LIVE

Κορωνοϊός

Σε «σκληρό» lockdown ο Δήμος Αχαρνών - Πού αίρονται τα μέτρα και πού παρατείνονται

elegxos-peripoliko343

Αίρονται τα επιπλέον μέτρα σε Ελευσίνα και Κοζάνη - Παρατείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου τα μέτρα στον Ασπρόπυργο - Διατηρείται σε όλη την Ελλάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ - Συζήτηση για την αύξηση των προστίμων - Διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες περιφερειακές ενότητες - Ανοίγουν με περιορισμούς οι εκκλησίες - Σε αναστολή κυνήγι και ψάρεμα

Τον τρόπο που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα και τα μέτρα του lockdown που θα ισχύουν, ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις εκκλησίες, οι οποίες θα ανοίξουν, αλλά με περιορισμούς, ενώ σε αναστολή παραμένουν κυνήγι και ψάρεμα.

«Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Γιορτών. Τα στατιστικά, ωστόσο, δείχνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες μία πολύ γρήγορη αύξηση, λόγω της χαλάρωσης. Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων.

Τι ισχύει από Δευτέρα:

-Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

-Διατηρείται η απαγόρευση σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

-Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την αποστολή SMS και για δύο ώρες οι καταναλωτές.

-Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων, αλλά θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά και τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα.

-Για τους λατρευτικούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 άτομα.

-Σε αναστολή κυνήγι και ψάρεμα.

Τα μέτρα αίρονται στον Δήμο Ελευσίνας και στον Ασπρόπυργο παρατείνονται μέχρι 25 Ιανουαρίου. Επιπλέον μέτρα θα ισχύσουν στον Δήμο Αχαρνών.

Εορδαία, Κρόκου και Σιάτιστα επεκτείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 25 του μήνα τα μέτρα σε Ανθήλη, Σπάρτη, Κάλυμνο, Βοιωτία, Λέσβο και στην Αργολίδα».

Πιο αναλυτικά:

-Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ' όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

-Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων θα εξεταστεί στη συνέχεια.

-Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

Επίσης, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε:

«Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές».

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Όχημα παρέσυρε πεζή στην Καλαμαριά

Γεννηματά: Σιγοβράζει το αίτημα προοδευτικής διακυβέρνησης

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά σε ισόγειο στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Κωστας

Στοίχημα ότι ο Χαρδαλιάς ούτε που ξέρει που βρίσκονται οι Αχαρνές! Και νομίζει ότι είναι τα στενά γύρω από την οδό Αχαρνών .....μεταξύ πλατεία Βικτωρίας και Κολιάτσου!!! Άντε να του εξηγήσεις ότι μόλις έκλεισε Θρακομακεδόνες - Βαρυμπόμπη - Ολυμπιακό Χωριό - και όλο τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας! Ps μην του πείτε ότι υπάρχει περιοχή Μενιδιατικα στο Γαλάτσι γιατί δε τους βλέπω καλά τους ανθρώπους...... φήμες λένε ότι οι κάτοικοι της πόλης Μενίδι κοντά στην Αμφιλοχία ήδη εγκαταλείπουν τη πόλη γιατί ο Χαρδαλιάς ....εθεάθη σε σύσκεψη με έναν χάρτη της Δυτικής Ελλάδας παραμάσχαλα.

kekw

μπορεις να μπεις αχαρνες τωρα απο αλλον δημο? δηλαδη να παω καπου εκει με το 4 αν θελω να βοηθησω καποιον ?

Στέλιος

Τι γίνεται ρε φίλε ανοίγουν όλη τη χώρα και έχουν στοχοποιήσει 4 περιοχές. Ο Νομός Κοζάνης είναι κλειστός από τον Οκτώβριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και τώρα ανοίγουν την Κοζάνη που διαμαρτυρήθηκε και αφήνουν κλειστά Πτολεμαΐδα, Κρόκο και Σιάτιστα. Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω τι γίνεται με αυτό το κράτος...πόσο ανίκανοι στη διαχείριση κρίσεων πια;Μετά φταίει ο κόσμος που παρανομεί....πόσο να αντέξει σε αυτήν την κατάσταση;

Κώστας

Ρωσοπόντιοι και Γύφτοι έχουν αυτόνομο κράτος στον Ασπρόπυργο.

ποδηλάτης

δηλαδή το ΣΚ δεν μπορούμε να πάμε Πάρνηθα για ποδήλατο;

Αφού γέμισαν

Τα hot spot Ασπροπύργου και Ελευσίνας από επενδυτές ας πάμε και στην Αμυγδαλεζα του δήμου Αχαρνών που έχει ακόμα χώρο. ΆΝΤΕ ΓΕΙΆ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΆΡΧΟΝΤΕΣ !!!!!!

Πονάει δόντι κόβει κεφάλι

Ο δήμος Αχαρνών είναι σε έκταση ο μεγαλύτερος τής Αττικής με 200χιλ. πληθυσμό περίπου σχετικά αραιωκατοικιμενος με περιοχές τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη και ανήκει στην Ανατολική Αττική τυπικά ενώ είναι ακριβώς βόρεια. Το ποσοστό κρουσμάτων βάσει σημερινών στοιχείων της Αν.Αττ. είναι 3.98% Δυστυχώς η περιοχή έχει στα σύνορα τής εκεί που έγινε η δολοφονία του μικρού αγοριού μαζί με το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια πληθυσμό της περιουσίας φυλής που ανήκουν στη Δυτική Αττική που έχει ποσοστό 13.05 %. Το συντριπτικό ποσοστό των κρουσμάτων είναι εκεί. Πώς γλίτωσε το Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια ??? που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό τής συγκεκριμένης ομάδας???

Για τη μη χρήση ή μη σωστή χρήση μάσκας

δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Τριπλασιασμός του προστίμου τώρα.

NS

Τεράστιο λάθος. Αυστηρό lockdown στον ιστορικότερο δήμο μετά την Αθήνα, τη γενέτειρα του Περικλή δύσκολα το αποφασίζουν. Δε μιλάμε για συνοικιούλα. Μιλάμε για δήμο με τεράστια έκταση, μεγάλο και πολυποίκιλο πληθυσμό αλλά και κρούσματα μηδαμινά ανάλογα με τον πληθυσμό του. Ως προς τι το άνοιγμα της αγοράς? Μήπως κοροιδευόμαστε? Και εντάξει κάποιοι κοροιδεύονται και πληρώνονται. Οι άλλοι που ψάχνουν το τάλιρο και λίγο οξυγόνο θα φοβούνται μην φάνε πρόστιμο 500€. Σοβαρευτείτεεεεε....

Xaros

Συμφωνώ.Άσε που συνορεύει με πολλούς δήμους από τους οποίους υπάρχει καθημερινά ανταλλαγή πληθυσμού λόγο εργασίας.Μεταμόρφωση,Καματερό,Άνω Λιόσια,Αγίους Αναργύρους,Νέα Φιλαδέλφεια Κάτω Κηφισιά.Εγώ επειδή κυκλοφορώ όλη την ημέρα έξω λόγο εργασίας όσες φορές πέρασα από το Μενίδι κυκλοφορεί ελάχιστος κόσμος σε σχέση με άλλες κόκκινες περιοχές Π.χ Περιστέρι.Που και κόκκινη περιοχή την είχαν από την αρχή και κυκλοφορούν πολλοί.Αλλά τους πήραν στο λαιμό τους οι Ρομά.Όπως και στον Ασπρόπυργο,Μάνδρα κτλ

Ντενις

Τί θα γίνει ρε με όσους νοικιάζουμε σπίτι σε άλλο νομό;Πληρώνουμε νοίκι και κοινόχρηστα και δεν μπορούμε να πάμε,τί σας πειράζει έστω ένα άτομο μόνο του με αμάξι να ταξιδέψει;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης