LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πότε θα λήξει το lockdown - Νέα παράταση «δείχνουν» τα δεδομένα

KOSMOS_MASKES2

Με νέο διάγγελμα θα απευθυνθεί στους πολίτες ο πρωθυπουργός -  Επιφυλακτικοί στο άνοιγμα οι επιστήμονες - Οι 18 περιοχές που είναι στο «κόκκινο» - Βατόπουλος: Άρση στα 300 με 500 κρούσματα

Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού (lockdown) εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς διακηρυγμένος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί». «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».
Υπουργικό   Εισαγωγική Τοποθέτηση


Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

Στο μέσο του ποταμού

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

«Πολλοί μήνες μπροστά μας»

Παρότι «είναι πια εμφανές, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν από όλους» τόνισε χθες και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμώντας πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας».

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Η πρόταση της κ. Παπαευαγγέλου για κλιμακωτή επαναφορά προβλέπει ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο σύνολό τους. Αναφορικά με την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», τη στιγμή που οι 18 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
thessaloniki_maskes_main

Ανυποχώρητοι για τις 7 Δεκεμβρίου

Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημά του να μην ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία στη Θεεσαλονίκη, επανέφερε χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο είχε εισηγηθεί και στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο. «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εφιαλτική ανακάλυψη: Μέσω της μύτης ο κορωνοϊός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

Παγκόσμια κλινική δοκιμή για τρία φάρμακα που ίσως σώσουν από τον κορωνοϊό

Οικογενειακή τραγωδία στα Καλύβια: Γιος αυτοκτόνησε ύστερα από έντονο καβγά με τη μητέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (62)

Δεν θέλω

Δεν θέλω τα παιδιά μου να κάνουν διαδικτιακα μαθήματα. Δεν είναι φυσιολογικό μπροστά από την οθόνη. Κάντε κάτι για τα παιδιά όλου του κόσμου. Έχουμε χάσει το χαμόγελο μας. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό, εσείς τα λέγατε. Το διαδικτιο δεν κάνει κακό στα παιδιά;;;; Γαργάρα όλα;;;;;; Επιτέλους όλοι οι κυβερνώντες η οποίοι δεν θέλουν το καλό της Ελλάδας φοβιζοντας τον με θανάτους και κρούσματα και άδικο εγκλεισμό, να πανε σπίτια τους. Αντε ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ!!!! Παρακαλώ θερμά να δημοσιευτεί

θλιβεροί και φασίστες....

Η αλαζονεία και η συναίσθηση ότι αυτοί που κυβερνούν είναι κάτι σαν Θεοί, "ότι θα μας σώσουν", ότι θα κρίνουν "πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας", ότι συνεχώς καθορίζουν τη ζωή μας και πότε "διατρέχουμε κίνδυνο και ζούμε δύσκολες μέρες", όλα αυτά μαρτυρούν την αναξιοπιστία, την τρέλα και την φρενοβλάβεια θλιβερών μισάνθρωπων...

Σουρεαλ καταστάσεις

Ανοίξτε τα σχολεία άμεσα! Είναι έγκλημα αυτό που κάνετε στις γενιές που έρχονται. Δείτε το κακό που κάνετε μακροπρόθεσμα. Ανοίξτε τα άμεσα! Μην τα ξαναλέμε για την μη συμμετοχή των παιδιών κάτω των 12 στην μετάδοση. Σε όλη την Ευρώπη είναι ανοιχτά

ΜΧ

Που καταντήσαμε για να μην τρώμε πρόστιμα καλούμε την αστυνομία όπως τον παλιό καιρό και μας πηγαίνει αυτή για να βοηθήσουμε δικό μας άνθρωπο που μας χρειάζεται ενώ έχει πάθει κάτι στην διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή είναι η κυβέρνηση τα ποιο βασικά μας τα στέρησε και τα απαγόρεψε. Τα περί μπαχάλου της διαχείρισης πανδημίας δεν θα σχολιάσω όπως δεν θα σχολιάσω και για την οικονομία που την διέλυσε και τα έκανε όπως τα έκανε και πεινάει κόσμος.

Που να το περίμενααααα....ποτέ

Ότι θα μου ΚΑΘΟΡΙΖΕ την ζωή μια κυριούλα ονόματι Ματίνα Παγώνη....

τε

χουντα Μητσοτάκη, στην Γαλλια βγηκε ο κοσμος θα βγει και εδω, δεν ψήφισαμε γιατρούς σταματα το lockdown πουθενα στο κοσμο δεν βγαινεις με sms, μονο εδω ντροπή σας

αγκαπουλας

ΠΟΙΑ ΓΑΛΛΙΑ? ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΝΕΣ??ΙΤΑΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΛΠ..ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ

Dr.

Επειδή, όσον αφορά τους ''ειδικούς'', ο ένας λέει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του, προτείνω πλέον να απευθυνθούμε σε κανένα μέντιουμ ή χαρτορίχτρα, μήπως και πάρουμε καμιά πιο υπεύθυνη απάντηση σχετικά με τη λήξη του lockdown.

Έχουμε

Πατέρα και μας τα λέει κάθε πρωί ,άλλον δεν χρειαζόμαστε....Ότι λέει βγαίνει!

Μόνο τα τανκς λείπουν

Το ανατριχιαστιακό της υπόθεσης είναι ότι τα ΜΜΕ σε συνεργασία με την Κυβέρνηση έχουν πνίξει τον αντίλογο. Σε κάθε τι, υπάρχει και το "άλλο επιχείρημα". Εδώ συνέχεια προβάλλονται οι θέσεις λοιμοξιολόγων που είναι υπέρ των μέτρων για να παρέχουν άλλοθι στη Κυβέρνηση. Κανένα κόμμα δε μιλάει και κανένας επιστήμονας δεν αντιδρά. Ζούμε εποχές Pravda και αυτό είναι τόσο λυπηρό. Δεν είναι τυχαίο ότι Τσιόδρας και Χαρδαλιας δεν ακούγονται και πολύ τελευταίως. Είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00. Κατάπτυστη πολιτική που είτε Δημοκρατικά είτε με εξέγερση, θα πληρωθεί.

αγκαπουλας

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ''ΠΝΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ '' ΑΠΛΑ...ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΟΝ PAPER ΩΣ FAKE NEWS!!! AN ΠΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Η ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ, ΘΕΩΡΕΙΣΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΟΛΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΩΞΗ!!! ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΟΥ ΠΙΝΟΣΕΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ , ΑΥΤΑ ΦΙΛΕ...

ο λόγος

που ο Κούλης θα καταποντιστεί στις εκλογές είναι η ανακολουθία του και προπαντός η αδυναμία του να βουλώσει τα στόματα των παρατρεχάμενων μαθητευόμενων μάγων-λοιμοξιοκαταστροφολόγων που ψοφάνε να κάνουν ανακοινώσεις για την πορεία του lockdown. Κάθε μέρα ξεφυτρώνει κάποιο νέο άγνωστο πρόσωπο να μας πεί αν θα συνεχιστεί ή όχι το lockdown. Μόλις γίνει η πρώτη όμως διαδήλωση θα ακολουθήσει το φαινόμενο χιονοστιβάδα και θα δούμε πρωτόγνωρες σκηνές γιατί το θέμα δεν είναι απλά τι θα γίνει στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, αλλά το γεγονός ότι είμαστε στην ουσία σε κατ' οίκον περιορισμό σας εγκληματίες και χρειάζεται λόγος για να κυκλοφορήσουμε μετά τις 21.00, πράγμα αδιανόητο και αντισυνταγματικό.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ

Δεν τη βγάζεις Κουλη

Είθισται...

Οι"δικτάτορες" να μην παραιτούνται!!! Πόσω μάλλον οι Κοινοβουλευτικοί...!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης