Τσιάρας προς Ευρωπαίους συναδέλφους του: Η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη ακόμα και τον καιρό της πανδημίας

Τσιάρας προς Ευρωπαίους συναδέλφους του: Η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη ακόμα και τον καιρό της πανδημίας

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας

tsaiarasmew
«Η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη διάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ως ενός από τους τρείς πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα των κοινών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε, η διάσκεψη με τον τίτλο «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου», τόνισε ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ενώ επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού νομικού πλαισίου και την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ως προς την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας.

Ακόμη, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, μεταξύ άλλων, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δικαιοσύνη, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders με μήνυμά του αναφέρθηκε στην μακρά συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) Ramin Gurbanov παρουσίασε, την έκθεση αξιολόγησης του 2020 σχετικά με τις κύριες τάσεις των δικαστικών συστημάτων των 45 Ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Κλείνοντας, την τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσιάρας παρουσίασε τα συμπεράσματα της διάσκεψης και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία της επικείμενης Γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή υπουργών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πούτιν και Αλίεφ επιβεβαιώνουν την συμφωνία για το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (βίντεο)

Όλοι οι 'Ελληνες του Μπάιντεν

Αποζημίωση 64.516 θα πληρώσουν γιατροί που ξέχασαν σπάτουλα... 23 εκατοστών στην κοιλιά ασθενούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης