LIVE

Κορωνοϊός

Τατόι: Μεταφέρθηκαν από τους στάβλους οι υπερπολυτελείς βασιλικές άμαξες – Δείτε βίντεο και εικόνες

tatoi-main

Τοποθετήθηκαν σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας

Αυτοψία στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που εκτελούνται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου Α΄, η οποία ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 2020 και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) από μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης και την ευγενική συνδρομή του κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Το περιεχόμενο του κτηρίου αξιολογήθηκε από τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και η πλειονότητα των αντικειμένων συσκευάστηκε και μεταφέρθηκε με ασφάλεια σε νέο αποθηκευτικό χώρο εντός του κτήματος, ενώ απομακρύνθηκαν άχρηστα και κατεστραμμένα στοιχεία.
tatoi-19
Από τον Στάβλο μεταφέρθηκαν και οι άμαξες της τ. βασιλικής οικογένειας, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας, ο οποίος κατασκευάστηκε με την χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας, δίπλα στον χώρο που φυλάσσονται τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας.
tatoi-145
Οι άμαξες δέχθηκαν τις επείγουσες σωστικές επεμβάσεις από το κλιμάκιο συντηρητών της ΔΣΑΝΜ για την προσωρινή συγκράτηση και προστασία των αποκολλημένων χρωματικών στρωμάτων και την απομάκρυνση ρύπων και χαλαρών επικαθίσεων, μετά από τη μακρόχρονη παραμονή 52 ετών, εντός του κτηρίου του Στάβλου και σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Πρόκειται για 12 άμαξες, με σημαντικότερες δυο από αυτές: Την κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, τύπου coach -είχε αγοραστεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871- και την ειδικά τροποποιημένη, ανοιχτή άμαξα, τύπου landau, που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα.
tatoi-18
Σημειώνεται ότι από τον στάβλο, μεταφέρθηκαν στον οικίσκο 1456 κλειστά κιβώτια. Η ΔΣΑΝΜ, στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης συντήρησης, συνεχίζει την λεπτομερή τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους. Διερευνά τα υλικά κατασκευής, τους μηχανισμούς φθοράς και θα ακολουθήσει λύσεις για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξή τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τους οδηγούς καλής πρακτικής, αλλά και την σχετική διεθνή βιβλιογραφία.  Το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η εκκένωση του τμήματος του Βουστασίου, όπου βρίσκεται αποθηκευμένος μηχανολογικός και γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εκθεσιακά.

Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την επίσπευση των εκτελούμενων εργασιών μεταφοράς, καταγραφής και αποθήκευσης, καθώς και την διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία των εργοταξίων. Στο κτήριο του Ανακτόρου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων.

Ολοκληρώθηκε επίσης και η κοπή των επικίνδυνων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του Ανακτόρου, με την άδεια και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου. Η Υπουργός ζήτησε την άμεση αντικατάσταση της παλιάς περίφραξης του κτηρίου με ανάλογη εργοταξιακή. Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του Ανακτόρου παραδίδεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.
tatoi-14
Εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βρίσκονται οι μελέτες για τα δίκτυα υποδομών σε ολόκληρο το κτήμα, για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί το τεχνικό δελτίο στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την χρηματοδότηση τους από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Περιλαμβάνονται τα δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης, αποχέτευσης, διανομής ισχύος, μέσης και χαμηλής τάσης, τηλεπικοινωνιών, εγκατάστασης επιτήρησης και ελέγχου, καθώς και περίφραξης και διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος των κτηρίων, της σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και της μελέτης συστήματος συλλογής και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.400.000 ευρώ.

Στην αυτοψία η Υπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων Ιωάννα Καράνη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Δείτε το βίντεο:


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Για πόσο καιρό προστατευόμαστε αν έχουμε αντισώματα;

Άγρια επίθεση με σιδηρολοστούς σε δομή με ανήλικους μετανάστες στο Ωραιόκαστρο

«Ελευθερία» στην Ευρώπη: Δείτε τους πρώτους εμβολιασμούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Αγύριγο κεφάλι

@ΔΙΟΝ___Είναι ..."παραμύθι" τα ιστορικά αρχεία του Κράτους;___Κοίτα!___Εγώ έμαθα και απο-γαλακτίστηκα έγκαιρα από τους προσανατολισμούς των γονέων μου και απέκτησα ελεύθερη ΔΙΚΗ ΜΟΥ κριτική σκέψη!___Εσύ (λυπούμαι)...όχι!..

Ο σοφός λαός της δυτικής Αττικής

Υποκλίνομαι μπροστά στην κ. ΠτΔ σαν πρόσωπο αλλά όχι σαν θεσμό. Εγκαταλείψαμε με χουντικού τύπου δημοψήφισμα del culo τον θεσμό της βασιλευομένης Δημοκρατίας και φτάσαμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Βασιλιάδες βέβαια στην Ευρώπη έχουν μόνον οι οπισθοδρομικοί λαοί όπως οι Αγγλοι, Ολλανδοι, Νορβηγοι, Σουηδοι, Δανοί, Βέλγοι κλπ. που δεν φτάνουν ούτε στο νυχάκι της εξυπνάδας και οξυδέρκειας μας. Δεν ξέρω εσείς τι σκέπτεστε (και όχι τι λέτε) αλλά ένας/μια ΠτΔ που είναι αποτέλεσμα συναλλαγής μεταξύ των κομμάτων, είναι εξαρτώμενος/η από τα κόμματα. Ο ΠτΔ όμως πρέπει per definitionem να είναι υπερκομματικός. Αν τώρα συγκρίνουμε το βάρος του λόγου και της παρουσίας ενός Βασιλιά της Ελλάδας διεθνώς με αυτό ενός ελληνικού ΠτΔ τότε η ομίχλη αρχίζει να διαλύεται. Ουκ ολίγοι μιλάνε για το κόστος και τα λεφτά του λαού. Λες και ένας/μια ΠτΔ τρέφεται από χρυσόμυγες. Και όποιος μπορεί να μας πει τις δραστηρίοτητες του/της ΠτΔ τώρα που μιλάμε, θα γίνει ο ήρωας της ημέρας.

Αγύριγο κεφάλι

Δεν συγκρίνεται ΚΑΘΟΛΟΥ η δι" εκλογής υπό της Βουλής των Ελλληνων του φορέα του ΥΠΑΤΟΥ Αξιώματος της Ελλάδος με την ... τυφλή κληρονομική διαδοχή τούτου του Αξιώματος , λες και είναι κάνα ...αμπέλι τους!..

@ Αγύριγο κεφάλι

Λένε ότι ο εγκέφαλος της κότας δεν επιτρέπει πολλούς συλλογισμούς και λειτουργεί με το σύνδρομο του Παβλόφ αλλά με περιορισμένο αναμνηστικό. Κωνσταντίνος, Ντόρα, Κυριάκος, Κώστας. Αλλά τι λέω; Εδώ βγήκε ο Νταουλιερης με 31% των ψηφοφόρων και αύτωσε τη χώρα ενώ αρμένιζε επί κότερου στα απροσδιόριστα νερά της Λέσβου καθ οδόν προς την Μυτιλήνη. Εκεί θα σκαλώσουμε τώρα;

Άμεσα

Ξεπούλημα να μπει ρευστό στα ταμεία

Ρευστό στα ταμεία

θα μπει όταν πάψουμε να κατακλεβουμε το Δημόσιο. Όποιος το αμφισβητεί ας αναλογιστεί πότε την τελευταία φορά 'έκλεψε' το Δημοσιο, δηλ. τους υπόλοιπους. Υ.Γ. Όλα τα λεφτά του κόσμου να μπουν στα ταμεία, είναι σίγουρο ότι θα έχουν την ίδια τύχη μα τα προηγούμενα.

Με την συνήθη λογικη του τέως υδραυλικού

ξεχάσατε να διευκρινίσετε ότι πρόκειται για τις τέως βασιλικές άμαξες.

αυτό το κόμπλεξ με τα κοντέινερ ας σταματήσει

Δεν είχε δικαίωμα δηλαδή ο Κωνσταντίνος να νοιαστεί και να μαζέψει κάποια στιγμή αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειάς του; Παρατημένα ήταν για χρόνια, και όσα είχαν σωθεί...λέγεται πως το νυφικό της Άννας Μαρίας έχει χαθεί(ναι, υπάρχει και αυτή η εκδοχή, να ενδιαφέρονται άνθρωποι και για ενδύματα με ιστορικότητα). Και κάτι ακόμα, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα αντικείμενα που φυγαδεύτηκαν με τα κοντέινερ είχαν αγοραστεί με χρήματα του ελληνικού λαού(λαϊκισμός!). Πάρα πολλά ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας που τα έφεραν στην Ελλάδα από τις οικογένειες της καταγωγής τους ως νύφες για παράδειγμα ή τα είχαν δεχτεί ως δώρα από συγγενείς, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με πάρα πολλούς, «ανήκουν όλα στον ελληνικό λαό». Όλοι οι άλλοι Έλληνες δικαιούνται να νοιάζονται για το απειροελάχιστο που τους ανήκει κληρονομικά, όχι όμως ο Κωνσταντίνος. Τελικά πόσο αρέσει στους Έλληνες να πορεύονται με παραμύθια κι έτσι και τολμήσει κάποιος να πει άλλη άποψη αλίμονό του.

Αγύριγο κεφάλι

Ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδος και συγχρόνως Υπουργός των Στρατιωτικών ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1912 και ο διάδοχος Κωνσταντίνος ο Α΄ ο οποίος ήταν Αρχηγός μεν του Στρατού αλλά πάντοτε ΥΠΟ τον Υπουργόν των Στρατιωτικών και ΥΠΟ την Κυβέρνησιν και του ΑΝΤΕΛΕΓΕ την εξής Αντιλογίαν:______"Να παύση του λοιπού η Κυβέρνησις, αναρμοδίως γνωματεύουσα και εκ του μακρόθεν αναμιγνυομένη εις τας πολεμικάς επιχειρήσεις"!________(Ορίστε κατάστασις και ... απάντησις ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ!___Πάρτονε και στον γάμο σου να σου πει "και του χρόνου"!..)._________Έκανε του κεφαλιού του ο ... Διάδοχος και γιά 1 μόλις ΩΡΑ θα ΧΑΝΟΤΑΝ γιά πάντα η Θεσσαλονίκη και η πέραν του Αξιού Ανατολική Μακεδονία!..

ΔΙΟΝ

Επαναλαμβάνεις το γνωστό παραμύθι.

Βασιλεία

Η Ελλάδα δεν μπορούσε πια να έχει Βασιλεία ...

Αγύριγο κεφάλι

Ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδος και συγχρόνως Υπουργός των Στρατιωτικών ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1912 και ο διάδοχος Κωνσταντίνος ο Α΄ ο οποίος ήταν Αρχηγός μεν του Στρατού αλλά πάντοτε ΥΠΟ τον Υπουργόν των Στρατιωτικών και του ΑΝΤΕΛΕΓΕ την εξής Αντιλογίαν:______"Να παύση του λοιπού η Κυβέρνησις, αναρμοδίως γνωματεύουσα και εκ του μακρόθεν αναμιγνυομένη εις τας πολεμικάς επιχειρήσεις"!________(Ορίστε κατάστασις και ... απάντησις ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ!___Πάρτονε και στον γάμο σου να σου πει "και του χρόνου"!..).

Αγύριγο κεφάλι

(2o μέρος του Σχολίου μου)__ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ “Αναμένω να μοι γνωρίσετε την περαιτέρω διεύθυνσιν ην θα ακολουθήση η προέλασις του Στρατού Θεσσαλίας. Παρακαλώ μόνον να έχητε υπ’ όψιν ότι σπουδαίοι πολιτικοί λόγοι επιβάλλουσι να ευρεθώμεν μίαν ώραν ταχύτερον εις την Θεσσαλονίκην”.__ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ “Ο Στρατός δεν θα οδεύση κατά της Θεσσαλονίκης. Εγώ έχω καθήκον να στραφώ κατά του Μοναστηρίου, εκτός αν μου το απαγορεύετε”.______ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ "Σας το απαγορεύω”.___ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ "Η κατεύθυνσις της υποχωρήσεως και αι προθέσεις του πολεμίου θα κανονίσωσι την προέλασιν και την κατεύθυνσιν της υπ’ εμέ Στρατιάς. Να παύση του λοιπού η Κυβέρνησις, αναρμοδίως γνωματεύουσα και εκ του μακρόθεν αναμιγνυομένη εις τας πολεμικάς επιχειρήσεις”.__Ο Βενιζέλος βλέπει ότι η Θεσσαλονίκη ΧΑΝΕΤΑΙ δια την Ελλάδα. Την νύκτα της 24 προς 25 Οκτωβρίου, μετά τας ειδήσεις περί της βουλγαρικής προελάσεως, ο πρωθυπουργός ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ κατελήφθη υπό πραγματικής αγωνίας. Μη δυνάμενος να επηρεάση άλλως τον Διάδοχον, τηλεφωνεί μετά το μεσονύκτιον προς τον βασιλέα Γεώργιο .____Ο πρωθυπουργός διατάσσει να τον εξυπνήσουν και να του ανακοινώσουν τα επόμενα, με την παράκλησιν όπως τα διαβίβαση εις τον υιόν του, προσθέτων την πατρικήν αυτού φωνήν:___ "Σας καθιστώ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΝ διά την βραδύτητα με την οποίαν διεξάγετε τας επιχειρήσεις, αι οποίαι κινδυνεύουν να φέρουν τους Βουλγάρους ΠΡΩΤΟΥΣ εις Θεσσαλονίκην”____Και μετά το μήνυμα τούτο, ο Κωνσταντίνος εξηκολούθησεν ενεργών σύμφωνα προς ό,τι ενόμιζεν ανάγκην της στρατιωτικής καταστάσεως.__Ο Βενιζέλος εις Αθήνας υπέθετεν ότι το απόγευμα της 25ης ο Ελληνικός στρατός θα κατελάμβανε την Θεσσαλονίκην. Αντί τούτου μανθάνει διαπραγματεύσεις και προθεσμίας. Η ανησυχία του μεταβάλλεται εις ΑΠΟΓΝΩΣΙΝ.__Ολόκληρος η πολιτική του καταρρέει. Τα αυριανά σύνορα της Ελλάδος θα μείνουν εντεύθεν του Αξιού. (Δεξιά του Αξιού). Υπό το κράτος των συναισθημάτων αυτών στέλλει προς τον Κωνσταντίνον την εξής ΒΙΑΙΑΝ τηλεγραφικήν διαταγήν: «Αρχηγόν στρατού: Παραγγέλεσθε να αποδεχθήτε την προσφερομένην υμίν παράδοσιν της Θεσσαλονίκης και να εισέλθετε εις ταύτην ΑΝΕΥ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗΣ. Καθιστώ υμάς ΥΠΕΥΘΥΝΟΝ διά πάσαν αναβολήν, έστω και στιγμής.(Υπογραφή) υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος.___Ο Κωνσταντίνος εξουσιοδότησε ΤΟΤΕ τους αξιωματικούς του επιτελείου του Δούσμανην και Ιωάννην Μεταξάν να μεταβούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εις Θεσσαλονίκην διά να υπογράψουν τα πρωτόκολλα της ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ εις την ΕΛΛΑΔΑ της Πόλεως Αι σχετικαί διατυπώσεις έληξαν την 11 η νυκτερινήν. (Εκ των ιστορικών Αρχείων).

Αγύριγο κεφάλι

Στις24 ή 25 ή 26 Οκτωβρίου1912 ο Βενιζέλος, ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Υπουργός Στρατιωτικών, έστειλε στον Κωνσταντίνο διάδοχον όντα ακόμη επείγον τηλεγράφημα, ζητώντας του να διευκρινίσει τις προθέσεις του:__(Έπεται το 2ο μέρος του Σχολίου μου).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης