Σχολεία: Ολοταχώς για το 2021 η επιστροφή στα θρανία - Διστακτικοί επιστήμονες και κυβέρνηση

Σχολεία: Ολοταχώς για το 2021 η επιστροφή στα θρανία - Διστακτικοί επιστήμονες και κυβέρνηση

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα κριθεί την τελευταία στιγμή - Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

sxoleia-art
Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία εντός του 2020 καθώς, όπως μαρτυρούν οι επιστήμονες, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προς το παρόν.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαφαίνεται και με το ιικό φορτίο στη χώρα να είναι ακόμα υψηλό, κυβέρνηση και επιστήμονες θα εξετάζουν την κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να ληφθεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και με ποια σειρά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά».

Παράλληλα αποκάλυψε πως συζητείται το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου, ωστόσο, όπως τόνισε, εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές». Συμπλήρωσε δε ότι αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7hb24jsvvmh-sf)


Βατόπουλος: Πρώτα τα δημοτικά σχολεία

Από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε».

Αναφερόμενος στο lockdown, είπε πως «για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά», ενώ τόνισε ότι «εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν».

«Με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», είπε.

Πέτσας: Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 για τα σχολεία, είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Task force στο υπουργείο Παιδείας για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, στο υπουργειο Παιδείας μεταφέρθηκε από τις 30 Νοεμβρίου με νέα τηλέφωνα και ηλεκτρονική διεύθυνση, η ομάδα συντονισμού Task Force για σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής χρονιάς με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ.

Στόχος της ομάδας συντονισμού Task Force για σχολεία είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη των υπεύθυνων COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και η πληροφόρηση σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και την εκτίμηση κινδύνου με τη συνεργασία των γιατρών του ΕΟΔΥ και των Περιφερειακών Διευθυντών Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μποντιμπίλντερ από το Καζακστάν «παντρεύτηκε» την κούκλα του σεξ του - Δείτε βίντεο

Στη μάχη κατά του ιού η Ελλάδα με το νέο rapid test - Πού στηρίχθηκαν οι επιστήμονες για την κατασκευή του

Πότε θα λήξει το lockdown - Νέα παράταση «δείχνουν» τα δεδομένα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης