LIVE

Κορωνοϊός

Θεσσαλονίκη: Η «ανάπλαση της ΔΕΘ» γέννησε την «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά την έπνιξε στην κούνια η Κουμουνδούρου

THESSALONIKI1-1

Το οικόπεδο -φιλέτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενεί σχεδόν έναν αιώνα το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo, έγινε το γόνιμο έδαφος για να ανθίσει τους τελευταίους μήνες ο σπόρος της «προοδευτικής διακυβέρνησης»

Το υπό εξέλιξη σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo που προωθούν η διοίκηση της ΔΕΘ, αλλά και η κυβέρνηση με στόχο την ολιστική αναβάθμιση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ένωσε για πρώτη φορά δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, μόνο που το πιλοτικό, αυτό, σχήμα «προοδευτικής διακυβέρνησης» επιχείρησε να βραχυκυκλώσει πρώτη η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το οικόπεδο -φιλέτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενεί σχεδόν έναν αιώνα το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ – Helexpo, έγινε το γόνιμο έδαφος για να ανθίσει τους τελευταίους μήνες ο σπόρος της «προοδευτικής διακυβέρνησης», τον οποίο ρίχνουν στο δημόσιο πεδίο αμφότεροι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, έτοιμοι να ανέβουν στο άρμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» εμφανίζονται -τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων- μια πλειάδα κορυφαίων στελεχών και των δύο πολιτικών χώρων, ανάμεσα στους οποίους οι Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Μπίστης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ, με «πατέρα» του όρου «προοδευτική διακυβέρνηση» τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

Η επίκληση, μάλιστα, της προοπτικής «προοδευτικής διακυβέρνησης» από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς εσχάτως όλο και πιο συχνά από το βήμα της Βουλής (τελευταία στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών) πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια για το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο κυβερνητικό σχήμα με την έλευση κιόλας της νέας χρονιάς, μόνο που στη Θεσσαλονίκη οι πρώτες ρίζες ενός ανάλογου εγχειρήματος είχαν γειωθεί πριν την εκπνοή του 2020.

Υβρίδιο του βορρά

Νωρίτερα, δηλαδή, από τις σχετικές ζυμώσεις στους διαδρόμους της Βουλής και τα πολιτικά γραφεία των Αθηνών, ένα υβρίδιο «προοδευτικής διακυβέρνησης» άρχισε να αναδύεται στη συμπρωτεύουσα, όπου στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διεθνής, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου έκτασης 180 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, χώρου που σήμερα στεγάζει το εκθεσιακό κέντρο από το 1937. Συγκεκριμένα, απέναντι στο προωθούμενο σχέδιο ανάπλασης έχει αναπτυχθεί μια ομάδα πολιτικών, ακαδημαϊκών και επωνύμων επιχειρηματιών της πόλης, έχοντας συγκροτήσει από τον περασμένο Νοέμβριο την Κίνηση Πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Πράσινη Θεσσαλονίκη», στην ιδρυτική διακήρυξη της οποίας η επικείμενη ανάπλαση της οικοπεδικής έκτασης χαρακτηρίζεται ως «οικονομικό και πολιτικό ατόπημα».

Για τα μέλη της παραπάνω Κίνησης Πολιτών, η ανάπλαση «ουσιαστικά προβλέπει την ακύρωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας, οδηγεί στην καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αναιρεί την προοπτική του ίδιου του Εκθεσιακού Φορέα, αλλά και συνολικά αυτήν της βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης», άποψη που συμμερίζονται τουλάχιστον οι 108 υπογράφοντες το σχετικό κείμενο. Ανάμεσα στις υπογραφές αυτές διακρίνονται ανάμικτα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής της Θεσσαλονίκης, που δε δίστασαν να ενώσουν ανοιχτά για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ακυρώσουν το «ψευδεπίγραφο σχέδιο» της ανάπλασης.

Οι επώνυμοι της Κίνησης

Κάτω από την ίδια διακήρυξη υπογράφουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, οι πρώην βουλευτές Μαρία Ρεπούση και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι ακαδημαϊκοί και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, Άρης Στυλιανού και Ιφιγένεια Καμτσίδου, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρία Καλφακάκου, ο επικεφαλής των πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ψύλλος, καθώς και σημαντικός αριθμός ακαδημαϊκών του ΑΠΘ, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς την Κουμουνδούρου (Γιώργος Διβάρης, Σάσα Λαδά, Μαρία Καβάλα, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Γιώργος Συνεφάκης κ.ά.). Εξίσου προβεβλημένα είναι και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που προσυπογράφουν το κείμενο, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κυανίδης, αλλά και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Δημήτρης Ζακαλκάς, ο Γιάννης Λεμπετλής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κυριάκος Μερελής, Άννα Μίχου, Βίκυ Παπαδημητρίου, Νίκος Τσεμπερλίδης, Γιώργος Τρελόπουλος κά.

Αγγελιοφόροι οι Καστανίδης - Αρβανιτίδης

Πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, το κείμενο της «Κίνησης Μελών» κατά της ανάπλασης της ΔΕΘ έφτανε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, Α’ Θεσσαλονίκης και Γιώργος Αρβανιτίδης, Β΄ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη σχετική αναφορά προς τους υπουργούς και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, διαβιβάζοντάς τους μάλιστα το σχετικό κείμενο με έντονη την παρουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

«Ως βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, που έχει πρωταγωνιστήσει στην προώθηση μιας ισορροπημένης βιώσιμης ανάπτυξης και έχοντας συμβάλλει με τον τρόπο μας, στη διαμόρφωση μιας «άλλης ΔΕΘ» που είναι εφικτή, ενστερνιζόμαστε το όραμα που καταθέτουν στο συνεκτικό κείμενό τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και υιοθετούμε την εμβληματική πρότασή τους» γνωστοποιούν οι δύο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και καταλήγουν πως «η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για έναν πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της ΔΕΘ. Δεν πρέπει να χαθεί ή να περιοριστεί σε ένα καταστροφικό Real Estate Project. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, μπροστά σε αυτή την μεγάλη ευκαιρία».

Σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ

Ο όποιος άνεμος ενθουσιασμού, ωστόσο, έπνευσε μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων για την ανάληψη μιας «εμβληματικής», κοινής πρωτοβουλίας αναφορικά με τον μελλοντικό προσανατολισμό της πόλης κόπασε νωρίς, καθώς μόλις τα πρώτα δημοσιεύματα, όπου καταγραφόταν η τοπική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ είδαν το φως της δημοσιότητας, υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμπρωτεύουσα σήκωσαν τα τηλέφωνα, για να εκφράσουν απορία και… έκπληξη σε εκείνα τα στελέχη τους που αγκάλιασαν το εγχείρημα και μαζί και το ΚΙΝΑΛ!

Η εσωκομματική εξίσωση, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προωθήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των ημερών της διακυβέρνησής της, με την Νέα Δημοκρατία να κληρονομεί την προωθούμενη πρόταση σχεδόν σε τελικό στάδιο.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με βάση τις προτάσεις της ΔΕΘ και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε τότε και με το Δήμο και με την Περιφέρεια για το πώς η ανάπλαση της Έκθεσης θα την καταστήσει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και θα αποδώσει παράλληλα το 50% της έκτασης σε δημόσια χρήση, σε ελεύθερο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης» ανέφερε σχετικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου είχε ενταχθεί η ανάπλαση της ΔΕΘ. «Έχω ενημερωθεί για αντιδράσεις σχετικά με την ανάπλαση, που οφείλω να ενημερώσω ότι δεν είχαν τεθεί από Δήμους και φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο» παραδέχτηκε ο ίδιος, μιλώντας στο Euro Channel και πέταξε την καυτή πατάτα στον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών, καταλήγοντας πως «είναι ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστεί ο κύριος Καλαφάτης, ως υφυπουργός ΥΜΑΘ και καθ΄ ύλην αρμόδιος».

«Υπάρχει διαφωνία»

Παρά τις συστάσεις για επαναφορά στην κομματική ορθοδοξία, «υπάρχει διαφωνία στην οργάνωση για το ζήτημα. Διαφωνία από τότε που ήμασταν κυβέρνηση, αλλά σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη δεν μπορεί να προωθείται αυτό το σχέδιο» τονίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει της πρωτοβουλίας, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η Κίνηση Πολιτών απηχεί την «πάγια θέση» της Κουμουνδούρου, διατυπωμένη ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008, αναφορικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αψηφώντας τις σχετικές νουθεσίες, αποφασισμένα, σε κάθε περίπτωση, να θέσουν το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ ως ένα από τα «κύρια αντικείμενα που θα τεθούν στη Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης» ενόψει του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνυπογράφουν τη διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών, ανεβάζοντας το εσωκομματικό θερμόμετρο στην πόλη και εμμένοντας στο «διακομματικό χαρακτήρα» της διαφωνίας τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου - Αργούν εστίαση και γυμναστήρια

Διχάζει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: Είναι τελικά πιο θανατηφόρα;

Πώς ο νέος μάνατζερ στον ΕΦΚΑ θα επιχειρήσει να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των εκκρεμών συντάξεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

than

H ΔΕΘ πρέπει να παει δυτικά εκεί είναι η παραγωγή της πόλης , ανατολικά είναι οι στοχαστές με τους μπάφους.

οκ

Η ΔΕΘ δεν πρέπει να έχει θέση στο κέντρο της πόλης.πρέπει να μεταφερθεί στα δυτικά της Θεσσαλονίκης για ευκολότερη προσβασιμότητα και οικονομική τόνωση της υποβαθμισμένης και ξεχασμένης δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.

Αγαπούλας

Γιατί να αναβαθμιστούν οι ουγκανοι των δυτικών? Που δε θα γίνει δηλαδή, αλλά λέμε τώρα...να πάει ανατολικά η έκθεση που είναι πολιτισμένος κόσμος και θα πιάσει τόπο το χρήμα. Και το φιλέτο στο κέντρο να γίνει σαν το Ελληνικό, πάρκο με πολυτελείς κατοικίες

Βασιλης

Πολύ καλά τα λες Δημ, έτσι είναι ΟΧΙ με Κουφοντίνας.

Αναμφίβολα

Τα δύο αυτά κομματα δεν θα είχαν και δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη χώρα. Θα ήθελα να ξέρω το ΠΑΣΟΚ, γιατί σέρνεται πίσω από το σύριζα;

Μ.Πασοκ

Όποιος έχει σχέση έστω και από τσοντα με το Πασοκ ξέρει πολυ καλά ότι τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται.ο υτε μία στο τρισεκατομμύριο.Το μίσος που δημιούργησε ο Τσιπρας και τα άλλα κοπροσκυλα ξεπερνά κατά πολυ το μίσος το 89 τόσο που δεν το φαντάζεται κάνεις.Τετοιο εγχείρημα αποκλείεται να προκύψει. Είναι πιο πιθανό να προκύψει με το ΚΚΕ παρά με τον Τσιπρα.Για την δεξιά φυσικά δεν το συζητάμε ούτε για συζήτηση της πλάκας.

Δημ

Ας αφήσουν ήσυχη, την πόλη, οι καρεκλοκενταυροι των κομμάτων. Ιδιαίτερα οι πανεπιστημιακοί. Το πάθημα του μετρό, δεν τους έγινε μάθημα. Κόψτε επιτέλους τα παιγνίδια. Κύριε Καστανίδη, γεράσες, κι ακόμα δεν κατάλαβες τίποτε. Ντροπη, να σύρετε το ΚΙΝΑΛ, πίσω από τους Κουφοντινες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης