Κορωνοϊός - Μέρκελ: Μειώστε τις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός - Μέρκελ: Μειώστε τις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα

«Πρέπει να κάνουμε άλλη μία προσπάθεια» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος με φωνή που λύγισε - Ζήτησε το κλείσιμο των σχολείων έως τις 10 Ιανουαρίου και των καταστημάτων

merkel_spee
Σε μία άκρως συναισθηματική ομιλία της στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σήμερα να «ικετεύει» τους συμπολίτες της να τηρήσουν με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid-19 τις ημέρες των εορτών. Τόνισε μάλιστα ότι στη χώρα της πεθαίνουν καθημερινά 500 άνθρωποι από επιπλοκές του κορωνοϊού.  

«Απομένουν ακόμη 14 ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα», προειδοποίησε η Μέρκελ, ένα 24ωρο μετά την δραματική έκκληση για αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που απηύθυναν προς την κυβέρνηση η Γερμανική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina και το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» εξαιτίας της διατήρησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά επίπεδα.

Η Ακαδημία ζήτησε χθες να επιβληθεί «σκληρότερο lockdown», δηλαδή κλείσιμο σχολείων από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και λουκέτο σε όλα τα καταστήματα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, κατά την περίοδο μεταξύ 24ης Δεκεμβρίου και 10ης Ιανουαρίου. Επίσης, συνιστά να ενισχυθεί η τηλεργασία και να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα τουριστικά ταξίδια.

Επικαλούμενη την Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, η Μέρκελ τόνισε: «Η Leopoldina μας έχει συμβουλεύσει να μειώσουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Λυπάμαι μέσα από την καρδιά μου, αλλά εάν το τίμημα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές είναι να έχουμε 500 θανάτους την ημέρα στη Γερμανία, τότε αυτό το τίμημα είναι πολύ υψηλό».

«Εάν αυτά είναι τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες μας, τότε εκ των υστέρων θα μετανιώσουμε που δεν κάναμε αρκετά».

Αυτή ήταν ίσως η πιο συναισθηματική ομιλία της Μέρκελ, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνοντας ότι η Καγκελάριος εκλιπαρεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές. «Διαφορετικά», όπως είπε, «θα το μετανιώσουμε!»

«Αν έχουμε τώρα πολλές επαφές πριν από τα Χριστούγεννα και μετά είναι η τελευταία μας γιορτή με τους παππούδες μας, σίγουρα θα έχουμε χάσει κάτι. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό», είπε η καγκελάριος με την φωνή της να λυγίζει.

«Πριν δούμε τη γιαγιά και τον παππού, χρειάζεται μία εβδομάδα κατ’ οίκον περιορισμός»

«Πρέπει να κάνουμε άλλη προσπάθεια! Διαφορετικά, η πανδημία θα μας πλήξει ξανά και ξανά. Και θα σας πω τι με ανησυχεί τώρα. Η εξέλιξη αυτή τη στιγμή: Έχουμε 3.500 περισσότερα κρούσματα απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι σωστό, να κλείσουμε τα μαγαζιά, να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές όσο το δυνατόν. Και όταν η επιστήμη μας ικετεύει, πριν από τα Χριστούγεννα, πριν δούμε τη γιαγιά και τον παππού, θα πρέπει για μία εβδομάδα να μείνουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό αν είναι εφικτό».

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Μέρκελ είπε: «Μειώστε και αποφύγετε όλες τις επαφές που δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Και όσο σκληρό είναι αυτό, ξέρω πόση αγάπη κρύβεται πίσω από αυτό».

«Πιστεύω επίσης ότι είναι σωστό να κλείσουμε τα σχολεία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου - για παράδειγμα παρατείνοντας τις διακοπές ή να γίνει τηλεμαθήματα. Δεν έχει σημασία τι, αλλά χρειαζόμαστε μειώσεις επαφών», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στέλιος Πέτσας: Ενδεχομένως να αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων

Να μην κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες, λένε οι Βρετανοί

«Μαύρος» Δεκέμβριος με 788 θανάτους - Γιατί αργούν τα αποτελέσματα του lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης