LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε ΜΕΘ - Ανησυχία για τη Θεσσαλία

meth

Προβληματισμός στη Βόρεια Ελλάδα  -Το 70% των θανάτων, από τους 87 νεκρούς, οι 61 προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης

Συνεχίζεται η δραματικά αργή υποχώρηση του επιδημικού κύματος κορωνοιού στη χώρα μας, με τους "σκληρούς δείκτες" των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μαρτυρούν την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Ενδεικτικά, χθες 455 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία, 35 νοσηλευόμενοι διασωληνώθηκαν και 87 ασθενείς κατέληξαν.

«Το σύστημα Υγείας παντού πιέζεται, όμως αντέχει ακόμη», τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση των δράσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της συμβολής του στην πανδημία. Ο υπουργός επισήμανε ότι κάποιες περιοχές παραμένουν στο "κόκκινο" παρά το lockdown και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θεσσαλονίκη που και χθες είχε υψηλό αριθμό κρουσμάτων (633), ενώ προανήγγειλε τα... διαφορετικά εφετινά Χριστούγεννα που θα συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς.

Η εκτίναξη, στους σχεδόν 600, ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που ήταν διασωληνωμένοι χθες το απόγευμα στα νοσοκομεία της χώρας, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού - που πλέον δείχνει να σταθεροποιείται- έχει δημιουργήσει ένα δυνατό ρεύμα ασθενών προς τα νοσοκομεία, καθώς το περίπου 15% των ατόμων που μολύνονται και νοσούν, θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς το 5% θα χρειαστεί διασωλήνωση.

1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε Μονάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900!

Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ του συστήματος δημόσιας υγείας είναι περί τις 1.150, αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ αλλά και στις συνεργαζόμενες κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής έχει διατεθεί για την κάλυψη ασθενών με κορωνοιό.

Προφανώς οι επείγουσες και ασφυκτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επιδημία δικαιολογούν πρόσκαιρα αυτήν την κατάσταση, ωστόσο γίνεται αμέσως αντιληπτό πως εξίσου πιεστικές είναι -και συσσωρεύονται- οι ανάγκες νοσηλείας του πληθυσμού και για άλλα προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 106 νέα περιστατικά στην Πέλλα, άλλα 61 στην Ημαθία, στη Δράμα 59 και στις Σέρρες 55 κρούσματα.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε χθες το 70% των θανάτων - από τους 87 νεκρούς, οι 61 προέρχονταν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Είναι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας, νοσηλεύοντας περίπου το 60% των ασθενών με κορωνοιό όλης της χώρας. Χθες οι νοσηλευόμενοι στη Μακεδονία και τη Θράκη ήταν 2.190 σε απλές κλινικές και άλλοι 298 σε ΜΕΘ, με 15 εισαγωγές σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 304.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), "μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ". Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ενδεικτικά νοσοκομεία όπου βρίσκονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη Covid-19 σε θαλάμους, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν 3 διασωληνωμένοι σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου υπάρχουν άλλοι 2 ασθενείς, στο νοσοκομείο Έδεσσα όπου επίσης έχουν διασωληνωθεί 2 ασθενείς σε θαλάμους, στο νοσοκομείο Σερρών όπου υπάρχει 1 διασωληνωμένος σε θάλαμο και 4 στο σηπτικό τμήμα με αναπνευστήρα.

Σταθερά ανοδική η επιδημία στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία δέχεται έντονη πίεση από την κυκλοφορία του κορωνοιού και την νοσηλεία ασθενών. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει σταθερά πολύ μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων καθημερινά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε “κλοιό” περιοριστικών μέτρων αρκετά νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία επιβολής του δεύτερου lockdown. Στην περιοχή της Λάρισας εντοπίστηκαν χθες 160 νέα κρούσματα, στη Μαγνησία 69, στην Καρδίτσα 39, στα Τρίκαλα 16.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσηλεύονται 507 ασθενείς. Ειδικότερα, νοσηλεύονται 116 στο νοσοκομείο Βόλου, 240 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, 66 στο νοσοκομείο Καρδίτσας και 65 σε εκείνο των Τρικάλων.

Στην Αττική η κατάσταση που διαμορφώνεται αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, για την πορεία της επιδημίας αλλά και την αντοχή του συστήματος υγείας. Οι ασθενείς στις απλές κλινικές μειώνονται αργά αλλά σταθερά καθώς μειώνονται οι εισαγωγές νέων ασθενών. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 172 αςθενεις - οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid είναι περίπου 40. Οι διασωληνωμένοι χθες βράδυ ήταν 163.

Ο ρόλος των τεστ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, για την στρατηγική του ελέγχου (testing), αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των rapid tests το επόμενο διάστημα, με στόχο την καλύτερη επιτήρηση της νόσου Covid-19.

Αναφέρθηκε επίσης στις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, τις οποίες χαρακτήρισε ελληνική καινοτομία διότι δεν υπάρχουν αλλού ούτε με αντίστοιχες δράσεις στην Ευρώπη. Οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2.200.000 τεστ (μοριακά και rapid).

Ανάμεσα στις δράσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι διαρκείς έλεγχοι και επανέλεγχοι σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές (περισσότερες από 2000 δράσεις).

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας νεκρος από Covid κάθε 40 δευτερόλεπτα την Τρίτη στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι 21 γερουσιαστές που εξέφρασαν, ιδιωτικά, περιφρόνηση για τον Τραμπ

Αθηνά Λινού στο protothema.gr: «Δεν είναι ακόμα πολύ εμφανής η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Κρατάτε Δυνάμεις,

Και φαια ουσία, προστατέψτε τα φαια κύτταρα, διότι ο covid-19, αργεί να φύγει, και μετά από αυτόν, θα ακολουθήσει άλλος λοιμος.

Ιησούς Χριστός

Ευτυχώς η αγορά και ο Παράδεισος θα είναι ανοιχτά τα χριστούγεννα. Αρχίστε ιδιαίτερα στα εβραϊκά διότι οι μαγικοί μεταφραστές σταματούν μετά από δύο εβδομάδες εισόδου στον παράδεισο. Τα εβραϊκά διδάσκονται στους goyim / gentiles. Αν έχετε αμαρτίες αγοράστε σπίρτα και βαζελίνη για ψυχολογική προετοιμασία γιατί ο Σατανάς θα σας κάψει και θα σας γ... Αν είστε άθεοι αγοράστε χώμα κομποστοποίησης για τα σκουλήκια. Η γνώμη του καθενός ορίζει το πως λειτουργεί το Σύμπαν (αν είναι θεός, ει δ' άλλως... γαλακτομπούλεκο).

Καραβισιος

Συμφωνα με την τελευταια ενημερωση στο ΠΘ απο την αρχη της πανδημιας εχουμε 1902 θανατους και 505 θεραπευθεντες. Δηλαδη αναλογια ενας στους πεντε θεραπευεται. Μεχρι τον Αυγουστο απο την αρχη της πανδημιας, η αναλογια ηταν σχεδον τεσσερις στους δεκα θεραπευοντο. Η αποδοση του συστηματος μειωνεται σταθερα το τελευταιο διμηνο. Οι συζητησεις για ελαφρυνση μετρων ειναι τουλαχιστον ανεδαφικη, αν οχι επικινδυνη.

Cthulhu

Έλα μωρε και τι έγινε. Την εστίαση μας πισω θέλουμε ! Ουγκ

Ο ιός της θεσσαλονικης

έχει περισσότερη επιτυχία από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τυχαίο; Δεν νομίζω, εκτός κι αν είναι άλλος τύπος ιού. Σε πόσους από τους θανοντες ασθενείς έχουν γίνε πειραματικά εμβόλια;

Ch

Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Τι, δεν θέλουμε να καταλάβουμε? Ας αφήσουμε κατά μέρος τον covid-19. Τι καλό βλέπουμε, 24 ώρες 24 ωρο, να διαδραματιζεται σε όλη την Υφηλίο? Τίποτα! Πόνος, θάνατος, αίμα. Αυτή είναι η ζωή, που ονειρεύεται κάθε άνθρωπος? Να γεννηθώ, να αγωνιστώ, να απολαύσω, και μετά θάνατος?! Αυτές είναι οι αξίες της ζωής? Αυτά τα γεγονότα που βλέπουμε και παρατηρούμε, άλλοι απλά, άλλοι με λεπτομέρεια, είναι αποτελέσματα των πράξεων μας. Ο μόνος υπεύθυνος, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Δεν θα υπάρξουν πλέον, καλητερες ημέρες. Από το χειρότερο, στο χειρότερο. Ο Κύριος Έρχεται.

κα

Γεραπετρίτη, βγάλτε τους από τις ΜΕΘ! Έχουν 37% πιθανότητα να πεθάνουν. Στους θαλάμους γρήγορα να μην έχουν αγωνία!

Spyros

Ας μην ανησυχούν όσοι αρρωστήσουν από τον Κορονοιο και ας μην πανικοβαλονται, αρκεί να το παίξουν Ιερώνυμο!? Ότι δεν κατάφεραν οι θεωρίες συνωμοσίας και fake news, το κατάφερε ο Ιερώνυμος σε λιγωτερο απ 1 εβδομάδα! Θαύμα, θαύμα... 'η μήπως να λέμε μουφα μουφα!?

MIK

Έπρεπε να έχουμε δέκα έως είκοσι χιλιάδες ΜΕΘ (μαζί και το αντίστοιχο ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό) για να έχουν περιθώρια εργασίας τα καφε-μπαρ και να μην έχουμε εγκλεισμούς στα σπίτια.

Ελπίζω

Ελπίζω να κάνεις πλάκα.

ΜΗΤΣΟΣ

ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΚΟΝΤΟΣ , ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΝΕΚΡΟΣ , ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΘΑΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ !

svenska tullen

Στη Σουηδία προσπάθησαν να μας σφάξουν όλους, αλλά ο ίδιος ο ιός εμφανίζει αδυναμίες, και η κοινωνία δεν είναι ιδανική ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τους ιούς, οπότε κανένα είδος δεν αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του γ@♍︎ τη σουηδική μοναρχία γ@♍︎.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης