Πολυτεχνείο: «Κατά μόνας» εορτασμός από τα κόμματα - ΠΑΜΕ και Βαρουφάκης επιμένουν για πορεία

Πολυτεχνείο: «Κατά μόνας» εορτασμός από τα κόμματα - ΠΑΜΕ και Βαρουφάκης επιμένουν για πορεία

Πόλωση και μυστικότητα στον φετινό εορτασμό - Σε διαφορετικά σημεία οι εκδηλώσεις μνήμης των κομμάτων

loloud
Κατά μόνας θα τιμήσουν εκ του αποτελέσματος την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και όχι μόνο εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων προστασίας, τα οποία επιτάσσει ο κορωνοϊός. Παρά την κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού να συνυπογράψουν «ψήφισμα διαμαρτυρίας» για την τριήμερη απαγόρευση των συγκεντρώσεων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα τιμήσουν με διαφορετικό τρόπο την μνήμη της εξέγερσης της νεολαίας, ενώ τη δική του οδό απότισης φόρου τιμής έχει επιλέξει εξαρχής το Κίνημα Αλλαγής.

Αγνοώντας την έκκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για μια «λιτή τελετή» με τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέτουν ένα λουλούδι υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει στον τρόπο, με τον οποίο θα τιμήσουν την εξέγερση του 1973, κρατώντας, ωστόσο, ως επτασφράγιστο μυστικό την ακριβή ώρα και το σημείο συνάντησης των επικεφαλής τους, ώστε να αποσείσουν από πάνω τους κάθε υπόνοια πρόκλησης συνωστισμού και ενώ έχουν φουντώσει τα θύματα και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Με αυτά τα δεδομένα, στεφάνι θα καταθέσει το πρωί στο Πολυτεχνείο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα μετέχει στη συνέχεια στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Από πλευράς του, ο Περισσός εκτιμά ότι μπορεί να φροντίσει να τιμηθεί η επέτειος με τα μέσα που απαιτεί η πανδημία. Συγκεκριμένα, «οι ιδιαίτερες φέτος αγωνιστικές εκδηλώσεις τιμής του μεγάλου αγώνα, σε μια περίοδο που τα μηνύματά του γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, ήδη οργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, που προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο απαιτηθεί» εξηγεί αναλυτικά το ΚΚΕ, προαναγγέλλοντας στα κομματικά ΜΜΕ ότι αγωνιστικό «παρών» στην πορεία θα δώσουν «τα τρία μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής), Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 - 1974), η ΕΕΔΥΕ και άλλοι φορείς», παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων.

Πιο κοντά στον αριθμητικό πήχη της κυβέρνησης, με 7 βουλευτές του (σε σύνολο 9) και επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία το ΜέΡΑ25, κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μετά τη στιχομυθία που αντάλλαξαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον κ. Βαρουφάκη τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, όταν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 γνωστοποίησε στον υπουργό την πρόθεσή του να πορευτεί προς την πρεσβεία ολιγομελής αντιπροσωπεία, ο κ. Χρυσοχοϊδης αντέτεινε πως η πορεία θα είναι αδύνατη, καθώς η Αστυνομία δεν θα κλείσει την κυκλοφορία, οπότε ο κ. Βαρουφάκης του απάντησε πως, σε τέτοια περίπτωση, οι 9 του ΜέΡΑ25 απλά θα πορευτούν στο πεζοδρόμιο, τηρώντας τις αποστάσεις, έως την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε εκείνο το σημείο, ο Υπουργός είπε ότι Εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, χωρίς αυτή η εξέλιξη να ανατρέπει το σχεδιασμό τους.

Στο Πάρκο Ελευθερίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη λύση μιας εκδήλωσης «τιμής και μνήμης» κατέληξε για το σημερινό εορτασμό ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγησε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Καλούμε τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας, μη κρύβοντας τη δυσφορία του για το γεγονός ότι «δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ». Στον αντίποδα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, από βουλευτές, μέλη της Νεολαίας και αντιστασιακούς θα βρεθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, για να συμμετάσχει σε μια «εκδήλωση τιμής και μνήμης» στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ τους νεκρούς, ενώ την εκδήλωση αναμένεται να χαιρετίσουν αντιστασιακοί – μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Ταυτόχρονα, «σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς» γνωστοποίησε χθες ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας διαρκή τον αγώνα για τη Δημοκρατία.

Στο Πολυτεχνείο το Κίνημα Αλλαγής

Η απόδοση τιμής στην εξέγερση των φοιτητών του 1973 ξεκίνησε για τη Χαριλάου Τρικούπη από χθες, οπότε και ένα πανό 10 μέτρων κρεμάστηκε έξω από το στρατηγείο του κόμματος, υπενθυμίζοντας τη σημερινή επέτειο. Γύρω στις 10:30 σήμερα, αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τον Γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Εκπρόσωπο Τύπου, Παύλο Χρηστίδη και τον Γραμματέα Επικοινωνίας, Παναγιώτη Βλάχο θα μεταβούν στο χώρο του Πολυτεχνείου για την κατάθεση στεφάνου, ενώ εντός της ημέρας θα προβληθεί αφιερωματικό βίντεο που επιμελήθηκε το ΚΙΝΑΛ για τη σημερινή ημέρα.

Κρατώντας διακριτή στάση, «δεν παίζουμε με τη φωτιά του διχασμού» διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τεχνητή πόλωση. «Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δεν συναινούμε σε κείμενα που δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών και υιοθετούν την επιλογή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας. Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για άλλη μία φορά τον οπορτουνισμό του: δεν συμφωνεί, υποτίθεται, με την πορεία, αλλά συνυπογράφει για την πραγματοποίησή της, συμβάλλοντας στην πόλωση» σχολιάζουν κομματικές πηγές, καταλήγοντας πως «η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

Ειδήσεις σήμερα: 

Rapid test του ΕΟΔΥ στη Δράμα: Ένας στους πέντε είναι θετικός στον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης