LIVE

Κορωνοϊός

Δημήτρης Καμπανάρος: O αφοσιωμένος επιστήμονας που σόκαρε με την αυτοκτονία του για τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γηροκομείων (ΘΕΜΑ 104,6): Είχε λατρεία με τους ηλικιωμένους και υπερβολικό αίσθημα ευθύνης - Η αγάπη για την γιαγιά του και το γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο

Πολλά «γιατί» και αναπάντητα ερωτήματα. «Φεύγω χαρούμενος. Ένα μικρό πραγματάκι με κέρδισε. Οκ μπράβο του, αλλά δεν θα με πιάσουν και τύψεις».

Ο Δημήτρης Καμπανάρος, ιδρυτής της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, αποφάσισε χθες το πρωί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι!
oikos

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν «δυνατό» άνθρωπο, ο οποίος λύγισε από την πίεση του κορωνοϊού. Ο ίδιος ήταν ορκισμένος «εχθρός» του. Είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να μην παρεισφρήσει ο ιός μέσα στη δομή του. Μια μονάδα που δημιούργησε στο όνομα της «μούσας» του, της γιαγιάς του, Άρτεμις.

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη «Νέα Θάλπη», σε δυο εργαζόμενους και μια ηλικιωμένη, ο Δημήτρης Καμπανάρος αποφασίζει να διενεργήσει και πάλι «γρήγορα τεστ» σε όλους. Υποβάλλει τον εαυτό του για ακόμη μια φορά στην ίδια διαδικασία. Μια διαδικασία που ακολουθούσε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα σεβόμενος τους πάνω από 100 ηλικιωμένους που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια στιγμές πραγματικής φροντίδας και αγάπης τόσο από τον ίδιο όσο και από τους εργαζόμενους του. Όταν ενημερώθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό πως είναι θετικός «πάγωσε».

Γηροκομείο

«Ο Δημήτρης δεν μπορούσε να δεχτεί την πίεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι θα έλεγαν για αυτόν. Ότι δηλαδή έχει μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και κόλλησε κορωνοϊό. Ότι δεν έλαβε μέτρα. Η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Όχι μόνο εφάρμοζε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ, αλλά φρόντιζε να κάνει τεστ σχεδόν κάθε εβδομάδα. Με δίκη του πρωτοβουλία. Κάτι το οποίο δεν κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες γηροκομείων», εκμυστηρεύτηκε στο protothema.gr αρκετά στενός του άνθρωπος.

Το πρωί της Τετάρτης κλιμάκια του ΕΟΔΥ επρόκειτο να μεταβούν στη «Νέα Θάλπη» για να διενεργήσουν νέα επαναληπτικά τεστ. Ο ίδιος ήταν θετικός και έσπασε. Πάνω σε ένα χαρτί από το σημειωματάριο του στη μονάδα του έγραψε το τελευταίο αντίο καθώς είχε πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. «Κουράστηκα. Και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθος, κόλλησα κορωνοϊό μετά από όλα αυτά...» αναφέρει στο σημείωμα ο αυτόχειρας, ενώ προσθέτει «Τίτλος: μέσα από το τζάμι (και ήταν μάταιο) θα με πουν αδύναμο. Οκ. Ήμουν. Θα ζήσω με αυτό».

«Η μάνα μου και η αδερφή μου, ας μη με κλάψουν πάνω από ένα χρόνο. Εύχομαι να ηρεμήσω όπου πάω, αν πάω κάπου», επισήμανε σε άλλο κομμάτι στο σημείωμά του. Στην 3η σελίδα αναφέρει «Αν παρ’ελπίδα ζήσω (ανίκανος και να πεθάνω) φευ! Μη με έχετε φυτό να με ποτίζετε». Και τέλος αναφέρει για το όπλο «για την οπλοκατοχή, ήταν του μπαμπά μου. Ίσως τον βρω. Εκτός αν πάω πακέτο για την κόλαση...».

Μετά πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και αυτοκτόνησε.

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας ηλικιωμένων: Είχε λατρεία με τους ηλικιωμένους

Είχε λατρεία με τους ηλικιωμένους και υπερβολικό αίσθημα ευθύνης, είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας.

«Αισθανόταν ότι προδωσε τους ηλικιωμένους. Ήθελε τον σεβασμό και την επιβράβευση. Αντί για όλα αυτά να ασχολείσαι με ανούσια πράγματα. Δέκα μήνες πάει αυτή η ιστορία, δεν μπορείς να βάζεις σε μια κρεατομηχανή νόμιμα και παράνομα».

«Από την περασμένη Πέμπτη είχα καταλάβει ότι κάτι τρέχει» συμπλήρωσε ο κ. Προσαλίκας «και την παραμονή το βράδυ μου έλεγε πράγματα υπερβολικά».

«Δεν άντεχε ότι την άλλη ημέρα θα ήταν η μοναδική περίπτωση του διευθυντή να έχει κορωνοϊό καθώς είχε βγει θετικός. Έλεγε ότι είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα κανάλια σε έναν θετικό υπάλληλο;».

«Αισθανόταν ότι έκανε μονομαχία με τον κορωνοϊό, έχασε τη μάχη» κατέληξε ο κ. Προσαλίκας.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Καμπανάρος

karapanos23

Ένα από τα δικά του αποφθέγματα που μετατράπηκε σε «Μότο» της Αγίας Θάλπης ήταν πως «η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!». Αυτή ήταν και η στάση ζωής που είχε επιλέξει. Η αγάπη του για τη γιαγιά του Άρτεμη τον έκανε πριν από 14 χρόνια να αφιερώσει τη ζωή του αποκλειστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ήταν μια «εσωτερική παρότρυνση» και αγάπη του προς τη «Μούσα» του, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί.

Στην Ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης βρίσκει κανείς με μια γρήγορη αναζήτησή και τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Όπως εξηγούσε ο ίδιος, η επιλογή του προέκυψε από την αγάπη στη γιαγιά του.

Ο Δημήτρης Καμπανάρος όταν έφτιαξε τη Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ηλικιωμένους. Τους θεωρούσε «παιδιά του». Φιλοξενούσε στη δομή πάνω από 100 άτομα.

Ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αναφορά στο βιογραφικό του. Ένα μεγάλο βιογραφικό με αρκετά επιτεύγματα.

«Αφού ολοκλήρωσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής - Φιλοσοφίας - Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).

Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης. Πάντα ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά.

Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής», έγραφε σχετικά με τη μονάδα που δημιούργησε αλλά και την προσωπική του πορεία.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω το αρνητικό στερεότυπο αδυναμίας και ανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.

Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης.

Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το 2020 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας», συνέχιζε στο μήνυμα του στην ιστοσελίδα.

«Είχε βγει θετικός στον κορωνοϊο και δεν άντεχε την πίεση», δήλωσε χθες στο protothema.gr ο Στέλιος Προσαλίκας, Προεδρος της Ένωσης Γηροκομείων στην Ελλάδα και στενός φίλος του Δημήτρη Καμπανάρου. Ο Δημήτρης Καμπανάρος, αυτοκτόνησε καθώς φαίνεται πως «λύγισε» από την πίεση.

«Ήταν να πάει σήμερα ο ΕΟΔΥ να του κάνει τεστ. Είχε βγει και ο ίδιος θετικός από το τεστ που έκανε στον εαυτό του. Θα του έκανε επαναληπτικό έλεγχο ο ΕΟΔΥ. Δεν άντεχε αυτά που θα έγραφαν για εκείνον πως είναι επικεφαλής δομής και είναι θετικός», συνεχίζει στο θέμα ο κ. Προσαλίκας.

Η ψυχή του «δεν γέρασε» στις 24 Μαρτίου του φετινού δύσκολου χειμώνα όταν ο ίδιος πήρε μια κρίσιμη απόφαση, τη στιγμή που ο κορωνοιος είχε φτάσει στην Ελλάδα: να κλειστεί μέσα στο γηροκομείο μαζί με το προσωπικό του για 65(!) μέρες. 65 μέρες καραντίνας δίπλα στους ηλικιωμένους και στους συναδέλφους του. Ο στόχος του τότε; Να μην προκύψουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή. «Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέση σε καραντίνα τη δομή φιλοξενίας. Στις 24 Μαρτίου πήρα την απόφαση να κλειστούμε μαζί με το προσωπικό μέσα στη δομή για 65 μέρες για λόγους ασφαλείας», δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Καμπαναρος. «Καταλαβαίνετε πόσο γενναίος ήταν. Να κλειστεί μαζί με τους ανθρώπους του μέσα στη μονάδα για να μην πάθει κανείς το παραμικρό», μας είπε άνθρωπος που τον συνάντησε πριν από λίγες ημέρες.

Δείτε βίντεο: Δημήτρης Καμπανάρος: O αφοσιωμένος επιστήμονας που σόκαρε με την αυτοκτονία του στο γηροκομείο
Δημήτρης Καμπανάρος: O αφοσιωμένος επιστήμονας που σόκαρε με την αυτοκτονία του στο γηροκομείοΕιδήσεις σήμερα:

Ο φόβος για πάνω από 1.000 κρούσματα φέρνει νέα μέτρα - Συσκέψεις στο Μαξίμου

Το σκίτσο του Ηλία Μόσιαλου για τον κορωνοϊό με τον λύκο και τα πρόβατα

Δίκη ΧΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην απόφαση για τη φυλάκιση ή όχι των καταδικασθέντων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (66)

Ανώνυμος

Δεν τον γνώριζα τον άνθρωπο, αλλά από τις ειδήσεις που ενημερώθηκα στενοχωρήθηκα πολύ για το τραγικό γεγονός. Και μόνο η αγάπη του για την γιαγιά του που τον ώθησε να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα των ηλικιωμένων αποδεικνύει την ευαισθησία του χαρακτήρα αυτού του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Κρίμα να λείπουν από ανάμεσά μας τέτοιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Έκλαψα κι ας μην τον ήξερα προσωπικά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

,ELENI

Άνθρωπος!!!!! Σωστός!! Κρίμα πολύ!!! Καλό ταξίδι!!!! Συλλυπητήρια στην οικογένειά του...

ΓΚΝ

Φίλε Δημήτρη ,δεν θέλω, δεν μπορώ να πιστέψω γιατί μας έφυγες ..εσύ ο μοναδικός, χαρισματικός ξεχωριστός ηθικός ,φιλότιμος , καλόκαρδος,  ευαίσθητος, άξιος, ευσυνείδητος ,απίστευτος  ΑΝΘΡΏΠΟΣ .. σπανίζουν πλέον ψυχές σαν  εσένα το κενό σου είναι δυσαναπλήρωτο.. Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και την ψυχή μου που με επισκέφτηκες εκείνο το βράδυ στο parking του Σωτηρία τον Ιούνιο 2 μέρες  πριν χειρουργηθώ στον πνεύμονα  ,  και έφερες τα φάρμακα για την σύζυγό , καθώς  για όσα γενικότερα μου πρόσφερες όπως σου είχα πει και σου είχα γράψει σε μήνυμα  . Σε ευχαριστώ για όσα  έζησα κοντά σου τα τελευταία 12 χρόνια που σε γνώρισα ,σε ευχαριστώ  που με συμβούλευες  και  με στήριξες εν γένει στα δύσκολα  οικογενειακά προβλήματα υγείας.Tιμή μου που με είχες αποκαλέσει φίλο και  αδερφό . Είμαι τυχερός και  τεράστια τιμή μου που σε γνώρισα, σε ευχαριστώ πάλι για όλα  ,μακάρι να ήσουν κοντά μας για περισσότερο , θα μου λείπεις .Μακάρι  αν υπάρχει κάτι εκεί που είσαι τώρα  ,να τα ξαναπούμε όταν έρθει η ώρα μου.. Κουράγιο και δύναμη στην μητέρα και στην αδερφή σου. Να ξεκουραστεί η μοναδική ΨΥΧΟΎΛΑ  σου..καλό ταξίδι ΆΝΘΡΩΠΕ αιωνία σου η μνήμη  ΦΙΛΕ

Σακίλ

Όταν εργάζεσαι πνευματικά και σωματικά για το ιδανικό αποτέλεσμα μόνος σου από μικρό παιδί,στην εκπλήρωση των προσδοκιών σου.Όταν δεν βρίσκεις σωστά στηρίγματα στην ζωή σου κι ας υπάρχουν οικονομικές καλύτερες προοπτικές και όταν συνεχίζεις σε ένα επιλεγμένα πολύ δυσκολότερο δρόμο,ουσιαστικά πάλι μόνος σου,δυσκολεύεσαι και πρεσάρεσαι ψυχολογικά αφάνταστα,με το πέρασμα των χρόνων.Με απρόβλεπτες συνέπειες,πολλές φορές στην υγεία σου. Η τελειομανία,οι καλύτερες επιλογές για την ζωή σου,όπως τις αντιλαμβάνεσαι ατομικά,χωρίς συζητήσεις και γνώμες άλλων,ακόμα και σε επιλογές φίλων για την ζωή σου,που μπορεί να αποδειχθούν κατώτεροι των καθημερινών και μελλοντικών σου επιδιώξεών,μπορεί να σε οδηγήσουν σε ατομικά λάθη στην συνέχεια.Που καλείσαι εκ των πραγμάτων να τα παλέψεις μόνος σου.Αυτό σε τρελαίνει χειρότερα,σε δυσκολεύει σε υπέρτατο βαθμό,έπειτα από πολλά χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών σου,για ένα ιδανικό αποτέλεσμα,στους στόχους σου.Όπου γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι στηρίγματα για να συνεχίσεις. Και σε μπλοκάρει,ταυτόχρονα στις πιο σωστές επόμενες κινήσεις κι αποφάσεις σου,όσο συνεχίζεις να λειτουργείς μόνος σου.Αρκετές άλλες φορές δεν θέλεις και να βάλεις στα χωράφια σου άλλους. Λυπάμαι που δεν βρήκε άξιους συνεργάτες,έτσι φάνηκε,ότι ήθελε αλλά δεν υπήρξαν όπως ο ίδιος και ίσως η οικογένειά του επιθυμούσαν. Για να εκπληρώνει τις επιθυμίες του σε προσφορά στους ,ξεχασμένους-απομονωμένους γέροντες.Ο σκοπός της ζωής του,για ένα καλύτερο και αποδοτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα σ"αυτό που τον έκανε περισσότερο ευτυχισμένο απ" οτιδήποτε άλλο,δεν προσδιόρισε αρχικά αλλά και στην συνέχεια, τα όρια αντοχής του και σύμφωνα με τις συμβουλές δικών του ανθρώπων. Κι επιτεύχθηκε,όπως φάνηκε εν μέρη,η φιλοδοξία του,για τέλειο αποτέλεσμα.Τραγικό να προσπαθείς υπερβολικά,δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων σου,χωρίς να σε καταλαβαίνουν απόλυτα οι άλλοι και να σταματάει έτσι άδοξα το ρολόι της ζωής σου. Άξιος, στις συνολικές του ενέργειες,ως άνθρωπος.Φωτεινό παράδειγμα θετικών πράξεων στον συνάνθρωπο.Παράδειγμα όμως, προς αποφυγή, σε όσους δεν τα καταφέρνουν όπως επιθυμούν στην ζωή τους,παρ όλες τις προσπάθειες και τις αγωνίες τους,με το τραγικό αυτό τελικό αποτέλεσμα.Καλές οι ευαισθησίες στον καθένα μας,με όρια όμως προσδιοριζόμενα για το καλό των πάντων, δίχως όμως, να μας βλάπτουν στην υγεία μας και γενικότερα,υπερβάλλοντας των γεγονότων.Τραγικό το τέλος του,που μπορεί να έχει προηγούμενο... άλλων χρόνων.Καλή δύναμη και αντοχή στην οικογένειά του.Καλό παράδεισο στον ίδιο.

xxxx

Κριμα. Τετοιοι ανθρωποι που αξιζουν ειναι μεγαλη απωλεια για την κοινωνια μας. Ανθρωποι με αισθημα καθηκοντος σπανιζουν. Μακαρι να ησουν κοντα μας για περισσοτερο.

..

Μήπως πρέπει να το δείτε αλλιώς εσείς τα μέσα; Η πίεση που ασκείται στον μέσο πολίτη είναι απαράδεκτη... Και για να πούμε την αλήθεια... Είναι επειδή θα καταρρεύσει το σύστημα υγειας άρα.... Θα καταρρεύσει η κυβέρνηση.. κανένας πολίτης δε φταίει, κανένας δε φέρει ευθύνη.. αν θέλετε να κουνήσετε το δάχτυλο τότε να το στρέψετε προς την Κίνα που έχει παράγει 100 πανδημίες σε έναν αιώνα και φοβάστε ακόμη και να τον πείτε κινεζοιο για προφανείς λόγους.. πολύ κρίμα στο παλικάρι, συλλυπητήρια στην οικογένεια του..δυστυχώς για να επιβιώσεις σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να σαι καρχαρίας και χοντροπετσος

υ

Μάλλον είχε ψυχολογικά προβλήματα σοβαρά

Λ.Π

Ντροπή σου! Ούτε κατ ελάχιστο δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου,άτομα σαν κ σένα.

Παύλος

Λυπάμαι που έφτασε στην αυτοκτονία. Περισσότερο ομως λυπάμαι τη μάνα και την αδερφή του. Καλό κουράγιο τους εύχομαι.

στερεολλαδιτης Μακεδονομαχος

Κριμα!!! τετοιοι ανθρωποι ειναι πολυ λιγοι στις μερες μας για να "αποχωρουν" ετσι! Τετοια ευθιξια να την δειχνουν καποιοι αλλοι, αυτο το παιδι ειχε να προσφερει παρα πολλα ακομα!! Κριμα και παλι κριμα!!

Κρίμα

Πόσο κρίμα. Προφανώς ο άνθρωπος τόσους μήνες ήταν σε φοβερή ψυχολογική πίεση και δεν άντεξε. Σκέφτομαι τη μητέρα και την αδερφή του. Μακάρι να καταφέρουν να το διαχειριστούν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης