LIVE

Κορωνοϊός

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση: Ερευνες σε πανεπιστήμια

foithtria

Δύσκολα γίνονται επώνυμες καταγγελίες και οι υποθέσεις δεν φτάνουν στη δικαιοσύνη

Επεκτείνεται η έρευνα και σε άλλα πανεπιστήμια για το κατά πόσο υπάρχουν καταγγελίες που έχουν κρατηθεί επί χρόνια στα συρτάρια για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με αφορμή τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του Αριστοτέλειου για σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες.

Το δυνατό μήνυμα της Σοφίας Μπεκατώρου «σπάστε τη σιωπή και μιλήστε» βοήθησε να σπάσει το τείχος της σιωπής και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όπου είναι γνωστό ότι οι ιστορίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων μένουν σε επίπεδο συζητήσεων και δύσκολα ακολουθείται η οδός των καταγγελιών επωνύμως.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επικοινώνησε αμέσως με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαιωάννου και ζήτησε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Η υπουργός δήλωσε ότι «οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη Μπεκατώρου πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους». Δεν νοείται, τονίζει η υπουργός Παιδείας, «η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών».

«Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας άμεση ενημέρωση και υπογραμμίζοντας τη σημασία του να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε: «Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου».

Όπως λένε πανεπιστημιακές πηγές δύσκολα γίνονται επώνυμες καταγγελίες, ωστόσο όπως λένε «ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ακούγονται κατά καιρούς» ωστόσο οι υποθέσεις επειδή δεν γίνονται επίσημες καταγγελίες δεν φθάνουν στη δικαιοσύνη. Όπως λένε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν γίνει επίσημη καταγγελία επωνύμως».

Οι καταγγελίες της πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το έναυσμα να «ανοίξουν στόματα που ήταν για χρόνια κλειστά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ στην ανάρτηση της, έδωσε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. Αμέσως μετά τις δηλώσεις της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, πολλές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να ομολογήσουν τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.


Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο Πρύτανης ΑΠΘ

Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε χθες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μετά τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, οι καταγγελίες των φοιτητριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν έγιναν επώνυμα ή ανώνυμα προς τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

Ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τα δημοσιεύματα με καταγγελίες φοιτητριών, ενθαρρύνει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη φοβούνται να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες.«Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο και σε κάθε χώρο, είτε αυτή ασκείται σε φοιτήτριες/φοιτητές είτε σε εργαζόμενες/ους. Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν όσες/όσοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν πέσει ή θα πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και όλους, ώστε να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις παρενόχλησης, να μη νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη (ή για την κακοποίηση που έχουν υποστεί). Όσο μένουν ακατάγγελτες και ατιμώρητες τέτοιες πράξεις το πρόβλημα διαιωνίζεται».

Το κείμενο της καταγγελίας

Η καταγγελία μίας εκ των δύο φοιτητριών αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές.Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι.

Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω «καθηγητής» επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε .Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση.Αυτός ο «άνθρωπος» μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη.

Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεση για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες».

Τι απαντά ο πρόεδρος του Γεωλογικού στο ΑΠΘ μετά τις καταγγελίες φοιτήτριας ότι παρενοχλήθηκε από καθηγητή

«Όταν διαπιστώνεις κάτι τέτοιο εκ των υστέρων, είναι λογικό να νιώθεις ενοχή. Έχω έναν και μοναδικό σκοπό. Να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθούν τα άτομα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Γεωλογικού του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Όπως δήλωσε πρόκειται να πάει την υπόθεση της πρώην φοιτήτριας του ΑΠΘ «μέχρι τέλους». Υποσχέθηκε δε ότι θα φροντίσει όσο περνάει από το χέρι του για την ηθική αποκατάσταση των ατόμων που βίωσαν τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές.

«Αν αποδειχτούν αληθινές οι καταγγελίες, σημαίνει ότι δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη χειρότερα, σημαίνει ότι δε φροντίσαμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές να καταγγείλουν τέτοιου είδους ηθικά, ποινικά και διοικητικά κολάσιμες πράξεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαζάχος, αναφέρει ότι το θέμα πρόκειται να πάρει άλλη τροπή. Ο ίδιος, δεδομένου ότι ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος που θεσμικά εκπροσωπεί το τμήμα, πρόκειται να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να ενημερώσει τις πρυτανικές αρχές, ώστε το θέμα να το αναλάβει η δικαιοσύνη.

Ανταλλάγματα για το πτυχίο

Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών συνελήφθη πριν από δύο χρόνια κατηγορούμενος για δωροληψία, καθώς φέρεται να αποσπούσε διάφορα ανταλλάγματα από σπουδαστές του Ιδρύματος, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματά του. Ως άμεσοι συνεργοί του συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου της ίδιας πόλης.Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατόπιν έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσαν καταγγελίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι τρεις συλληφθέντες είχαν ενταχθεί, με διακριτούς ρόλους, σε εγκληματική ομάδα και εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποσπούσαν ανταλλάγματα από φοιτητές, τους οποίους ο καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες σε εξεταστέα μαθήματα.

Όπως ανέφεραν τότε τα ρεπορτάζ δεν έλειπαν και οι καταγγελίες φοιτητριών σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε ως αντάλλαγμα να συνάψουν ερωτικές σχέσεις μαζί του, προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα. Μάλιστα, η αστυνομία έχει στα χέρια της ακουστικό υλικό, από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Τα ανταλλάγματα για την επιτυχία στις εξετάσεις αφορούσαν επίσης και πρακτική εργασία σε επαγγελματικό γραφείο, αλλά και συγκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων, σε επιχείρηση των δύο ιδιωτών συλληφθέντων.

Σάλος είχε προκληθεί στην Κοζάνη από τις καταγγελίες που θέλουν καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να εκβιάζει σεξουαλικά μαθήτριες. Ο Πρύτανης ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριζε ι ότι η καταγγελία «έχει αποκλειστικό σκοπό να βλάψει τον καθηγητή». Το θέμα είχε το φως τη δημοσιότητας τον Μάιο του 2019, όταν στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας μια καταγγελία με θέμα «απρεπή συμπεριφορά καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η καταγγελία αφορούσε σεξουαλικό εκβιασμό μαθητριών και καθηγητριών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από καθηγητή του πρώην ΤΕΙ «με τη συμπεριφορά του να γίνεται αποδεκτή επί πολλά έτη στην κοινωνία της Κοζάνης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό Ομονοίας

Μήνυμα Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια

Βίντεο: Η Μελάνια Τραμπ αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (15)

chris

η γυναικα η μορφωμενη με τα πολλα χιλιομετρα θα βρει τον καλλιτερο γαμπρο...ασε ακαδημαικη πολυπλευρη μορφωση τα ελληνικα ΑΕΙ....ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ

Πολιτης111

ΛΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Ναι μεν, αλλα

Παιδιά, όλα καλά όλα ωραία, αλλά μη πάμε και στο άλλο άκρο! Με το παραμικρό φλερταρισμα, ή χειρονομία, να κατηγορείται κάποιος για σεξουαλικη παρενοχληση! Θα χαθεί η μαγεία του έρωτα... Δε θα μιλάμε σε άνθρωπο. Έλεος δηλαδή.

Κοντά τα κουλά σας

κι όλα θα πάνε καλά.

Feminism

Σεξιστές Ελληναράδες ζορίζεστε βλέπω και χαλιέστε..Ξυδάκι γιατί η εποχή σας έχει ξεπεράσει....Τώρα στην καλή περίπτωση διαζύγιο και διατροφή αν είστε απλά ούγκανοι και στην κακή περίπτωση φυλακή αν παρεκτραπείτε....

Υπάρχουν βέβαια

Και οι περιπτώσεις που οι φοιτήτριες το έδωσαν στο πιάτο σε καθηγητές, για να περάσουν το μάθημα , να πάρουν καλό βαθμό να τους εγκρίνει σε μεταπτυχιακό ή και σε διδακτορικό και άλλα πολλά ....και αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα

Δρ Μαρία

Πλάκα μας κάνετε; Σιγά μην τιμωρηθούν ποτέ οι πόρνοι βιαστές φοιτητριών στο ΑΠΘ. Εδώ δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι εκεί καθηγητές Γυναικολογίας που πουλούσαν ωάρια από τσιγγάνες Ρουμανίας και Βουλγαρίας στα εργαστήρια Εξωσωματικής που διεύθυναν! Ούτε φυλάκισαν κανέναν επειδή χρησιμοποιούσε ενέσιμα ορμονικά κτηνιατρικά σκευάσματα από την Τουρκία.

Εεε ρε που καταντησαμε

Η σεξουαλικη παρενοχληση , ειναι ενα γεγονος που συμβαινει απο την αρχη του Χρονου . Οι γυναικες το υφιστανται περισσοτερο γιατι ειναι πιο αδυναμες σωματικα κι εξαναγκαζονται να υποκυψουν . Και οι αντρες επισης υφιστανται παρενοχλησεις , το λεγομενο... ξελογιασμα . Φανταζεσται να κανει καταγγελια ενας ανδρας οτι γδυθηκε απροκαλυπτα μπροστα του η... φιλεναδα της γυναικας του , η μηπως δεν το εχετε ακουστα η δεν εχει συμβει και σε εσας ; Ειτε υπεκυψε στον πειρασμο ειτε αρνηθηκε , αλλα για καταγγελια στους εισαγγελεις και στον Τυπο , δεν εχουμε ακουσει ποτε , παρ' οτι δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ σπανιο γεγονος ! Η μηπως νομιζετε οτι μεσα στα ασανσερ , οι... παρενοχλησεις γινονται μονον απο ανδρες ; Οι γκευ ανδρες η γυναικες , δεν παρενοχλουν σεξουαλικα οφοφυλους τους ενηλικους-ες και εφηβους ; Ο βιασμος και οι ασεμνες χειρονομιες δια της βιας , ειναι πραγματι αιτια καταγγελιας και πρεπει να τιμωρειται αυστηροτατα , αλλα οταν αποκαλυπτεται , χωρις αποδειξεις , μετα απο 20 χρονια , ειναι αλλη μια μπουρδα της νεας ανεραστης , αλλα χυδαιου sex , εποχης , που διανυουμε... !

σιχάματα και σαπίλα

Είναι πολύ απλο. Να δίνονται τα γραπτά στον καθηγητή και σε περίπτωση ένστασης του φοιτητή για βαθμολογία η για επανεξέταση να εξετάζονται απο 2ο άσχετο εξεταστή ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα και να μην μπορεί ο κάθε σεξομανής να εκβιάζει ανθρώπους. Καταγγείλτε! υπάρχουν πολλοί και δεν φοβούνται! κάντε τους να ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ !

lmargy

Δεν τυχαίο που έχουν αυξηθεί οι βιασμοί και ιδίως σε ανήλικα. Όποιος σπέρνει ανομίες, θερίζει συμφορές. Η συγκάλυψη και η ανομία φέρνει αύξηση της εγκληματικότητας.

Ελενα

Ολοι Νεοδημοκρατες ειναι. Για ποια ανομια μιλας; Και ολα αυτα εγιναν 10-20 χρονια πριν. Επι ΝΔ δηλαδη. Τραβα ψηφισε τωρα Κουλη. Ψεκασμενε.

ΚΑΚΙΩΝ

Πέφτουν όλοι τους από τα σύννεφα. Όλα αυτά είναι πασίδηλα σε όλους όσους πέρασαν από τα ΑΕΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης