Εισαγγελία Διαφθοράς: Πέφτει η αυλαία για την Ελένη Τουλουπάκη

Εισαγγελία Διαφθοράς: Πέφτει η αυλαία για την Ελένη Τουλουπάκη

Παραδίδει οριστικά τη σκυτάλη της Εισαγγελίας Διαφθοράς - Το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου στελεχώνει αύριο την υπερεισαγγελία Διαφθοράς που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας

touloupaki
Εικοσιτέσσερις μόλις ώρες απέμειναν στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, για να παραδώσει τις εκκρεμείς δικογραφίες που έχει στα χέρια της, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή της σκευωρίας της Novartis, στον επικεφαλής της υπερεισαγγελίας Διαφθοράς που συστάθηκε, μετά την πρόσφατη ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για την επίμαχη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Εισαγγελίας Διαφθοράς, επικρατέστερος φέρεται ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με το οποίο ενοποιήθηκε η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. Στις δύο αυτές εισαγγελίες προΐστανται σήμερα οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Μπαρδάκης.

Με την ενοποίηση των δύο επίμαχων εισαγγελιών, συστήθηκε μια υπερεισαγγελία Διαφθοράς, με την μορφή αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών.

Το νέο αυτό εισαγγελικό Τμήμα Διαφθοράς θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, με τριετή θητεία, ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Η θητεία των επικεφαλής υπηρετούντων σήμερα εισαγγελικών λειτουργών στις επίμαχες δυο εισαγγελίες, δηλαδή της Ελένη Τουλουπάκη και του Χρήστου Μπαρδάκη, αλλά και των επίκουρων εισαγγελέων των δυο αυτών εισαγγελικών υπηρεσιών, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση αύριο των νέων εισαγγελικών λειτουργών.

Κλείσιμο
Παράλληλα, λήγει αυτοδικαίως και η θητεία και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τώρα τις δύο αυτές εισαγγελίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει την σύσταση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών, στην εισαγγελική αυτή νέα υπερυπηρεσία, θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές.

Παράλληλα, το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες με σκοπό τη σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.

Διαδικασία ανάδειξης νέων προσώπων


Αύριο, συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή «το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών».

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες του 11μελούς ΑΔΣ Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και με την συμμετοχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, θα επιλέξουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι για τα επόμενα τρία χρόνια θα υπηρετούν στη νέα υπερεισαγγελία, που συστάθηκε με μοναδικό σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.


Η Ελένη Τουλουπάκη

Η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την παραπομπή από την Βουλή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου –γνωστού και ως Ρασπούτιν- στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) για 8 αδικήματα, αλλά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται, ότι σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη, μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, που διενήργησε σχετική έρευνα.

Η ποινική δίωξη αφορά στους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη αφορά τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα της παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση,της παραβίαση δικαστικού απορρήτου και της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.



Ειδήσεις σήμερα

Ιαπωνία: Σπάνιο χταπόδι με εννέα πόδια

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή στην Κρήτη των δέκα νοσηλευτριών

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει «φρενίτιδα εκτελέσεων» στην Αίγυπτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης