Ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»: Η ταχύτητα του container ship προκάλεσε την σύγκρουση;

Ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»: Η ταχύτητα του container ship προκάλεσε την σύγκρουση;

Με ταχύτητα 16 κόμβων έπλεε το «Maersk Launceston» στις 07:29, ελάχιστα λεπτά πριν διαλύσει το πριμαίο τμήμα του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης με το Καλλιστώ κομμένο στα δύο

ploio-mak_3
Με ταχύτητα 16 κόμβων έπλεε το γιγαντιαίο container ship «Maersk Launceston» λίγο συγκρουστεί με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», το οποίο επίσης είχε αποπλεύσει από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας νωρίς το πρωί της Τρίτης.

arxipelagos_kallisto
Φωτογραφία- ντοκουμέντο από το Arxipelagos.gr: Το container ship έχει μόλις εμβολίσει το Καλλιστώ


Το στοιχείο αυτό έχει αποτυπωθεί στους χάρτες που καταγράφουν την πορεία των εμπορικών πλοίων. Το «Maersk Launceston» μήκους 266 μέτρων, κινούνταν με ταχύτητα 5,3 κόμβων μέχρι να προσεγγίσει στην Ψυττάλεια. Από ώρα 07:04, μόλις 14 λεπτά μετά τον απόπλου, όπου έπλεε με 5,3 κόμβους, αρχίζει σταδιακά να αυξάνει ταχύτητα.

foto_arxipelagos
Το Launceston έχει κόψει στα δύο το ναρκαλιευτικό και προσπερνά


Κλείσιμο
Ώρα 07:10 κινείται με 6,8 κόμβους, ώρα 07:14 πλέει με 9,8 κόμβους, ώρα 07:19 κινείται με 12,2 κόμβους, ώρα 07:24 με 16,1 κόμβους και στις 07:29 η ταχύτητά του καταγράφεται στους 16 κόμβους. Λίγα λεπτά αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα ώρα 07:34 το τεράστιο container ship προσκρούει στο πίσω μέρος του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ».
ploio1
Το Launceston κινούνταν με 16 κόμβους λίγο πριν τη σύγκρουση
ploio2
Ωρα 7:29. Ταχύτητα 16 κόμβων
ploio3
ploio4
Ο χάρτης δείχνει ότι η σύγκρουση έγινε 2,65 ν.μ. πριν το separation
Σύγκρουση του πολεμικού Καλλίστω




Λίγη ώρα νωρίτερα, το πολεμικό πλοίο με το διακριτικό M63 είχε αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Και τα δύο πλοία ακολουθούσαν νότια πορεία. Τόσο το «Καλλιστώ» όσο και το «Maersk Launceston» κινούνταν προς το λεγόμενο separation, την περιοχή όπου τα εμπορικά και τα πολεμικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή κινούνται τρόπον τινά σε διαφορετικές πλευρές.

Επί του παρόντος δεν είναι εύκολο να επιχειρηθεί η ακριβής ανασύνθεση των τελευταίων ετών πριν την σύγκρουση του ελληνικού πολεμικού πλοίου με το container ship.

Και το «Καλλιστώ», αλλά και το «Maersk Launceston» κινούνταν με πορεία νότια, πλέοντας προς το separation. Στη θάλασσα συνήθως προτεραιότητα έχει αυτός που βρίσκεται μπροστά. Από τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την σφοδρή σύγκρουση των δύο πλοίων και τις τεράστιες ζημιές στο «Καλλιστώ» το πριμναίο τμήμα του οποίου έχει πλήρως καταστραφεί φαίνεται πως το ναρκοθηρευτικό βρισκόταν μπροστά από το container ship.

Γιατί τα δύο πλοία ακολουθούσαν συγκλίνουσα πορεία; Ποιοι ήταν οι χειρισμοί που έγιναν από τα πληρώματα του «Καλλιστώ» και του «Maersk Launceston» πριν από την πρόσκρουσή τους μένει να διακριβωθεί. Εκ του αποτελέσματος, οι χειρισμοί δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι. Πόσο συνετέλεσε στο ατύχημα το γεγονός ότι το container ship κινούνταν με πολύ υψηλή ταχύτητα;

Ο καπετάνιος του γιγαντιαίου «Maersk Launceston» προσπάθησε τελευταία στιγμή να αποφύγει την σύγκρουση, όπως φαίνεται από την αποτύπωση της πορείας του όπου ώρα 07:34 έχει ρίξει την ταχύτητά του στις 8,8 κόμβους από 16 κόμβους που ήταν η ταχύτητα πλεύσης του ώρα 07:29;


ρυμούλκηση του καλλιστω


Ολική καταστροφή του «Καλλιστώ»

Λίγο πριν την σύγκρουση με το τεράστιο container ship κάποια από τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου έπεσαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν. Μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του Λιμενικού που έφτασαν άμεσα στο σημείο του ατυχήματος περισυνέλλεξαν τα μέλη του πληρώματος. Δύο από τους επιβαίνοντες στο «Καλλιστώ» τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα τραύματά τους δεν εμπνέουν ανησυχία.

Μετά την σύγκρουση όλο το επίστεγο του ναρκοθηρευτικού σαρώθηκε και διαλύθηκε. Παρ' ότι τα πρώτα λεπτά μετά την σύγκρουση το Καλλιστώ κινδύνευε να βυθιστεί, τελικώς το πλοίο έμεινε στην επιφάνεια.

Ρυμουλκά μετέφεραν το λαβωμένο πολεμικό πλοίο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, μάλλον στις εγκαταστάσεις syncrolift της τεχνικής βάσης. Οι φωτογραφίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ναρκοθηρευτικό φαίνεται σαν να έχει καταστραφεί. Πολύ περισσότερο που το «Καλλιστώ», χτισμένο στα ναυπηγεία της Vosper Thornycroft στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας είναι κατασκευασμένo από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα και θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αποκατάσταση των βλαβών του πλοίου.


IMG-4692
IMG-4693
IMG-4694
rimoulkisi-kallisto1
rimoulkisi-kallisto2
rimoulkisi-kallisto3

MAERSK_LAUNCESTON
maersk-xartis


Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» με το Oruc Reis: Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει

Ηράκλειο: «Τι έκανες ρε Μάνο» - Η κραυγή της αδερφής του 51χρονου μητροκτόνου

«Ήθελα να νιώσω μητέρα, ζητώ συγγνώμη» λέει στο protothema.gr η 33χρονη που άρπαξε τη Μαρκέλλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης