Οι «ατσίδες της Libra»

Λεφτά (αν και κλεμμένα) υπάρχουν πολλά - Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης (που πήρε τραπεζικά δάνεια €1 δισ. και ακόμα χρωστάει τα μισά) κατηγορεί τα στελέχη του ότι έφαγαν 100 εκατ. ευρώ και τα έκαναν πολυτελή ακίνητα σε Αθήνα, Λονδίνο, Μόναχο και Μύκονο, Bentley, Rolls Royce, πολυελαίους Swarovski αξίας 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ αγόρασαν σε μαγαζιά τη... μισή Αθήνα - Υπάρχει εισαγγελέας;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
LIBRA_SPYROS_2_2
Λεφτά υπάρχουν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Σε αυτές που ακόμα και ολόκληρη η οικονομία της χώρας μπορεί να δοκιμάζεται και να είναι σε οριακό σημείο. Μια τέτοια ιστορία αποκαλύπτεται ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2014 και του 2018 και ίσως να συνεχίζεται και ακόμα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής δεν είναι άλλοι από μια ετερόκλητη ομάδα επιχειρηματιών που δημιουργήθηκε με έναν στόχο. Τα λεφτά. Πάρα πολλά λεφτά.

Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η Libra Group του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, η οποία με αγωγή της στην Κύπρο κατάφερε να πετύχει την παγκόσμια δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων που αναφέρονται παρακάτω. Ολα αυτά τα εκατομμύρια -100, για την ακρίβεια- που θα διαβάσετε να στριφογυρνάνε από τσέπη σε τσέπη μέσω δεκάδων άγνωστων υπεράκτιων εταιρειών (αλλά και αγνώστων προσώπων στο ευρύ κοινό) αρχικά προέρχονται από έναν τεράστιο τραπεζικό δανεισμό (Τράπεζα Πειραιώς) του κ. Λογοθέτη τα έτη 2015-2017 ύψος περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ακόμα χρωστάει περίπου τα 400 εκατ. ευρώ. Τα 100 από αυτά κατέληξαν στις τσέπες πολύ λίγων στελεχών, όπως υποστηρίζει ο εφοπλιστής και πρώην αφεντικό τους.
234243
Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης με τη σύζυγό του Νίτζια Εμπειρίκου.


Οι πρωταγωνιστές της απίστευτης αυτής ιστορίας φέρονται να είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα, ο Λουκάς Λαζαράκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της EDF στην Ελλάδα, η οποία είναι γαλλική εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με κύριο μέτοχο το γαλλικό κράτος, ο Δημοσθένης Στασινόπουλος, επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, με ισχυρές διασυνδέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων σε γνωστή σχετική εταιρεία. Μαζί τους και ο Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος.


Οι σχέσεις μεταξύ τους φαίνεται ότι χτίζονται σε μεγάλη χρονική περίοδο.  Οι Δημοσθένης Στασινόπουλος και Κωνσταντίνος Καλιακάτσος ήταν συνεταίροι για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Ηλίας Κυριακίδης είναι ο λογιστής τους. Ο Καλιακάτσος συνδέεται με μακροχρόνια επιστήθια φιλία με τον Μπίτζιο. Και ο Λαζαράκης προκύπτει να συνδέεται με τον Δημοσθένη Στασινόπουλο, με τον οποίο συνεταιρίστηκαν στην εταιρεία Νostira. Κάπως έτσι χτίζεται η ομάδα. Εκτός ομάδας αλλά από κοντά είναι ο Ματθαίος Τζιαμούρτας, επίσης επιχειρηματίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Κλείσιμο
Οι Μπίτζιος και Καλιακάτσος, απ’ ότι ισχυρίζεται η Libra στην αγωγή της, είχαν ξεκινήσει τη συνεργασία τους πριν από το 2016. Βασιζόμενοι στην πρώτη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έγιναν στην Ελλάδα, φέρονται να έχουν αποσπάσει μέσω εικονικών τιμολογήσεων ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα νούμερα είναι πολύ εντυπωσιακά. Οχι όμως και οι φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων.

Η Libra στην αγωγή της ισχυρίζεται ότι το ποσό αυτό διοχετεύτηκε μέσω εταιρειών που έλεγχε ο Ηλίας Κυριακίδης. Στην αγωγή αναφέρονται ποσά ύψους 2.650.000 ευρώ, τα οποία απέσπασε αρχικά η κυπριακή εταιρεία Deomax Enterprises Limited του Ηλία Κυριακίδη. Επίσης, αναφέρονται ποσά ύψους 1,818,338 ευρώ, τα οποία διοχετεύονται στην εταιρεία Estates Advisor Limited από τις Σεϋχέλλες, επίσης του Ηλία Κυριακίδη.

Σύμφωνα πάλι με την αγωγή, πολλά από αυτά τα χρήματα διοχετεύονταν με αλυσιδωτές συναλλαγές σε άλλη εταιρεία του Κωνσταντίνου Καλιακάτσου που ονομαζόταν Jenomar Investments Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Οι μεγάλες δουλειές όμως ξεκίνησαν μετά το 2016. Τότε ο Μπίτζιος φέρεται να πρότεινε στη Libra μια εξαγορά έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την EDF. Και ενώ όλα φαίνονταν να αφορούσαν μια συναλλαγή μεταξύ Libra και EDF, κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ματθαίος Τζιαμούρτας.

BIZIOS_FINAL

58dc6bcb-af64-4dbe-b553-8d617d28dc23
Το «σπιτάκι» Μπίτζιου στο Μόναχο
0d6ed784-f910-44c6-
Μακέτα από το εσωτερικού της οικίας Μπίτζιου στο Μόναχο
52e9f192-f62a-4721-9e44-
Η πολυτελής κατοικία του Μπίτζιου στην οδό Chesham στην Belgravia, μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, όπου το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει 30.000 λίρες
5757c67c-ae
Η έπαυλή του Μπίτζιου στην Κηφισιά, που εκτείνεται σχεδόν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο!
all_photos_A
Φωτό 1: Romantic Swarovski για την είσοδο και Τransparent Swarovski Spectra για το χολ. Πολυέλαιοι του αυστριακού οίκου σε τιμή ευκαιρίας 109.297,55 ευρώ για τη βίλα της Κηφισιάς Φωτό 2: Αλλη προσφορά ύψους 70.909,83 ευρώ (μετά την έκπτωση) για τα φωτιστικά της βίλας στην Κηφισιά Φωτό 3: Προσφορά... μόλις 85.318,18 ευρώ για τη διαμόρφωση του κήπου της οικίας Φέλιξ Μπίτζιου στην Κηφισιά. Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ
cars_1
Αριστερά το Range Rover με τις γερμανικές πινακίδες και δεξιά η Bentley Continental Flying Spur αξίας 350.000 ευρώ
Με ένα πλέγμα συναλλαγών ύψους περίπου 43 εκατ. ευρώ πωλούνται μετοχές έναντι τιμήματος σαφώς μεγαλύτερου από την χρηματιστηριακή τους αξία. Η Libra εκτιμά τη ζημιά από τις συναλλαγές αυτές σε ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ. Κάποιες από τις εταιρείες που έχουν ανάμειξη στις συναλλαγές (η Primafacio, Mouratami και Chepei) φαίνεται να ανήκουν σε ένα Βρετανό υπήκοο, τον Alexander Dominey.

Αποκαλύπτεται όμως ότι ο Alexander Dominey δεν είναι άλλος από τον αδελφό της συζύγου του Ματθαίου Τζιαμούρτα. Σύμφωνα μάλιστα με το βιογραφικό του σημείωμα που έχει κατατεθεί ως τεκμήριο στην αγωγή της Κύπρου, ο Alexander Dominey ήταν υπάλληλος που ασχολούνταν με τεχνικές εργασίες, δεν έχει τελειώσει το σχολείο και έχει σπουδάσει μαγειρική.

Είναι απορίας άξιο το πώς ο Alexander Dominey έφτασε να κατέχει μετοχές συστημικής ευρωπαϊκής τράπεζας, αξίας 25 εκατ. ευρώ, και πώς η άλλη εταιρεία του, η Primafacio Limited, βρέθηκε με 13 εκατ. ευρώ δεσμευμένα στον τραπεζικό της λογαριασμό από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Πραγματικά, ο πρώτος άγνωστος εκατομμυριούχος δεν είναι άλλος από τον Alexander Dominey, η μοναδική σχέση του οποίου με την Ελλάδα είναι η συγγένεια με τον Ματθαίο Τζιαμούρτα.

Από τη συναλλαγή με την EDF φαίνεται να δημιουργείται όμως μια ουδόλως ευκαταφρόνητη περιουσία και για τους Μπίτζιο, Καλιακάτσο, Στασινόπουλο και Λαζαράκη, αλλά και τον Κυριακίδη. Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται στην αγωγή, ο Μπίτζιος αρχικά κατάφερε να γίνει πλουσιότερος κατά τουλάχιστον 3.682.000 ευρώ μέσω των εταιρειών Βoritaco και Macorta (νυν Viniato) στην Κύπρο. O Kαλιακάτσος έγινε πλουσιότερος κατά 3 εκατ. ευρώ μέσω της Jenomar Investments Limited από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. O Στασινόπουλος έγινε πλουσιότερος κατά 2.637.200 ευρώ μέσω της εταιρείας Kyle Enterprises Limited από τις Νήσους Μάρσαλ. O Λαζαράκης φαίνεται να έλαβε 2.414.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Ever Ascent Development Limited από το Χονγκ Κονγκ.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εναγομένων στην αγωγή έχουν ανοίξει κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν στην Κύπρο και το Χονγκ Κονγκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ένα ποσό ύψους 1.806.000 ευρώ, το οποίο είτε έμεινε στην Deomax, είτε δόθηκε σε μετρητά, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο ίδιος ο Ηλίας Κυριακίδης.

Και αυτό ήταν μόνο το πρώτο μέρος της ιδιαίτερα επικερδούς δραστηριότητας της ομάδας. Ειδικά όταν κάποιος αναλογιστεί ότι μιλάμε για τις αρχές του 2016. Η οικονομία της χώρας είναι στο ναδίρ και τα capital controls έχουν στραγγαλίσει τη δυνατότητα εισαγωγών. Πάντως, σύμφωνα με όσα εξιστορούνται στην αγωγή, τα capital controls δεν στάθηκαν εμπόδιο στη δραστηριότητα της ομάδας...

Αποτέλεσμα των πιο πάνω συναλλαγών είναι να μπορέσουν να διοχετευτούν μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων. Παράλληλα, οι Στασινόπουλος (φανερά) και Λαζαράκης (αρχικά κρυφά) δημιούργησαν την εταιρεία Nostira.

LAZARAKIS_FINAL_2


H Νostira, σύμφωνα με την αγωγή της Libra, συστάθηκε με ιδιαίτερη προίκα, αφού πέραν των μετρητών που αποσπάστηκαν μέσα από τις πιο πάνω εταιρείες, υπήρξε απόσπαση χρηματικών ποσών και μέσω υπερτιμολόγησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κάτι στο οποίο καταλήγει στην έκθεσή της και η Τράπεζα της Ελλάδος), αλλά και άλλες ευφάνταστες συναλλαγές που μνημονεύονται στην αγωγή της Libra, όπως η πώληση ανεμογεννητριών που κρίθηκαν ακατάλληλες για το έργο που είχαν αγοραστεί προκαλώντας ζημία αρκετών εκατομμυρίων.

Εντύπωση δημιουργεί και ένα ποσό 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο και κατέληξε στην εταιρεία Zeganus Limited από την Κύπρο, ιδιοκτησίας Στασινόπουλου, τους λογαριασμούς της οποίας έχει δεσμεύσει η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η Zeganus είχε λάβει περαιτέρω και ένα ποσό 985.000 ευρώ από την εταιρεία Armaland Limited του Ηλία Κυριακίδη.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, τόσο η Armaland όσο και η Deomax του Κυριακίδη χρησιμοποιήθηκαν για την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών. Οπως εξιστορείται στην αγωγή, η Armaland έστειλε στην εταιρεία Daminaco Limited, συμφερόντων Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, 2,4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Boritaco Holdings Limited, συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου, 5,4 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία ΛΑΒΕΛ Α.Ε., συμφερόντων κατά το ήμισυ της συζύγου του Λουκά Λαζαράκη, 800.000 ευρώ, αλλά και ποσό της τάξεως των 800.000 ευρώ φαίνεται να παραμένει στην Armaland και κατ’ επέκταση στην διαχείριση του Ηλία Κυριακίδη.

Τα νούμερα ζαλίζουν ειδικά όταν πρόκειται για την εταιρεία Rubricus Limited, συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου, η οποία και έλαβε 11,8 εκατ. ευρώ από την Armaland. Mε αυτά τα χρήματα φέρεται ο Μπίτζιος να απέκτησε πολυτελέστατες οικίες σε Λονδίνο και Μόναχο.

Με τη σειρά της η Rubricus έστειλε 2,8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Palattia Holdings Limited, 1 εκατ. στην εταιρεία Manipulus (νυν Restine Limited) συμφερόντων τότε Στασινόπουλου και νυν Μπίτζιου, 2.581.000 ευρώ στην εταιρεία Primafacio Limited, συμφερόντων υποτίθεται Alexander Dominey ή, όπως ισχυρίζεται η Libra, συμφερόντων Ματθαίου Τζιαμούρτα.

Χρήματα φυσικά στάλθηκαν και στη διαβόητη εταιρεία Macorta Holdings Limited, για την οποία γίνεται εκτενέστατα αναφορά στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εταιρεία Macorta (νυν Viniato Limited) είναι και ιδιοκτήτρια της πολυτελέστατης έπαυλης του Μπίτζιου στην Κηφισιά, η οποία εκτείνεται σχεδόν σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο!

Πηγές με γνώση στην κτηματαγορά των βορείων προαστίων αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα αληθινό παλάτι, αξίας πιθανώς και άνω των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε το 2016 και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αναβαθμίζεται με εντυπωσιακή πισίνα και poolhouse, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακή εσωτερική διακόσμηση από τους πιο γνωστούς οίκους παγκοσμίως.

STASINO
48b3ee6f-0c94-4979-92bc-
60d8fc59-0a0f-43b2-8337-
bc152318-62ee-4ff8-bca3-4562
4488eb46-f4ce-4901-b9e28737528101c


Ο άγνωστος εκατομμυριούχος Alexander Dominey, του οποίου η μοναδική σχέση με την Ελλάδα φαίνεται να είναι η συγγένεια με τον Ματθαίο Τζιαμούρτα, φέρεται να απέκτησε επίσης δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις συναλλαγές που εξιστορούνται στην αγωγή. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, όπως αναφέραμε, είναι δεσμευμένα από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Δεν είναι όμως όλα δεσμευμένα, καθότι εταιρείες που συνδέονται ιδιοκτησιακά με τον Dominey φαίνονται να διοχετεύουν ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα ABC στον Μαυρίκιο, έναν εξωτικό φορολογικό παράδεισο.

Βέβαια τα πολλά λεφτά θέλουν και την αντίστοιχη καλοπέραση. Πέραν του παλατιού στην Κηφισιά και των οικιών σε Λονδίνο, στην πιο ακριβή περιοχή του, την Belgravia (με κάτω από 5 εκατ. λίρες δεν παίρνεις… ούτε ασανσέρ) και Μόναχο, χτίστηκαν βίλες στη Μύκονο στην παραλία Καλαφάτης, πλέον ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, αγοράστηκαν ρολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αυτοκίνητα.

Οχι τυχαία αυτοκίνητα. Ο Μπίτζιος απέκτησε μια εξαιρετική Bentley Continental Flying Spur με πινακίδα IKI 6868, ενώ ο Καλιακάτσος απέκτησε την πιο κλασική Rolls Royce Phantom με πινακίδα ITB 2000. Ενας άλλος επιχειρηματίας φέρεται να κυκλοφορεί με Ferrari, της οποίας τα στοιχεία ακόμα αναζητούνται επίσημα. Ο Μπίτζιος βέβαια πάντα είχε προτίμηση στα εντυπωσιακά αυτοκίνητα, από τα οποία ξεχώριζε μια Porsche Turbo καμπριολέ και ένα Range Rover, τα οποία και κυκλοφορούν με γερμανικές πινακίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπίτζιος έπαιρνε προσφορές για τη διαμόρφωση του κήπου του στην Κηφισιά, αξίας 85.000 ευρώ, και για πολυέλαιους αξίας 109.000 ευρώ.


Ο Στασινόπουλος επέδειξε σαφώς μεγαλύτερη επιχειρηματική οξυδέρκεια, αφού επένδυσε τα πιο πάνω έσοδα στη Nostira. Από το τίποτα, το 2016, η Nostira έφτασε σε ελάχιστα χρόνια να είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπερδραστήρια ούσα, επένδυσε και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο «Omma» στη Σαντορίνη (https://www.ommasantorini.com/). Πέραν αυτών, ο Στασινόπουλος επένδυσε σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης (https://www.stasinopoulos-restaurants.gr/el/press) και https://www.okyalosgroup.gr/el/. Πέραν των γνωστών αλυσίδων Μπαρμπουνάκι και Αρμύρα, στις οποία επένδυσε με τον γνωστό σεφ Γιώργο Παπαϊωάννου, ο Στασινόπουλος επένδυσε δυναμικά στην αγορά αυτή.

Οπως ο ίδιος αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Ο Δήμος Στασινόπουλος εμπνέεται concepts εστίασης ανταποκρινόμενος στις διαρκώς εξελισσόμενες τάσεις της φιλοξενίας ή δημιουργώντας νέες» και «Με αφετηρία την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η έννοια της φιλοξενίας, ο Δήμος Στασινόπουλος οραματίζεται την ανάπτυξη των ιδεών του και εκτός συνόρων με στόχο να εκφράσει την εξωστρέφειά του και να μοιραστεί τη φιλοσοφία του με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Στο επενδυτικό παλμαρέ του Στασινόπουλου εντάσσεται η αλυσίδα Giacomo (Kηφισιά, Κολωνάκι, Πάρος), το πασίγνωστο «Nolita» στο Νέο Ψυχικό, το «Freud Oriental» στην Κηφισιά, το εστιατόριο «Aspro» στην Πάρο, το «The Diner» στο «Westin Resort Costa Navarino», αλλά και το «Κεντρικόν» στην Αθήνα. Tέλος, σημαντική άνθηση εμφανίζει και η αλυσίδα «Το Καλαμάκι» με εστιατόρια στη Νέα Ερυθραία, στο Χαλάνδρι, στο Κολωνάκι και τη Νέα Σμύρνη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και δύο νέα εστιατόρια σε Μελίσσια και Κηφισιά. 

Ολα αυτά τα καταστήματα που εμφανίζει στο προσωπικό του σάιτ ο κ. Στασινόπουλος εγείρουν δύο τουλάχιστον ερωτήματα. 

KALAKATSO_2
6c2097e4-60d6-44d7-9c61_2
84c95436-509e-420_2



Πρώτον, για τα περισσότερα γνωστά κοσμικά εστιατόρια μπαρ η αγορά γνωρίζει ότι κύριοι μέτοχοι είναι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο κ. Στέλιος Ιωάννου της γνωστής οικογενείας J&P. Τελικώς, ποιος ή ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες όλων αυτών των δεκάδων μαγαζιών;

Δεύτερον (και κυριότερον), πώς βρέθηκε ο «άγνωστος κ. Στασινόπουλος» με τόσο πλούτο; Πόθεν αγόρασε, όπως εμφανίζει ο ίδιος, τη... μισή νυχτερινή Αθήνα; Πόθεν έσχε ο κ. Στασινόπουλος για τις πέντε υπερπολυτελείς βίλες που κατέχει στην περιοχή της Δροσιάς, αξίας μερικών δεκάδων εκατομμυρίων;

Μια προσπάθεια στον χώρο της εστίασης έκαναν και ο Μπίτζιος με τον Καλιακάτσο μέσω του «Balena Fish Restaurant» στην Κηφισιά, αλλά, απ’ ό,τι ακούγεται, αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα δεν ευδοκίμησε παρά τη σημαντική επένδυση.

Kαι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η συνεργασία Στασινόπουλου και Λαζαράκη φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Κατάφερε να συνάψει ιδιαίτερες συνεργασίες με μεγάλους φορείς, όπως το διεθνές επενδυτικό fund Cubico, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον συνταξιοδοτικό φορέα των δασκάλων του Οντάριο στον Καναδά.

Η Cubico μάλιστα απέκτησε την εταιρεία Αιολική Ζάρακα Ράχη Γκιώνη Α.Ε. από την εταιρεία Underfoc Limited συμφερόντων Λουκά Λαζαράκη. Ο Λαζαράκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cubico στο ΓΕΜΗ, φαίνεται να έχει δυνατότητα από κοινού εκπροσώπησης της Cubico στην Ελλάδα, της οποίας και τα γραφεία έχουν την ίδια διεύθυνση με τη Nostira.


«Ο πακτωλός των εκατομμυρίων -100, για την ακρίβεια- που στριφογυρνάνε από τσέπη σε τσέπη μέσω δεκάδων άγνωστων υπεράκτιων εταιρειών αρχικά προέρχονται από έναν τεράστιο τραπεζικό δανεισμό (Τράπεζα Πειραιώς) του Γ. Λογοθέτη τα έτη 2015-2017, ύψος περίπου 1 δισ. ευρώ»

Το ιστορικό της απόκτησης βέβαια της εταιρείας Αιολική Ζάρακα Ράχη Γκιώνη βέβαια είχε απασχολήσει την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία και δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων εταιρειών στην εξαγορά του από την εταιρεία BCI και την τράπεζα Investec, που ήταν οι πωλήτριες το 2017. Aυτό δεν αποθάρρυνε τον Λαζαράκη, ο οποίος και προχώρησε τη συναλλαγή, συγχώνευσε την αποκτηθείσα εταιρεία Μολάοι Wind με τη Νostira και εντέλει πούλησε στους Καναδούς το έργο, δημιουργώντας μια νέα βαθιά συνεργασία.

Η πορεία του Λουκά Λαζαράκη δεν φαίνεται να επηρεάστηκε καθόλου αρνητικά στα χρόνια της κρίσης. Πηγές με γνώση στον χώρο της ενέργειας ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι ο Μπίτζιος είχε προσπαθήσει να προσλάβει των Λαζαράκη ως CEO στον τομέα ενέργειας της Libra, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από τη διοίκηση της Libra στην Αμερική.

Ενδιαφέρον έχει και η αναμενόμενη αντίδραση της EDF, αφού ο Λαζαράκης ήταν εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλός της στην Ελλάδα κατά τον χρόνο που έλαβε το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Ever Ascent από το Χονγκ Κονγκ. Φυσικά, εμπόδιο δεν φαίνεται να στάθηκε ούτε η υψηλή φορολογία της περιόδου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν και απογειώθηκαν οι δουλειές των δραστήριων επιχειρηματιών. Αλλωστε, οι Μπίτζιος και Καλιακάτσος εμφανίζονται να είναι«φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού», παρά το γεγονός ότι τόσο η κατοικία τους αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος διατηρεί σημαντικά ποσά σύμφωνα με την αγωγή και τις δικαστικές διαδικασίες και στο Μπαχρέιν, στο οποίο φέρεται να ταξιδεύει συχνά. Αλλωστε, γιατί να πληρώσουν φόρο, αφού μέσω των πολυάριθμων εξωτικών εταιρειών τους μπόρεσαν να λάβουν και να διαχειριστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τη φύρα του φόρου. Οι επιχειρηματίες στην υπόθεση αυτή απέδειξαν πως όταν έχεις ένα πλάνο και το υλοποιείς μεθοδικά οι «καθημερινές δυσκολίες» δεν στέκονται εμπόδιο.


«Στις αρχές του 2016 η οικονομία της χώρας είναι στο ναδίρ και τα capital controls έχουν στραγγαλίσει τη δυνατότητα εισαγωγών. Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται στην αγωγή, πάντως τα capital controls δεν στάθηκαν εμπόδιο στη δραστηριότητα της ομάδας»

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι ίσως και να είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους ανενόχλητοι, εάν δεν είχε υπάρξει η έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος αρχικά και στη συνέχεια της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τέλος η αγωγή της Libra στην Κύπρο. Η υπόθεση αυτή, ούσα εξόχως ενδιαφέρουσα, αναμένεται να έχει πολλά ακόμα επεισόδια, αφού το κυπριακό δικαστήριο έχει διατάξει την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων των εναγομένων. Αν και αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά, η συνέχεια στη δικαστική διαμάχη αναμένεται εντυπωσιακή.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μία απίθανη υπόθεση με δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες, μυστήριες συναλλαγές και άπειρα εκατομμύρια μεταξύ συνεργατών, συνεταίρων με έναν κοινό παρανομαστή. Το αφεντικό Γιώργο Λογοθέτη, ο οποίος τώρα τους μηνύει και καταθέτει αγωγές υποστηρίζοντας ότι τον έκλεβαν οι συνεταίροι ή οι υπάλληλοί του. Οχι τίποτα φραγκοδίφραγκα, αλλά κάτι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Γίνεται αυτό, είναι δυνατόν πιθανόν και ναι.

Φαίνεται πολύ δύσκολο πάντως για όποιον «εργάζεται κανονικά» στη ζωή αυτή να τον κλέβουν έτσι άγρια, αλλά αυτά τα ζητήματα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Σημασία έχει ότι όλες αυτές οι διαδικασίες δεν μοιάζουν και πολύ νόμιμες, αφού εμπλέκονται ξεπλύματα χρήματος, υπερτιμολογήσεις πιθανόν και μπόλικο πολιτικό χρήμα. Ολα αυτά δεν μοιάζουν μόνο με αστικά αδικήματα αλλά βαρύτατα ποινικά. Το μέλλον θα δείξει.


«Πώς βρέθηκε ο «άγνωστος κ. Στασινόπουλος» με τόσο πλούτο; Πόθεν αγόρασε, όπως εμφανίζει ο ίδιος, τη... μισή νυχτερινή Αθήνα; Πόθεν έσχε για τις πέντε υπερπολυτελείς βίλες που κατέχει στην περιοχή της Δροσιάς, αξίας μερικών δεκάδων εκατομμυρίων;»

Η απάντηση του Ομίλου Libra
«Ο Ομιλος Libra είναι τα τελευταία χρόνια σημαντικός πελάτης της Τράπεζας Πειραιώς και διατηρεί μια επαγγελματική συνεργασία με την τράπεζα ώστε όλα τα στοιχεία αυτής της μακράς συνεργασίας να διεκπεραιώνονται ομαλά με δίκαιο και νόμιμο τρόπο. Μέρος αυτής της σχέσης αποτελεί και η συμμετοχή μας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τον Νοέμβριο του 2015. Είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίσαμε, ο οποίος διαβεβαίωσε το μέλλον της τράπεζας και απέτρεψε ακραίες αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη ελληνική οικονομία. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια μειώσαμε ριζικά το χρέος μας στην τράπεζα με εθελοντικές προπληρωμές ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, μια άνευ προηγουμένου αποπληρωμή στην ελληνική τραπεζική ιστορία».

Ψευδείς και συκοφαντικές οι καταγγελίες Λογοθέτη: Τι υποστηρίζουν τα στελέχη του

Τα στελέχη και τα άλλα πρόσωπα που κατηγορεί σήμερα ο εφοπλιστής Γ. Λογοθέτης σε κατά καιρούς δηλώσεις και εξώδικα χαρακτηρίζουν «ψευδείς» και «συκοφαντικούς» τους ισχυρισμούς του εφοπλιστή και αποκρούουν τις κατηγορίες. Ισχυρίζονται ότι αποτελούν εξιλαστήρια θύματα του εφοπλιστή, ο οποίος προσπαθεί να μεταθέσει πάνω τους τις ευθύνες, επειδή έχει περιέλθει σε δυσχερή επιχειρηματική θέση εξαιτίας εσφαλμένων χειρισμών του. Ειδικά ο Φ. Μπίτζιος, που ήταν το δεξί χέρι του Γ. Λογοθέτη στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι του οφείλονται περίπου 8 εκατ. ευρώ από προμήθειες που νομίμως δικαιούται λόγω επενδύσεων που ήταν επικερδείς για τον όμιλο. Ισχυρίζεται ακόμη ότι ο γνωστός εφοπλιστής ευεργετήθηκε από τις κινήσεις και του καταλογίζει ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Τόσο ο Φ. Μπίτζιος όσο και τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα προειδοποιούν με προσφυγή στα δικαστήρια και μηνύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης επί δικαστηρίω και για ψευδή καταμήνυση κατά των Λογοθέτη και Μόρτογλου, αλλά και των εκπροσώπων 19 εταιρειών.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι «σύμμαχοι» του Ερντογάν: Ποια καθεστώτα στηρίζουν τον «ιερό πόλεμο» του Τούρκου προέδρου;

Επταμελής σπείρα μοίραζε μέσω ΕΦΚΑ επιδόματα-μαϊμού έως 2.000 ευρώ

H gay φωτογράφηση έχει τη... δική της ιστορία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης