα πρόστιμα και οι διώξεις. Άλλωστε φωτογραφίες υπάρχουν άπειρες. Εννοείται και πρόστιμο για την μάσκα που πολλοί φορούν στο πηγούνι... Έχουμε πανδημία...

dim

Το καλό είναι ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές δεν υπήρχε ψυχή ...

ΤΖΩΡΤΖΗΣ

Όλη η Ευρώπη κλείνει. Πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς. Τρίτο κύμα με επικίνδυνες μεταλλάξεις. Οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια και να εφαρμόσουν ευρεία καραντίνα με κλείσιμο αγοράς, εστίασης και κάθε κοινωνικής δραστηριότητας μέχρι Σεπτέμβριο που θα υπάρχει ορατότητα. Κόφτης SMS στο μισάωρο και κατάργηση των επικίνδυνων μηνυμάτων 4 - 5 - 6. Εξαπλασιασμός προστίμου στα 1800 (όσο ένας καλός μισθός) και δεκαπλασιαμός για υποτροπή. Ποινικές διαδικασίες για τους παραβάτες και δημοσιοποίηση στοιχείων τους.

Φίλε

Εγώ πρωινό εσυ να δώσεις όλα σου τα λεφτά αν σε γράψουν και μεθαύριο στο παιδί σου πες ,συγγνώμη αγάπη μ άλλα ήμουν κακο αγόρι στα νιάτα μου δεν έχω να σε ταΐσω και να σε σπουδάσω... Εδώ δεν κόβουν πρόστιμα όταν πρέπει και οι περισσότεροι τα σβήνουν η δεν ζεις στην Ελλάδα. Ποιος αστυνόμος θα έρθει να μ κόψει τέτοιο πρόστιμο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή? Παίρνουν όλοι νομίζεις τον καλό μισθό? Η έχουν όλοι λεφτά από τον μπαμπάκα και την μαμάκα. Αν φοβάσαι κάτσε σπίτι σ. Κι αν οι πολιτικοι πουν την αλήθεια να είσαι σίγουρος δεν θα είναι ότι περιμένεις να ακούσεις....

Χωρα

με 23 δις έλλειμμα και 210% χρεος. Αλλά έλα μωρέ, αφού μας είπαν τα τρολάκια ότι παντού αυτό συμβαίνει. ΧΟ ΧΟ ΧΟ ΧΟ.

Ακουμε την επιστημη

Αχαχαχαχ μα πώς αφού τα Χριστούγεννα τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα μπεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Παναγης

Ρε παιδιά ρε παιδιά η αστυνομία είναι στα βουνά και στη θάλασσα και ψάχνει κυνηγούς και ψαράδες για να τους βάλει πρόστιμο. Τι δε καταλαβαίνετε. Οι κυνηγοί και οι ψαράδες ειπαμε. ΠΑΜΕ ΕΡΜΟΥ...

Παναγης

Ειπαμε. Οι κυνηγοί και οι ψαράδες είναι. Όλοι οι κυνηγοψαράδες ΠΑΜΕ ΕΡΜΟΥ. Αφού εκεί επιτρέπεται και όχι σε βουνό και θαλασσα. Εγώ προσωπικά κάθε μέρα μετά τη δουλειά πάω ΕΡΜΟΥ. Έλα χαρδαλια να μου πάρεις την άδεια για 3 χρόνια. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΥΛΗ ΜΕ ΤΑ 7 ΠΤΥΧΙΑ

Γραφείο τελετών ο Άριστος

Κόφτης στην τρομοκρατία της σανοπανδημίας πρέπει να πέσει

ΚΟΦΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης