LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Γιατί βρέθηκαν στο «κόκκινο» οι έξι περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

lockdown_2

Οι δήμαρχοι Δράμας και Πέλλας εξηγούν στο protothema.gr τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την έξαρση της πανδημίας - Ποια είναι τα δυο νέα εργαλεία που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα

Τη δυνατότητα ελέγχων στους πολίτες ακόμη και από τους διοικητικούς υπαλλήλους Δήμων επισήμανε στους δημάρχους των έξι κόκκινων» περιοχών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν, άκουσαν σημαντικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση των περιοχών τους και δήλωσαν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών. Μεταξύ αυτών των οδηγιών είναι ο αυστηρός έλεγχος στις μετακινήσεις των πολιτών ακόμη και από τους διοικητικούς υπαλλήλους των Δήμων, οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να κόβουν και πρόστιμο, όπου αυτό επιβάλλεται. Επιπλέον, θα γίνονται συχνότερες και αυστηρότερες συστάσεις στον κόσμο των περιοχών αυτών, ώστε να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις τους κυρίως από τον αστικό ιστό της Περιφερείας προς τα χωριά.

Οι συγκεκριμένες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο» καθώς δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί και να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση lockdown.

«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την όλη κατάσταση και να μην έχουμε επιπλέον θύματα ώστε να μπορέσει να αντέξει όλο το νοσοκομειακό σύστημα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση για αυτούς τους έξι νομούς και πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Μας έδωσαν κάποια επιδημιολογικά στοιχεία για τον κάθε νομό για να έχουμε και εμείς οι Δήμαρχοι μία πλήρη εικόνα . Και πρέπει όλοι μαζί συντονισμένα να περάσουμε μηνύματα στον κόσμο να μείνει στο σπίτι του, να χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται τον ιό και τα κρούσματα στο νομό μας. Επειδή έχουμε υψηλά κρούσματα και το σύστημα υγείας είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένο για αυτό γίνεται μια προσπάθεια όλων μας για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα και να πάμε σε μια φυσιολογική ροή έτσι ώστε να επανέλθουμε σιγά σιγά στην καθημερινότητα» είπε στο protothema.gr o δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Ο κ. Μαμσάκος εξήγησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 2500 έλεγχοι κατά τη μετακίνηση των πολιτών και διαπιστώθηκαν μονάχα 30 παραβάσεις όπου κόπηκε και το αντίστοιχο πρόστιμο. Με νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να χρησιμοποιούν τους διοικητικούς υπαλλήλους ώστε να πραγματοποιούν και αυτοί ελέγχους έτσι ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Είμαστε στα "κόκκινα". Το νοσοκομείο στα Γιαννιτσά δουλεύει πέρα από τις δυνάμεις του και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποσυμφορήσουμε το νοσοκομείο. Για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα. Είμαι μαζί με τους συνεργάτες μου , τους Αντιδημάρχους και σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποια επιπλέον πράγματα προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο και να τους περάσουμε το μήνυμα , να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Σήμερα, κιόλας θα βγάλουμε διοικητικούς υπαλλήλους από το Δήμο προκειμένου να κάνουν ελέγχους συνεπικουρώντας το έργο της αστυνομίας και των λίγων δημοτικών αστυνομικών που έχουμε. Πρέπει να δράσουμε πιο στοχευμένα έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες».

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.617. Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία».

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων. Και συνέχισε: «Τα ποσοστά εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων. Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι' αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης. τη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα. Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο. Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ζήτησε «Harrods στην Ελλάδα» και τον... δίκασε το Twitter!

Κορωνοϊός - Βρετανία: Απόρρητο σχέδιο για τη μεταφορά των εμβολίων - Προειδοποίηση της Interpol για επιθέσεις από συμμορίες

Lockdown: «Συντηρητική» άρση των μέτρων προκρίνει ο πρωθυπουργός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Δυστυχώς δεν είναι έτσι

Χωρίς να κάνω τον έξυπνο έχω γράψει πολλές φορές πως διατηρείται σε ψηλά νούμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Β.Ελλάδα. Κλείστε τα σύνορα ΔΕΝ καταλαβαίνεται ή δεν θέλετε να καταλάβετε ... Μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα πάνω από 25 χιλιάδες άτομα στα βόρεια σύνορα και στον Έβρο. Και όταν λέμε μπαινοβγαίνουν εννοούμε βγαίνουν - μπαίνουν ή μπαίνουν και βγαίνουν. Μιλάμε για διάφορες νόμιμες αλλά χωρίς έλεγχο διελεύσεις και πολλές παράνομες ή ηλίθιες όπως π.χ. καύσιμα, ψώνια, καζίνο, σεξ... ΦΤΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έχει ρημάξει ο τόπος κλείστε τα να τελειώνουμε. Θα χάσουμε και την επόμενη τουριστική σαιζόν. Βάλτε στρατό στα σύνορα να προσέχει γιατί όλοι οι άλλοι παίρνουν τα δωράκια τους. Πώς έφτασαν τα ναρκωτικά από παράνομους μέχρι την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και δεν μπορεί ένας απλός πολίτης να πάει από Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική ή από την Δράμα στην Καβάλα και τρώει πρόστιμο. ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

ΛΑΛΑΚΗΣ

Να κλείσουν στην Δράμα όλα τα εργοστάσια και τα νταμάρια εξόρυξης μαρμάρου για δύο εβδομάδες, καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτά. Εκεί μέσα γίνεται ο χαμός.

μπ.μπ

O καθε μπαστουνοβλαχος κηρυσσει τον αντιcovid αγωνα πλεον για να δείξει ποσο συνειδητοποιημενος τοπικος αρχοντας ειναι. Οταν στον πεζοδρομο των γιαννιτσων λογου χαρη ολους τους προηγουμενους μηνες γινοταν το ελα να δεις.... πού ηταν ολοι αυτοι οι κηνσορες της εφαρμογης των μετρων και της νομιμοτητας; Βρε α να χαθειτε

Πολης

Τεστ στους υπαλλήλους τους δεν μπορούν να κάνουν θα βγουν στους δρόμους; Οι μισοί είναι σε ομάδες κινδυνου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης