Εξαδάκτυλος στο protothema.gr: Χωρίς το lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα τη μέρα

Εξαδάκτυλος στο protothema.gr: Χωρίς το lockdown θα είχαμε πάνω από 10.000 κρούσματα τη μέρα

Επιφυλακτικός όσον αφορά την σταδιακή άρση του lockdown εμφανίστηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο protothema.gr.

eksadaktulos1
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες γιατί αυτές καθορίζονται από τα στοιχεία. Αυτά θα μας δείξουν πότε θα έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο και πότε θα έχει αποσυμπιεστεί σε τέτοιο βαθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας έτσι ώστε να μπορούμε να αντέξουμε ξανά μία αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων». Όπως είπε στο protothema.gr: «Πρέπει να συμφωνήσουμε πως ένα πρόωρο βήμα άρσης του lockdown θα μας φέρει μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα που αποφύγαμε».

Στην συνέχεια σχολιάζοντας για ποιο λόγο δεν μειώνονται ακόμα περισσότερο τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως δεν είναι αμελητέα η μέχρι τώρα πτώση καθώς υπάρχει μείωση της τάξεως του 30% περίπου, αφού από τα 3.000 κρούσματα φτάσαμε στα 2.000 την ημέρα. Όπως, όμως τονίζει, «η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν τέτοια που χωρίς lockdown θα μετρούσαμε σήμερα πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων ημερησίως».

Όπως σημειώνει, «χρειάζεται χρόνος, μιας και ο ιός μεταδίδεται και εντός του σπιτιού, αφού ο κόσμος συνεχίζεται να εργάζεται και έτσι μεταδίδει τον ιό και στο σπίτι του. Επίσης η σταδιακή λήψη μέτρων το προηγούμενο διάστημα συνετέλεσε στο να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να έχουμε μείωση των κρουσμάτων».

Όσον αφορά στα σχολεία και την εισήγηση των επιστημόνων για άνοιγμά τους μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα από τις 07 Ιανουαρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος λέει στο protothema.gr: «Αρχικά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επ΄ ακριβώς πού κόλλησε τον ιό. Αφετέρου, όταν κλείσαμε εν τέλει και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης είδαμε μία κάμψη των αριθμών εκείνο το διάστημα. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως το άνοιγμα των σχολείων μετά το τέλος των διακοπών, θα συμπέσει με μία χαμηλή κυκλοφορία του ιού στην χώρα, τουλάχιστον όπως μπορούμε να προβλέψουμε με τα υπάρχοντα στοιχεία».

Τέλος, προειδοποίησε πως η άρση των μέτρων θα σημαίνει και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην καθημερινότητά μας, κάτι που θα φέρει και αύξηση στο ιικό φορτίο στην χώρα. «Εάν, όμως είμαστε έτοιμοι και το σύστημα υγείας έχει αποσυμπιεστεί, τότε αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε», είπε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για την επέτειο Γρηγορόπουλου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Ισλαμικό Κράτος «σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις την περίοδο των εορτών» προειδοποιεί πρώην πράκτορας της ΜΙ6
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης