Βρούτσης: Σημαντική η βοήθεια του ταμείου απόρων στη διανομή τροφίμων σε 400.000 ωφελούμενους

Βρούτσης: Σημαντική η βοήθεια του ταμείου απόρων στη διανομή τροφίμων σε 400.000 ωφελούμενους

Το ΤΕΒΑ προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 250.000 οικογένειες και 400.000 ωφελούμενους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας - Επιτάχυνση των παρεμβάσεων ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης

vroutsis_tameio_2
Επισιτιστική βοήθεια σε 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους πανελλαδικά (άτομα ακραίας φτώχειας) διανέμει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινων πόρων που έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τις δράσεις ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλης Βαβουγυιός, δίνοντας έμφαση στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) .

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του. Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών).

vroutsis_tameio_1


Επιτάχυνση των παρεμβάσεων ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης

Κλείσιμο
Ο Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ, να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τη χαρά του για το έργο του ταμείου τονίζοντας «Σήμερα μας δόθηκε μία εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσουμε στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στο πολύτιμο ρόλο και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία. Ένα Κοινωνικό Ταμείο με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο το οποίο επιτρέψτε μου να πω ότι σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε επί της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Εργασίας το 2014. Μία πολύ σωστή, χρήσιμη και εποικοδομητική, όπως αποδείχθηκε απόφαση, καθώς δημιουργήθηκε ένας νέος νευραλγικός βραχίονας του κράτους που λειτούργησε με τις δεκάδες υποστηρικτές κοινωνικές δράσεις του υπέρ των απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ξεκλειδώνοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ».

Και συνέχισε: «Αναμφίβολα, τα 6 χρόνια, κατά τα οποία λειτουργεί συνεχόμενα και αποτελεσματικά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της αξιοπιστίας και υπεύθυνης προσφοράς του προς την κοινωνία. Σήμερα το ΤΕΒΑ έχει αναδειχθεί μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το αποτελεσματικότερο εργαλείο στην ανακούφιση της φτώχειας συμβάλλοντας σημαντικά στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων, κυρίως παιδιών, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, μέσω των παρεχόμενων συνοδευτικών μέτρων».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτό ήταν το σχέδιο της Kέιτ Μίντλετον αν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ την άφηνε

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού: «Αν δεν μου δώσεις €2.000 θα πάθεις κακό»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης