Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε γιορτές - «Παράθυρο» χαλάρωσης μετά τις 7 Ιανουαρίου

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνουμε γιορτές - «Παράθυρο» χαλάρωσης μετά τις 7 Ιανουαρίου

Ρεβεγιόν με sms - Όλα όσα θα ισχύσουν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του 2021

covidart
Ένα πρώτο σημάδι χαλάρωσης φάνηκε χθες στον ορίζοντα, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση με ΦΕΚ των έκτακτων μέτρων που θα ισχύσουν στις γιορτές, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να γυρίζει τις σελίδες του ημερολογίου στις 7 Ιανουαρίου, δείχνοντας δηλαδή την ημέρα εκείνη ως την επικρατέστερη για την πρώτη άρση των περιορισμών στην αγορά.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες μείωση των ενοικίων για επαγγελματική στέγη κατά 80% με δίμηνη ισχύ (για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2021), απαλλάσσοντας στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των επιχειρήσεων από το βασικό τους πάγιο έξοδο για το διάστημα αυτό, καθιστά εφικτό τον στόχο για πλήρη επιστροφή του λιανεμπορίου από τις αρχές του 2021, ακόμη και αν η προσπάθεια εκκινήσει μόνο από τις περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως εξήγησε χθες ο κ. Γεωργιάδης.

«Κλειστό» ρεβεγιόν

Και να επαναλειτουργήσει, ωστόσο, η αγορά σε περιφέρειες και νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο (όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα Ιόνια νησιά), κατηγορηματικά αντίθετοι εμφανίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι επιστήμονες μπροστά στο ενδεχόμενο να επανέλθει το ίδιο διάστημα η εστίαση, αξιολογώντας τον κλάδο ως κορυφαία εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Πολύ περισσότερο, όταν ως τέτοια αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και το γιορτινό ρεβεγιόν, πολλοί εκ των οποίων ζητούν ο αριθμός των συνδαιτημόνων να περιοριστεί αυστηρά στα μέλη της κάθε οικογένειας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο, επισημαίνοντας πως «στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας». Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε πως έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. «Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς» περιέγραψε από πλευράς του και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, συνιστώντας υπομονή μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός. «Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά. Στόχος για τη χώρα είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί συλλογική ανοσία», συμπλήρωσε. Τη λύση του «κλειστού» ρεβεγιόν προκρίνει και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνοντας ότι για τις γιορτές θα ήταν προτιμότερο να κάνει κάθε οικογένεια μόνη της. «Αν χαλαρώσουμε τα Χριστούγεννα, θα το πληρώσουμε μετά», προειδοποίησε.

Από την κυβερνητική οπτική, το όριο των 9 ατόμων στα ρεβεγιόν, «είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα» υποστήριξε χθες ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και προσέθεσε: «Νομίζω όμως ότι στο τέλος καθένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του».

Ρεβεγιόν με sms

Κλείσιμο
Η δυνατότητα εορτασμού από κοινού για δύο οικογένειες αναμένεται να αυξήσει και τις μετακινήσεις τις ημέρες της κορύφωσης των γιορτών, οι οποίες περνούν μέσα από το… κινητό. Συγκεκριμένα, ειδικά για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 6, ώστε να μην καταλογιστεί τυχόν πρόστιμο, σε περίπτωση μετάβασης σε φιλικό σπίτι.

Παρότι η αποστολή μηνύματος για το ρεβεγιόν επιτρέπει την έξοδο από την κατοικία (με όριο συνάθροισης τα 9 άτομα), αμετάβλητη όλες της ημέρες των γιορτών παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς καμία εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Ελευθερία», όπως εμβόλιο

Ακόμη, όμως και να σηκώσουν ρολά σε κάποιες περιοχές της χώρας οι εμπορικές επιχειρήσεις στις 7 Γενάρη, όπως υπονόησε χθες ο κ. Γεωργιάδης, οι μάσκες και πιθανά και τα sms θα παραμείνουν στην καθημερινότητα των πολιτών για ένα μεταβατικό διάστημα, δηλαδή μέχρι να έρθει η … «Ελευθερία». Πρόκειται για την κωδική ονομασία της επιχείρησης του εθνικού εμβολιασμού, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να φτάσει δωρεάν και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του τόπου, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα το εμβόλιο. Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια «σύνθετη άσκηση» και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ακόμη πως «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την άσκηση», εκκινώντας για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα μια επικοινωνιακή «εκστρατεία», στην οποία η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους πάντες. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους: «Την ελευθερία μας και γι' αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια την ελευθερία μας ως έθνος. Είναι στο χέρι σας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», κατέληξε.

Οδηγός μέχρι τις 7 Γενάρη

Στο ενδιάμεσο -και σίγουρα μέχρι στις 6 το πρωί της 7ης Γενάρη- η καθημερινότητα περνά μέσα από τις σελίδες του ΦΕΚ για τα «έκτακτα μέτρα» των γιορτών, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

Συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις: Αναστολή, με εξαίρεση:

· 24 Δεκεμβρίου

· 25 Δεκεμβρίου

· 31 Δεκεμβρίου

· 1 Ιανουαρίου

επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, τα οποία προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Δημόσιες Υπηρεσίες: Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Ιδιωτικές Επιχειρήσεις: Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Δικαστήρια: Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: ένας συνοδός /επισκέπτης ανά ασθενή. Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κοινωνικές και προνοιακές δομές: αναστολή επισκεπτηρίου, αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ.

ΚΥΤ και ανοιχτές δομές φιλοξενίας: Αναστολή εξόδου.

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Αναστολή δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας, διδασκαλία εξ’ αποστάσεως

ΑΕΙ: Τηλε- εκπαίδευση

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί: Αναστολή λειτουργίας

Χώροι λατρείας/ θρησκευτικές τελετές: τέλεση λειτουργιών με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, τέλεση λειτουργιών στις:

· 25 Δεκεμβρίου

· 1 Ιανουαρίου

· 6 Ιανουαρίου

με παρουσία φυσικών προσώπων, 1 ανά 15 τμ. και με μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα.

Αγιασμός των υδάτων δεν πραγματοποιείται σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια: Αναστολή λειτουργίας

Ζωντανά θεάματα, παρασταστικές τέχνες: Αναστολή προσέλευσης κοινού

Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, ηχογραφήσεις: μόνο κατ’ εξαίρεση και με άδεια της Γ.Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Κέντρα διασκέδασης και μπαρ: Αναστολή λειτουργίας

Εστίαση: Αναστολή λειτουργίας. Επιτρέπεται η παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).

Παιδότοποι/παιδικές χαρές: Αναστολή λειτουργίας.

Μεταφορές: Μέσα μαζικής μεταφοράς με μέγιστη πληρότητα έως 65%, μέχρι 1 επιβάτης σε ταξί, μέχρι 2 άτομα πλέον του οδηγού στα ΒΑΝ,

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Αναστολή λειτουργίας.

Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας.

Καταστήματα προμήθειας τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων:

Ανοιχτά τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου από τις 7 το πρωί έως 9 το βράδυ.

Χωρητικότητα: 4 άτομα ανά 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ περισσότερα.

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Λαϊκές αγορές: Υποχρεωτική επέκταση, λειτουργία με το 50% των προμηθευτών και με 5 μέτρα απόστασης των πάγκων.

Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο: Αναστολή λειτουργίας.

Λιανεμπόριο: Δυνατότητα παράδοσης εκτός (click away), αλλά και drive through (παραλαβή με ΙΧ) για τα εμπορικά κέντρα

Κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ -πεντικιούρ: Κανονική λειτουργία, μόνο με ραντεβού και διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Συνέδρια/ Εκθέσεις: Αναστολή λειτουργίας.

ΚΤΕΟ: Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού.

Τεχνική Εκπαίδευση: Αναστολή λειτουργίας.

Υπηρεσίες Ιερόδουλων: Αναστολή λειτουργίας.

Ζωολογικοί κήποι, φυσικοί βιότοποι: Αναστολή λειτουργίας.

Υπηρεσίες τυχερών παιγνίων: Αναστολή λειτουργίας.

Ανελκυστήρες/ κυλιόμενες σκάλες: Συνίσταται η αποφυγή χρήσης.

Χιονοδρομικά Κέντρα: Αναστολή λειτουργίας.

Κατασκηνώσεις: Αναστολή λειτουργίας.

Τέλος, επιτρέπεται από σήμερα η δραστηριοποίηση των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών με άνθη και φυτά στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για τα Rafale

Κορωνοϊός: Στα 1.240 τα νέα κρούσματα - 98 θάνατοι

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Τραμπ-Pfizer για την αγορά επιπλέον δόσεων του εμβολίου το 2021 (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης