Κορωνοϊός: Γιατί ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων των ημερών δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πανδημίας

Κορωνοϊός: Γιατί ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων των ημερών δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πανδημίας

Πόσα τεστ γίνονται αυτές τις μέρες - Πτωτική η τάση των διασωληνωμένων αλλά πιέζονται ακόμα τα νοσοκομεία

201113210334_meth_nosokomeio
Την εικόνα της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας προσπαθούν να συνθέσουν, όσο πιο πλήρη και ευκρινή γίνεται, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθώς με βάση την επιδημιολογική εικόνα της εορταστικής περιόδου θα υποβάλλουν και την εισήγησή τους για τη συνέχιση ή μη του "απαγορευτικού" το οποίο ισχύει στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου, και μετά τις 7 Ιανουαρίου που λήγει η εφαρμογή του.

Η υποχώρηση του δεύτερου κύματος της επιδημίας είναι αισθητή τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά απέχει πολύ από την πλήρη εξασθένησή του. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι κάθε άλλο παρά αποκλείουν την αύξηση των κρουσμάτων και πάλι κατά το διάστημα των γιορτών ή αμέσως μετά τις γιορτές, λόγω της κινητικότητας των πολιτών, των συναθροίσεων, της χαλαρής εορταστικής συμπεριφοράς.

Χθες, για δεύτερο 24ωρο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτω από 500, για την ακρίβεια ανακοίνωσε 342 κρουσματα κορωνοϊού ενώ άλλα 262 κρούσματα είχαν ανακοινωθεί την επομένη των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιον πως δεν είναι αντιπροσωπευτικά της επιδημίας, καθώς οι ρυθμοί των τεστ φαίνεται να ακολουθούν τους...εορταστικούς ρυθμούς των ημερών, δηλαδή τα τεστ είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με όσα γίνονται τις άλλες εργάσιμες ημέρες. Τα χθεσινά κρούσματα, 342, προέκυψαν από 6.143 τεστ, μοριακά και rapid test, αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση με τα 30.000 τεστ, που γίνονται σε ημερήσια βάση. Περίπου 6.000 έλεγχοι είχαν ανακοινωθεί και το περασμένο Σάββατο όταν τα θετικά κρούσματα ήταν 262. Συνεπώς, η μεγάλη πτώση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει την ακριβή πορεία της επιδημίας, κάτι που θα αποτυπωθεί στα στοιχεία των επόμενων ημερών, από αύριο μέχρι και την Παρασκευή.

Από τα 342 νέα περιστατικά κορωνοϊού, τα 105 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 70 στη Θεσσαλονίκη. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε στο Κιλκίς και στην Κοζάνη, 10 και 12 αντίστοιχα. Η Κοζάνη είναι η μία από τις δύο περιοχές – η άλλη είναι η δυτική Αττική – για τις οποίες ισχύουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με την κυκλοφορία να απαγορεύεται από τις 6 το απόγευμα. Τα μέτρα, μάλιστα, στους τρεις δήμους της δυτικής Αττικής (Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ελευσίνας) όπως και στην Κοζάνη παρατάθηκαν έως και την ερχόμενη Πέμπτη, κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Παράλληλα, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από την Πολιτική Προστασία και στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά μεν επίπεδα – 469 χθες – αλλά σε πτωτική πορεία. Στις απλές κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν σε όλα τα νοσοκομεία άλλοι 1.801 ασθενείς. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ήταν 2.433.

Κλείσιμο
Επίσης, χθες έγιναν άλλες 167 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ταχύτερος σε σχέση με την Αττική. Η πίεση, ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται. Αυτό φαίνεται από τα κρουσματα που καταγράφονται μειωμένα στις περισσοτερες περιοχές αλλά αποτυπώνεται και στα στοιχεία των νοσηλευομένων. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 1.062 ασθενεις σε απλές κλινικές και άλλοι 234 σε ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν εως και χθες 455 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ, με τυς 127 εξ αυτών να ειναι διασωληνωμένοι.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι ισχύει μέχρι την Πρωτοχρονιά - Τα μέτρα για τις μετακινήσεις, το ρεβεγιόν, τις εκκλησίες

Σοβαρό επεισόδιο στο νοσοκομείο Χαλκίδας με Ρομά που δεν του επέτρεψαν να δει τη νεκρή μητέρα του

Μόσιαλος: Εθελοντές-ήρωες οδήγησαν στην έγκριση των εμβολίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης