Ξυλοδαρμός στο μετρό: Εγκληματίες χωρίς αιτία... και με την προστασία του Ποινικού Κώδικα

Ξυλοδαρμός στο μετρό: Εγκληματίες χωρίς αιτία... και με την προστασία του Ποινικού Κώδικα

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο 15χρονος και ο 17χρονος που έδειραν τον σταθμάρχη του μετρό - Οι δράστες είχαν και την κάλυψη φίλου τους αστυνομικού! - Σχεδόν απίθανο να προφυλακιστούν καθώς είναι ανήλικοι - Φωτογραφίες ντοκουμέντο από την κτηνωδία

ΑΝΗΛΙΚΟΙ_ΜΕΤΡΟ_2
Πρωτοφανής έκρηξη βίας που παραπέμπει σε οπαδικά επεισόδια και συγκρούσεις «άγουρων» συμμοριών, μίσος για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο και συνάμα αδιαφορία των συνεπειών της κτηνωδίας που διέπραξαν χαρακτηρίζουν το ντουέτο των τραμπούκων που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη του μετρό το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στην Ομόνοια.

Παιδιά ηλικίας 15 και 17 χρόνων, που από τα πρώτα τους χρόνια γαλουχήθηκαν με τη βία και έμαθαν με άγρια ξεσπάσματα κόντρα στους νόμους και τη λογική να λύνουν τις υποτιθέμενες διαφορές τους. Οι αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή γνώριζαν ότι οι δύο πιτσιρικάδες με τα μαύρα μπουφάν, τις γκρι φόρμες και τα σκουρόχρωμα παπούτσια δεν είχαν εκπαιδευτεί στο να επιτίθενται, όμως είχαν μάθει να λειτουργούν με αυτό τον βίαιο τρόπο, καθώς στο παρελθόν είναι βέβαιο ότι είχαν πρωταγωνιστήσει και σε ανάλογα ακραία επεισόδια.

4075da84-97f1-49d5-9c90-a3888950857e


Μόνο που τότε δεν υπήρχαν κάμερες για να καταγράψουν τη δράση τους, ούτε τα συμβάντα έλαβαν τέτοια δημοσιότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ταυτοποίηση και σύλληψή τους αποτελεί για την Αστυνομία βασική προτεραιότητα καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν πρέπει να περνάει το μήνυμα ότι «ο καθένας μπορεί να δέρνει ανελέητα τον συνάνθρωπό του -και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή-, να τον στέλνει στο νοσοκομείο και να παραμένει ατιμώρητος».

Ετσι, έχοντας καθαρά τα πρόσωπα και τον σωματότυπό τους από το κλειστό κύκλωμα καμερών του μετρό, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που παρουσιάζει το «protothema.gr», οι αστυνομικοί έριξαν όλο το βάρος στο δρομολόγιο που ακολούθησαν από τη στάση Αγιος Αντώνιος στο Περιστέρι, αλλά κυρίως στο τι έκαναν αμέσως μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη της Ομόνοιας.

Και μέσα σε λίγες ώρες μετά την αξιοποίηση πληροφοριών κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν στο Περιστέρι, καθώς τα δύο αδέλφια μπορεί να μην είχαν συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν, ήταν όμως γνωστά στις Αρχές. Το απίστευτο είναι ότι ο άνθρωπος που τους βοήθησε να διαφύγουν και να κρυφτούν, έστω για λίγες ώρες, είναι μάχιμος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
5223707


Η ομάδα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν μέσα σε λίγες ώρες την υπόθεση και να περάσουν χειροπέδες στους δράστες (είναι οι ίδιοι αξιωματικοί που πριν από μερικούς μήνες κατάφεραν να πιάσουν τη γυναίκα που έριξε βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα) παρατήρησε μέσα από τις κάμερες που υπάρχουν στις αποβάθρες ότι οι νεαροί, αντιλαμβανόμενοι προφανώς το τι έχουν διαπράξει, άλλαξαν επίπεδο και παίρνοντας τον Ηλεκτρικό κατέβηκαν στο Μοναστηράκι. Από εκεί, γνωρίζοντας τα κατατόπια, χάθηκαν και στη συνέχεια λούφαξαν αποφεύγοντας τις μετακινήσεις συνειδητοποιώντας ότι για την Αστυνομία είναι οι Νο1 καταζητούμενοι της Αθήνας.

Πανομοιότυπες δηλαδή κινήσεις με αυτές που κάνουν οι χούλιγκαν μετά από θερμά ραντεβού με τους αντιπάλους τους ή τα μέλη συμμοριών μετά από έναν άγριο καβγά. Γι’ αυτό, όπως λένε οι αστυνομικοί, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν μέσα από τα μπλόκα και να εξαφανιστούν. Το προφίλ Από την πρώτη στιγμή οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών άρχισαν να ψάχνουν στον κύκλο γνώριμων ατόμων της Δυτικής Αττικής που συμμετείχαν σε άγουρες συμμορίες, οπαδικά clubs, ακόμη και σε ακραίες οργανώσεις.

Οι αναλύσεις έλεγαν ότι οι δύο νεαροί τραμπούκοι που ξυλοκόπησαν τον 53χρονο σταθμάρχη του μετρό γιατί τους έκανε παρατήρηση επειδή δεν φορούσαν μάσκα κινούνταν σε αυτούς τους χώρους. Οι profilers της Ασφάλειας μέσα από τα βίντεο, αλλά και την κατάθεση του θύματος σχημάτισαν την εικόνα ότι πρόκειται για Ελληνες ή για άτομα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ηλικίας περίπου 17 ετών, έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους οπαδικά επεισόδια και από τον τρόπο που επιτίθενται δείχνουν να έχουν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά για ασήμαντη αφορμή.

5223754


Μάλιστα τους προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι φορούσαν ίδια ρούχα, που φανερώνει ότι είτε είναι μέλη συμμορίας, είτε χούλιγκαν που έχουν μάθει από μικρή ηλικία να παίζουν ξύλο και να χτυπούν άτομα που είναι πεσμένα κάτω, χωρίς να έχουν αίσθηση των ενεργειών τους και των συνεπειών αυτών.

Η κατάθεση του 53χρονου σταθμάρχη του μετρό προσέθεσε πλήθος στοιχείων για το προφίλ τους και έδειξε ότι πρόκειται για άτομα ιδιαίτερα σκληρά που δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου και των συνεπειών της ακραίας βίας που χρησιμοποιούν. Παράλληλα, δείχνουν έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά αφού τους χαρακτηρίζει αχαλίνωτο μίσος για την κοινωνία και το ευνομούμενο κράτος. Αρέσκονται, δε, στο να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, αφού όχι μόνο δεν φορούσαν μάσκες αλλά ακουμπούσαν προκλητικά και τα πόδια τους πάνω στα καθίσματα για να τραβήξουν τα βλέμματα των επιβατών.

Οι αστυνομικοί πήραν και επεξεργάστηκαν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας στα βίντεο που είχαν συγκεντρώσει, δακτυλικά αποτυπώματα ακόμα και σε κουτάκια αναψυκτικών που βρέθηκαν στο σημείο, ενώ ο λόγος που κατέβηκαν από το Περιστέρι στο κέντρο της Αθήνας ήταν κομβικό σημείο στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πήγαν απλά για βόλτα, είχαν ραντεβού με κάποιους ή συχνάζουν σε συγκεκριμένο στέκι; Τελικά οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν χρειάστηκαν περισσότερες από 60 ώρες για να ταυτοποιήσουν τους δράστες, να τους εντοπίσουν στο Περιστέρι και να τους συλλάβουν...


Δείτε το βίντεο της επίθεσης



Οι δυο κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα, θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ μέχρι την Τρίτη όταν και θα απολογηθούν. Την ίδια στιγμή η μητέρα τους, με μήνυμά της στο Facebook, πέρασε το δικό της μήνυμα πως βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών της.

Ο 26χρονος ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ, επίσης, όχι μόνο δεν ενημέρωσε την υπηρεσία του αλλά ήταν εκείνος που τους έδινε οδηγίες για το πώς θα κινηθούν, χρησιμοποιώντας και κάμερα ασφαλείας της πολυκατοικίας. Ο ειδικός φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN TV, εκτός της μητέρας και του αστυνομικού, εμπλέκεται και τρίτο πρόσωπο στην υπόθεση, φιλικό ή συγγενικό της μητέρας των αδελφών, με τον οποίο και συνομιλούσε σχεδόν καθημερινά. 
Στις συνομιλίες της μητέρας που περιέχονται στη δικογραφία, το πρόσωπο ακούει τους φόβους της γυναίκας για τη σύλληψη των αδελφών, χωρίς ωστόσο να τη συμβουλεύει, σε καμία από αυτές τις συνομιλίες, να παραδοθούν οι ανήλικοι. 
Ταυτόχρονα, οι συνομιλίες του αστυνομικού με τη μητέρα που επίσης υπάρχουν στη δικογραφία, «καίνε» τον ειδικό φρουρό, αφού σε μία από αυτές τη συμβουλεύει οι ανήλικοι να μην βγουν καθόλου από το σπίτι, ενώ χρησιμοποιεί και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του.



Με την προστασία του Ποινικού Κώδικα...

Σχεδόν απίθανο να προφυλακιστούν οι δράστες της επίθεσης καθώς είναι ανήλικοι. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές για ανάλογες περιπτώσεις


Πανελλήνια κατακραυγή προκάλεσε η εγκληματική επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια, επιβάλλοντας την άμεση αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα για την προστασία δημοσίων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. H πρόσφατη αποτρόπαια επίθεση σε βάρος του σταθμάρχη του μετρό σόκαρε την κοινή γνώμη και ξύπνησε μνήμες από τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στα χρόνια των μνημονίων και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως εφοριακοί που πραγματοποιούσαν ελέγχους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, καθώς και συμβολαιογράφοι.

f5_
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Τότε η νομοθεσία για τις επιθέσεις αυτές είχε αυστηροποιηθεί και προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως κινείται εκ νέου τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε οι δράστες τέτοιων απρόκλητων επιθέσεων στο εξής να τιμωρούνται πιο αυστηρά από την Ποινική Δικαιοσύνη. Ηδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί τα αποτελέσματα που παράγει ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, και του ζήτησε -με αφορμή το περιστατικό στο μετρό- να εξετάσει τα περιθώρια που υπάρχουν για αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα που τελούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και να εισαχθούν στην ποινική νομοθεσία ρήτρες ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων για τους δράστες που βιαιοπραγούν σε βάρος εργαζομένων στο Δημόσιο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αντικείμενο της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους νομικούς επιστήμονες, είναι η παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής από τη νομολογία και του βαθμού αποδοχής από την επιστήμη των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το έργο, δε, της επιτροπής δεν σταματά όταν θα υποβάλλει τις προτάσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποιήσεις σε «προβληματικά» άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά συνεχίζεται καθώς αποστολή της είναι η ερμηνεία και η αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων που αφορούν και άλλα νομικά θέματα που θα απασχολήσουν Δικαιοσύνη και υπουργεία. Αποφασιστικότητα Οπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, η εν λόγω επιτροπή απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας. Επιπλέον, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα. «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει αυστηρότερες ποινές, ειδικά για αδικήματα σε βάρος ανθρώπων που πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών στον χώρο εργασίας τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως, με το σημερινό πλαίσιο οι νεαροί δράστες της επίθεσης σε βάρος του υπαλλήλου του μετρό, εφόσον διωχθούν για κακούργημα, για παράδειγμα για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης, κινδυνεύουν με πολυετή κάθειρξη. Σε περίπτωση, όμως, που τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, η όποια ποινή θα μειωθεί κι άλλο. Αντίθετα, σε περίπτωση που στους δράστες απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, π.χ. για το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, τότε οι προβλεπόμενες ποινές είναι ακόμη χαμηλότερες και αυτές θα είναι με αναστολή. Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του υπαλλήλου του μετρό είναι ανήλικοι και ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, η προφυλάκισή τους είναι ακόμη πιο δύσκολη έως αδύνατη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι έχουν προηγούμενες τελεσίδικες καταδίκες για όμοια αδικήματα.

Οι δύο δράστες, όπως και να ’χει, θα βρεθούν ενώπιον δικαστών ανηλίκων. Ηδη πάντως, όπως παρατηρούν νομικοί, ο νέος Ποινικός Κώδικας από το 2019 επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση κατά των κατηγορουμένων που προκαλούν σωματικές βλάβες κατά δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 308 το αδίκημα της σωματικής βλάβης καθίσταται αυτεπάγγελτο διευκολύνοντας τη δίωξη και κατά συνέπεια την αυτόφωρη αναζήτηση των δραστών. Παράλληλα, με τον νέο Κώδικα προστέθηκαν επιπλέον εργαλεία για τις περιπτώσεις των επιθέσεων κατά συμβολαιογράφων στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, τα αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας τόσο των υπαλλήλων όσο και των διενεργούντων την εκτέλεση συμβολαιογράφων κατέστησαν επίσης αυτεπάγγελτα.

Ειδική περίπτωση αποτελεί το άρθρο 168 ΠΚ που αφορά τη διατάραξη της λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ο νόμος επισύρει βαρύτατες ποινές για πλημμελήματα από τρία έως πέντε έτη για όποιον διαταράσσει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Εχει μάλιστα ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι οι επιθέσεις κατά εφοριακών άνοιξαν τον δρόμο κατά το παρελθόν στη δημιουργία νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ηδη με τον νόμο 4557/2018 στο άρθρο 66 θεσμοθετήθηκε ιδιώνυμο αδίκημα για τις επιθέσεις στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις, σωματικές βλάβες και απειλές κατά υπαλλήλων της ΑΑΔΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αποτελούν επιβαρυντική περίσταση.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος αναφέρει: «Η προστασία της κρατικής εξουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Η αυτεπάγγελτη δίωξη και σε άλλα αδικήματα μπορεί να αποτελέσει δικονομικό εργαλείο για την ταχύτατη σύλληψη των δραστών και την άσκηση άμεσα ποινικής δίωξης. Επίσης, η δημιουργία ιδιώνυμων αδικημάτων και η θέσπιση επιβαρυντικών περιπτώσεων μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην τέλεση νέων αδικημάτων».

Δείτε βίντεο: Ξυλοδαρμός στο μετρό: Εγκληματίες χωρίς αιτία... και με την προστασία του Ποινικού Κώδικα
metroΞυλοδαρμός στο μετρό: Εγκληματίες χωρίς αιτία... και με την προστασία του Ποινικού Κώδικα



Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ

ΗΠΑ: Συνελήφθη «καουμπόι» που ετοιμαζόταν να ταξιδέψει οπλισμένος στην Ουάσινγκτον-Δείτε βίντεο

Πανδημία-Κίνα:109 νέα κρούσματα - Ανησυχία ενόψει του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης