Ελληνική καταδίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ελληνική καταδίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσε, σε τρεις περιπτώσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ελληνική καταδίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σε τρεις υποθέσεις -για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του σεβασμού στην οικογενειακή ζωή, της προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, του δικαιώματος στην περιουσία και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση- ήταν καταδικαστική η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της 82χρονης, σήμερα, Σοφίας Κοροσίδου, που μένει στη Θήβα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι, στην περίπτωσή της, υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος για σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζώη, καθώς και του δικαιώματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και καταδίκασε την Ελλάδα με την υποχρέωση να καταβάλει στην Κοροσίδου 10.000 ευρώ, για ηθική βλάβη.

Η υπόθεση αφορούσε στην άρνηση των ελληνικών αρχών να χορηγήσουν στην Κοροσίδου τη σύνταξη του επί δεκαετίες συντρόφου της, που έχει πεθάνει, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν συνάψει νόμιμο γάμο.

Κλείσιμο
Εκδικάζοντας την προσφυγή του Νικόλαου Νησιώτη, που γεννήθηκε το 1965 και εκτίει, μέχρι σήμερα, εξαετή ποινή κάθειρξης στις φυλακές Ιωαννίνων για διακίνηση ναρκωτικών, το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του ότι η κράτησή του σ' ένα κελί των 50 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με 30 άλλους κρατουμένους, χωρίς επαρκή χορήγηση τροφής και πρόσβαση στον ήλιο, συνιστούσε παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Καταδίκασε την Ελλάδα και επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ στον Νησιώτη, για ηθική βλάβη.

Προσφεύγουσα, στην τρίτη υπόθεση που εκδίκασε το Δικαστήριο, ήταν η Ανώνυμη Εταιρεία Θάλεια Καρύδη ΑΞΤΕ, που είχε δικαιωθεί, από τις 5 Νοεμβρίου 2009, από το Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματός της στην ιδιοκτησία. Την Πέμπτη το Δικαστήριο, επικυρώνοντας την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφασή του, επιδίκασε και αποζημίωση 25.000 ευρώ στην προσφεύγουσα εταιρεία, για ηθική και υλική βλάβη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης