LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες

kikilias2

Εμβόλιο μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν αλλεργίες, σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους - Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 - Οι 7 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο - Ανησυχία για Δυτική Αττική,  Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική - Ιδιαίτερος προβληματισμός για την Αττική

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, το «παρών» έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμβολιασμό, τόσο για τις έγκυες και για όσους έχουν νοσήσει, αλλά και για όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια: 

«Σήμερα διενεργήθηκαν 35.000 τεστ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Επιτροπή, ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 46 έτη. Εδώ και 15 ημέρες παρουσιάζεται αύξηση στις ηλικίες 35-55 έτη. Μας προβληματίζουν αυτά τα στοιχεία.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζονται στη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ροδόπη, την Αργολίδα και τη Χαλκιδική. Η προσοχή μας στην Αττική, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα.

Η κάλυψη στις ΜΕΘ μειώνεται και συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια».

Βασίλης Κικίλιας 13/1


Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις παρενέργειες. Όπως δήλωσε, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Πιο αναλυτικά: 

«Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και εξελίσσεται κανονικά. Διενεργείται ταυτόχρονα ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας. Άμεσα, από 16 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85. Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και σε ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.  Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει καλυφθεί είναι στο 0,59%. 

Η εμπειρία από τον εμβολιασμό στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, μας κάνει να αισιοδοξούμε. Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξεπεράσει τυχόν φόβους και να μην στερήσει από τον εαυτό του και από τους άλλους, το δώρο της προστασίας. 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπήρχε μεγάλο διάστημα έρευνας και εμπειρίας της τεχνολογίας mRNA κατά τοτυ καρκίνου, αλλά και λοιμωδών ασθενειών.  Η τόσο γρήγορη παραγωγή επιτεύχθηκε με τη συνεργασία των επιστημονικών ομάδων, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, καθώς και την προσέλκυση κεφαλαίων από κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα της ανθρωπότητας.

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν παρενέργειες αρκετά χρόνι αργότερα. Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχει καταγραφεί πρόβλημα υγείας από εμβόλιο, χρόνια μετά τη χορήγησή του. Οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες τεκμηριώνονται άμεσα ή λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό. 

Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, σε 1,8 εκατ. εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, «έχουν παρουσιαστεί 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.  Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη. Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά 90.000 εμβολιασμούς, ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια, αυτά που ξέρουμε σήμερα, είναι μία ανά ένα εκατ. εμβολιασμούς.

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι' αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την Covid-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου με ανάγκη για εισαγωγή στην ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού εξαιτίας της νόσου.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με MRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων. Εξάλλου τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων. Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν MRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».

Μαρία Τσολιά 13/1


Ειδήσεις σήμερα:

Τζόνσον: Σύντομα θα εμβολιάζουμε 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα

Άγριος ξυλοδαρμός εργαζόμενου του Μετρό από αρνητές μάσκας

Τουρκία: Απίστευτη γιαγιά μποξέρ δίνει μάχη κατά του Πάρκινσον μέσα στο ρινγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Χαρα

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς να μου πει αν αληθεύει ότι όποιος κάνει το εμβόλιο υπογραφή με δική του ευθύνη.

δεν υπάρχουν λογικοί αρνητές των εμβολιασμών,

οι αρνητές των εμβολιασμών είναι πρακτοράκια εχθρικών για την Ελλάδα συμφερόντων. Κάτι σαν τους συριζαίους δηλαδή

Ότι να ναι!

Τι πίνετε κύριε και δεν μας δίνετε; Από πιο παραμύθι το σκάψατε αυτό; Σας γράφει μια κοπέλα από Κύπρο με σπουδές στο εξωτερικό, που δεν ασχολείται με πολιτικά και είναι κατά των εμβολίων.

Η Αλίκη στη χώρα των φαντασμάτων!

Διαβάσατε καλά αυτό το άρθρο ή ξεχάσατε τα γυαλιά σας; Σας καλύπτει να ρισκάρετε με το μωρό σας; Συνήθως λέει.. χωρίς καμία κλινική απόδειξη δεν υπάρχουν παρενέργειες! Τα νύχια τους μύρισαν; Αίσχος αυτά που λέτε!

Από Θεσσαλονίκη

Δε θα κάνουμε το εμβόλιο με κανένα τρόπο...

Γιατί να ρισκάρω;

Είμαι 4 μηνών έγκυος και αυτά που έχω διαβάσει σε αυτό το άρθρο όχι μόνο με αποτρέπουν από το να το κάνω αλλά με τρομάζουν θα έλεγα. Δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες σε κλινικές μελέτες, να ζυγίσω όλους τους κινδύνους που αναφέρει πιο πάνω για να το κάνω; Ειδικά με το ποινικό μητρώο της Pfizer; Με τίποτα!

Jon

Γιατί βλέπω λίγη μιζέρια θελω να πω τα εξής. Εσείς που δεν θέλετε να το κάνετε το εμβόλιο, απλά μην το κάνετε. Έτσι θα έρθει γρηγορότερα η σειρά μας. Έτσι θα είμαστε και εμείς ευχαριστημένοι και εσείς.

Εξυπνάδες !

Α, πως δεν το σκεφτήκαμε ρ Jon; Να σε καλά!

Χασάν

Εμβολιο κανο εγώ και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μαζι σου ελλινος φιλε.

Αρετούλα

Είμαι βεβαία ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου 2021 όλοι οι Έλληνες που θέλουν θα έχουμε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου. (Βλέπω το όλον και δεν κοιτάω λεπτολογίες που γράφονται από τους μίζερους εδώ μέσα).

ΌΡΣΕ ΒΛΆΚΑ

ζήσε Μάη να φας τριφύλλι... Ούτε μέχρι τα άλλα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία...

Αρετούλα

Θα το κάνω το εμβόλιο!

Γαυρος

"Εχει αποδειχθει οτι η ανοσια κραταει 3 μηνεσ" εγω εχω αντισωματα μετα απο 9 μηνες αποδειγμενα, αραγ

προφητης

γιατρέ,εάν η τεχνολογία του εμβολίου παρουσιάσει εν καιρώ ανεπιθύμητες αντιδράσεις κ θανάτους..ποιός θα αναλάβει την ευθύνη?οέο?

πρέπει να εξολοθρευθεί η αριστερίλα

έχει καψει μυαλά (βλέπε αρνητές εμβολιασμών), έχει αναγάγει τη συνομωσιολογία και τις ψεκασμένες θολοθεωρίες σε ιδανικό τρόπο σκέψης.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΨΕΚΑΣΤΟΣ

Μπορώ να εμβολιάσω και την γάτα μου? Ήρεμα ρωτάω.. Πιο μπακαλίστηκες απαντήσεις από "επιστήμονα δεν έχω ακούσει ξανά...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης