LIVE

Κορωνοϊός

Εμβόλια για τον κορωνοϊό: Αύριο στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις - Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι

fedex

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχέδιο «Ελευθερία» - Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί - Τι είναι το 13034 και το emvolio.gov.gr

Ξεκίνησε χθες από το Βέλγιο η αποστολή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να έχουν φτάσει τα εμβόλια στους προορισμούς τους στις 27 Δεκεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων γίνεται υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται εγκαίρως στις 27 χώρες μέλη της Ενωσης για την έναρξη της ευρωπαϊκής εκστρατείας εμβολιασμού στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου.

Μόλις οι δόσεις των εμβολίων φτάσουν στην Ελλάδα, θα τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία», το οποίο έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης με τα οφέλη να είναι ατομικά και συλλογικά. Ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με αποστολή μηνύματος από τους πολίττες στο 13034, είτε με εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες-παραγωγούς των εμβολίων. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας των 
εμβολίων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και αποτρέπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών.

Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Πόσα εμβόλια θα λάβει η Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.


Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna 1,8
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά

Η πρώτη φάση αφορά:

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020

Η δεύτερη φάση αφορά:

►Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021

► Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
► Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
► Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
► Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η τρίτη φάση αφορά:

► Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021. 

Τι είναι το 13034

Ένας νέας πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας με την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και να μάθουμε πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα. Ο αριθμός 13034 -είναι ο επόμενος από το 13033 που στέλνουμε μήνυμα για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή μας, θα τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με μήνυμα στον 13034, είτε με πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.  

Το protothema.gr στο εμβολιαστικό  κέντρο Ιλίου - Δείτε τους γιατρούς να εξηγούν τη διαδικασία του εμβολιασμού

Βίντεο παρουσίαση

Βίντεο δηλώσεις γιατρού

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Άυλη συνταγογράφηση

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

emvolio.gov.gr

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.
emvolio-gov-gr-1

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή/και να αλλάξουν την ημερομηνία των ραντεβού τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, σχεδιάζεται η υλοποίηση τηλεφωνικού κέντρου, μόνο, όμως, για εξερχόμενες κλήσεις, προκειμένου να υπενθυμίζονται τα ραντεβού στους πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δηλώσει, πάντως, πως στους παραπάνω τρόπους δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι προκειμένου να διευκολυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και μια ειδική βεβαίωση, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Μία εξέλιξη που είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» από τις 08 Δεκεμβρίου. Η βεβαίωση θα περιλαμβάνει όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνία εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία του Συστήματος Προτεραιοποίησης Εμβολιαζόμενων κατά του κορωνοϊού. Το εν λόγω Σύστημα θα συλλέγει όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρούσματα κορωνοϊού: Η εικόνα στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Με σφραγίδα του ΣτΕ στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

Brexit: Συμφωνία στο παρά πέντε με πολλές γκρίζες ζώνες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (92)

Άπλυτοι γιατροί

Για να μην πω η πλειοψηφία θα πω οι μισοί γιατροί και επιστήμονες δε θέλουν τα το κάνουν. λογικά θα είναι τίποτα άσχετοι ζαίοι και αυτοί, σας πονάει η ΝΔ γιατρουδάκια.

Ω Άξεστοι Συμπατριώτες

Θαυμάστε το Ήθος και το Ύφος των γαλάζιων Αρίστων.

Γιώργος Γιατρός

Λιγοι γιατροί θα κάνουν το εμβόλιο εγώ δεν θα το κανω θα περιμένω πρώτα να δω τις παρενέργειες που θα προκληθούν.Καλα Χριστούγεννα σε όλους με υγεία.

Ετσι γιατρέ μου...να δίνεις το καλό παράδειγμα!!

Κι αν επιτρέπεται ποιό είναι το ασφαλές χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μπει κάποιος σε αναμονή για να μάθει τις παρενέργειες??? Πάντως δε θα πρέπει να έχεις τόσο τυφλή.....εμπιστοσύνη στους συναδέλφους σου που το ανακάλυψαν, το δοκίμασαν, το ενέκριναν και το συστήνουν! Κράτα και καμία πισινή.....γιατρός να σου πετύχει!

Πως θα ξέρει η κυβέρνηση

Πως θα ξέρει η κυβέρνηση οτι ανήκω σε ευπαθή ομάδα αν είμαι κάτω απο 50 ετών

HooliGun

Οση προπαγανδα και να πεσει μονο τα ζωα θα κανουν το εμβολιο. Οι γιατροι 1 στους 10 ισως το κανει. Οποτε βαλτε ολο το εμβολιο στο ....

Nikos

Νομίζεις . Καλό είναι να τρέφεις αυταπάτες. Όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ήδη δηλώσει ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν σε ποσοστό άνω του 90% -95% . Τα ποσοστά είναι μικρά όχι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά στο υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων όπως καθαρίστριες , κηπουροί, φυλακες , και κάποιοι διοικητικοί . Αναμένεται όμως τις επόμενες μέρες και εκεί τα ποσοστά να ανέβουν θεαματικά . Γενικά ένα ποσοστό περίπου 75 % - 85 % όλων των εργαζομενων στα νοσοκομεία θα εμβολιαστούν τελικά . θα εμβολιαστούν γιατί άσχετα το τι πιστεύουν για το εμβόλιο ο φόβος και οι συνέπειες της μόλυνσης από τον ιό δεδομένου ότι σταδιακά τα μέτρα θα ατονισουν τελικά θα υπερισχύσει . Ο φόβος φυλάει τα έρμα . Όλοι μιλώντας μαζί τους καταλαβαίνουν ότι τελικά θα εμβολιαστούν απλά τελικά περιμένουν κάποιον που ξέρουν να εμβολιαστεί πρώτος για να δουν τι παίζει.

Α

Χιλιάδες εθελοντές έκαναν το εμβόλιο για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του, και να το έχουμε εμείς σήμερα.

Από το ιστολόγιο των "σωτήρων"

The vaccination provider is responsible for responding to FDA requests for information about vaccine administration errors, adverse events, cases of MIS in adults and children, and cases of COVID-19 that result in hospitalization or death following administration of Pfizer-BioNTech COVID‑19 Vaccine to recipients. *Serious adverse events are defined as: Death; A life-threatening adverse event; ΠΗΓΗ: Pfizer-BioNTech

Μία είναι η ουσία....

Οποιος δε γουστάρει εμβόλιο δε κάνει....μόνο που αν αρρωστήσει να απαιτήσει από τους γιατρούς να του χορηγούν φάρμακα απόλυτα ασφαλή, χωρίς καμία παρενέργεια, εγκεκριμένα από το κόμμα του και τους απανταχού αρνητές και συνωμοσιολόγους! Θα βρει σίγουρα την υγειά του...καλή ψυχή!

New Yorker

...and your point?

μια γνωμη, please!

ειμαι σε διλημμα με οσα ακουγονται, για αλλεργιες κτλ, να το κανω τελικα το εμβολιο? ποσοι απο σας θα το κανουν?

00

Ολα εχουν να κανουν με τη σύγκριση μεταξύ των ρισκων. Ο ιός εχει σκοτωσει 1.8 εκστομμυρια , και σε αυτους που το περνανε αφηνει μονιμα κουσουρια. Το εμβόλιο απο την αλλη δημιουργει αλλεργικες αντιδρασεις σε μερικούς -δεν εχει πεθάνει κανεις. Οποτε προφανως ειναι προτιμοτερο το εμβόλιο

Ta

Ρε φίλε ρώτα τον γιατρό σου. Τους χρήστες του τσατ ρωτάς; Έλεος με το κάθε βούρλο εδώ μέσα...

Έκαστος στο είδος του

Προφανώς το 50% από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο είναι άσχετοι και αμόρφωτοι και θα ακούσουμε τους πολιτικούς που ξέρουν παραπάνω από ιατρική...

Και ο συνωμοσιολόγος το χαβσ του...

Ποιός σου είπε ρε μεγάλε να ακούς τους πολιτικούς...μανία καταδίωξης έχεις?? Τους αρμόδιους επιστήμονες να ακούσεις....που τέτοιοι δεν είναι ούτε οι τραυματιοφορείς, ούτε οι καθαρίστριες, ούτε οι νοσοκόμες, ούτε καν τα ειδικευόμενα γιατρουδάκια! Ούτε βέβαια τα ποσοστά είναι αυτά που αναφέρεις....βλαμμένοι άλλωστε υπάρχουν σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες!

@

Τι θέλεις να μας πεις με τα στατιστικά του καφενέ; Ότι δεν θέλεις να κάνεις το εμβόλιο μετά από έναν σχεδόν χρόνο περιορισμών; Ποτέ μην το κάνεις, χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Άντε τράβα τώρα στην καραντίνα σου και περίμενε να κολλήσετε με την υπόλοιπη αντισυστημική αγέλη για να σωθείτε...

Σοφια

Ασχετο με το εμβολιο, αλλα οπως δειχνει και η φωτογραφια, οταν θελουν να στειλουν οι χωρες και οι σοβαρες επιχειρησεις με ασφαλεια αντικειμενα πολυ σημαντικα και ιδιως στο εξωτερικο, χρησιμοποιουν μονο FedEx ή UPS

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης