Μαριάννα Λάτση: Αντικαρκινική μονάδα «Νίκος Κούρκουλος» και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη δωρεά στο ΕΣΥ -Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση - Η μονάδα θα είναι έτοιμη το 2021 και θα ενταχθεί οργανικά στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο - Θα διαθέτει συνολικά 41 θέσεις για διενέργεια χημειοθεραπειών, όλα τα απαραίτητα συνοδά ιατρεία και θα εξυπηρετεί 35.000 ασθενείς το χρόνο

XRVMA_LATSH1

Είναι όντως σπάνιο στις ζοφερές συνθήκες που ζούμε να ακούγονται τόσο καλά και παρηγορητικά νέα όπως η δημιουργία μιας νέας υπερσύγγρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, δωρεά της κας Μαριάννας Ι. Λάτση-ύστερα από την άκρως πετυχημένη λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” στην Αθήνα.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τόσο εκ μέρους της κυρίας Λάτση, η οποία παρευρέθη στην σεμνή εκδήλωση συνοδευόμενη από τα παιδιά της Εριέττα και Φίλιππο, όσο και εκ μέρους των παρευρισκομένων: του Υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγελη Φιλόπουλου, της υποδιοικήτριας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κυρίας Ειρήνης Χατζοπούλου και της Διοικήτριας του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κυρίας Ευαγγελίας Κουρτέλη-Ξουρή υπεγράφη η σύμβαση της Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας κας Μαριάννας Ι. Λάτση.

latsi1
H κυρία Μαριάννα Λάτση πλαισιωμένη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλη Φιλόπουλο και την διοικήτρια του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη - Ξουρή (δεξιά) και την Υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κυρία Ειρήνη Χατζοπούλου (αριστερά)





Εκφράζοντας την αμέριστη ευγνωμοσύνη τους αμφότερες η κ. Χατζοπούλου όσο κι η κ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή μίλησαν για ένα πραγματικό σπουδαίο δώρο και για ένα “ψυχικό συμβόλαιο”-ειδικά στις δύσκολες μέρες που διέρχεται ο τομέας της Υγείας λόγω της γενικότερης επιβάρυνσης της πανδημίας. Η νέα αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που θα παραδοθεί από τη Δωρήτρια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντός του 2021, θα στεγάζεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Στόχος της δωρεάς είναι η αποσυμφόρηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο η Μονάδα θα ανήκει οργανικά, μέσω της εξυπηρέτησης τουλάχιστον 35.000 ογκολογικών ασθενών ετησίως-ένας πραγματικά πολυ μεγάλος  αριθμός που καθιστά αντιληπτή και τη σπουδαιότητα του έργου.

latsi2
«Η σημερινή δωρεά είναι μια ακόμη απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί όταν συνεργαζόμαστε σωστά και χωρίς προκαταλήψεις. Είναι και αυτή μια δωρεά των πολλών και όχι του ενός», τόνισε η κυρία Μαριάννα Λάτση



Όπως τόνισε η ίδια η κ. Λάτση στην ομιλία της που δεν ήταν απλώς γνωστοποίηση ενός σημαντικού έργου αλλά μια κατάθεση ψυχής: “Πέρασαν ήδη 5 χρόνια από τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος στην Αθήνα όταν διακριτικά αλλά και αισιόδοξα προσφέραμε για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ειδικότερα στον Άγιο Σάββα, έναν χώρο όπου ογκολογικοί ασθενείς θα είχαν τη δυνατότητα λήψης των χημειοθεραπειών τους και διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε ένα άρτια εξοπλισμένο και απόλυτα αξιοπρεπές περιβάλλον με τη σιγουριά ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρίσκονταν πίσω στο σπίτι τους, δίπλα στους αγαπημένους τους”.

latsi3
Η υπογραφή της δωρεάς από την κυρία Μαριάννα Λάτση και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια



Όπως έκανε η ίδια γνωστό η νέα αποκεντρωμένη Μονάδα με τους περιφερειακούς της χώρους θα εκτείνεται σε περίπου 1.800τμ, θα διαθέτει 41 πολυθρόνες και κρεβάτια για χημειοθεραπείες και θα έχει όλα τα απαραίτητα συνοδά ιατρεία, φαρμακεία και εργαστήρια. Επιπλέον το γεγονός ότι θα εξυπηρετεί έως και 35.000 ασθενείς, σημαίνει ότι θα αποσυμφορήσει καταλυτικά τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Θεαγενείου στη Θεσσαλονίκη, θα περιορίσει τις λίστες αναμονής και θα συμβάλει στον εξορθολογισμό και στη σωστή αξιοποίηση τόσο των χρηματικών πόρων όσο και του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου.

latsi5
Η διοικήτρια του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή




Η ίδια μάλιστα έδειξε να έχει βαθιά γνώση και προσωπική εμπειρία του έργου που έλαβε χώρα στο αντικαρκινικό κέντρο του Άγιου Σάββα, τις αυξημένες ανάγκες που εκλήθη αυτό να καλύψει αλλά και το αξιέπαινο έργο των γιατρών γνωρίζοντας “πόσες χιλιάδες χημειοθεραπειες σωτηρίας και ελπίδας”, όπως τις χαρακτήρισε, διενεργήθηκαν από το 2017-οπότε λειτούργησε το Κέντρο-  μέχρι σήμερα καθώς και πόσες χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Συμπεράσματα που αντλήθηκαν ύστερα από προσωπική της επαφή με γιατρούς, νοσηλευτές και συγγενείς αλλά και από ατελείωτες συζητήσεις μαζί τους.

filopoulos
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος



Μιλώντας μάλιστα για εκείνους και περιγράφοντας τις εμπειρίες της η κ. Λάτση δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της τονίζοντας πως όλοι αυτοί “αποτέλεσαν πρότυπο για τα παιδιά μου”, κάτι που σίγουρα ήταν για εκείνη “το σημαντικότερο πειστήριο για να επαναλάβουμε το εγχείρημα αυτό και να προσφέρουμε αυτή την ευλογία της θεραπείας και της παρηγοριάς και σε άλλους συνανθρώπους μας”. Βλέποντας πόσο σημαντικά συνέβαλε στην καλυτέρευση της ζωής των ασθενών και των συγγενών τους αποφάσισε να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου στην συμπρωτεύουσα.

Σε αυτή τη μάχη λοιπόν πού δίνει καθημερινά αυτές τις μέρες το Ε.Σ.Υ το Ίδρυμα Λάτση στέκεται πολύτιμος αρωγός, όπως άλλωστε τόνισε με τη σειρά του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η σημερινή δωρεά στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι διαρκής και πολυεπίπεδη. Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι μόνο μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Ο αγώνας ενάντια στην ασθένεια του καρκίνου αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα.

xatzopoulou
Η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κυρία Ειρήνη Χατζοπούλου



Η σημαντική δωρεά, ύψους 2.000.000 ευρώ, για τη δημιουργία μιας δεύτερης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας που θα φέρει το όνομα ενός σπουδαίου Έλληνα, του Νίκου Κούρκουλου, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, δίνει ελπίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας και αποδεικνύει πόσα πολλά μπορεί να πετύχει η συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ευχαριστώ προσωπικά την κα Λάτση για την επαναλαμβανόμενη γενναιοδωρία της και την σημαντική στήριξή της στη μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Πολιτική Προστασία: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις σε Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Αιτωλοακαρνανία

Ρωσία: Πατέρας - «τέρας» ξυλοκόπησε το τρίχρονο παιδί του μέχρι θανάτου

Έκκληση Μέρκελ: Μειώστε τις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης