LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες - Ποια εξέλιξη μπορεί να φέρει νέα μέτρα

minima-art

Η αύξηση της μετάδοσης λόγω πτώσης της θερμοκρασίας θα έρθει και στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Γιατί μπήκαν σε μίνι-lockdown Αχαΐα και Ιωάννινα

Με ήπια, αυξητική τάση συνεχίζει να απλώνεται το επιδημικό κύμα κορωνοϊού στην Αττική, και με αργό ρυθμό να φτάνει σε ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, ωστόσο υπενθυμίζουν πως μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα προς το χειρότερο, αρχής γενομένης από το επόμενο διάστημα που θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Επισημαίνουν δε σε κάθε περίπτωση πως γνωρίζουμε πλέον πως οι αστάθμητοι παράγοντες της επιδημίας είναι αρκετοί, ωστόσο γνωρίζουμε και το βασικό πλέγμα των μέτρων προστασίας μας από την συνήθως ύπουλη εισβολή του κορωνοϊού.

Τα 399 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες επιβεβαίωσαν τους επιστήμονες που είχαν μιλήσει για τάση σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε 400 και άνω τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Από αυτά, τα 359 είναι εγχώρια και τα 213 έχουν...προέλευση την Αττική. Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται οι περισσότεροι από τους 710 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των 87 διασωληνωμένων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Γκίκας Μαγιορκίνης 6/10


«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400,τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα. Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και αυτός στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τονίζοντας όμως πόσο εύκολα αυτή μπορεί να ανατραπεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, στη χώρα υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα - αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με εκείνων των ενεργών κρουσμάτων τον περασμένο μήνα που κυμαίνονταν στα 4.500. Σχεδόν 11.000 άνθρωποι ασθένησαν και ανάρρωσαν κατ οίκον και άλλοι 2.212 νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο. Συνολικά, από την την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα. Από αυτά, τα 1.557 κρούσματα εντοπίστηκαν από την 1 Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.

Νίκος ΧαρδαλιάςΟι δύσκολοι μήνες που έρχονται

Από το καλοκαίρι οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας επιχειρούσαν να οργανωθούν ενόψει του δύσκολου διαστήματος των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το ιδανικό θεωρούνταν να έχουν κρατηθεί τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 300 τον Οκτώβριο ώστε να υπάρχει περιθώριο αύξησης χωρίς να ασκείται αίφνης μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο και με αυτά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πιστεύεται ότι μπορεί να κρατηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Το βέβαιον είναι κατά τον κ. Μαγιορκίνη «η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας».

Ο ειδικός ζήτησε «για τους μήνες που έρχονται, αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας». Επικαλέστηκε μάλιστα και τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. 

«Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε» είπε και επανέλαβε ότι η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια.
«Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά. Όλοι μας θεωρούμε ότι η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι μέτρια έως χαμηλή. Όταν θα κολλήσουμε, λοιπόν, όσο μικρή και αν θεωρούμε αυτή την πιθανότητα, σε κάποιους από εμάς θα συμβεί, θα αναρωτηθούμε: κάναμε ό,τι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας;» έθεσε το ερώτημα.


Πώς αποτιμάται η κατάσταση στην Αττική

Η επί σχεδόν δίμηνο, από τον Δεκαπενταύγουστο, έντονη, επίμονη κυκλοφορία του ιού στην Αττική, απασχολεί ειδικούς, κυβέρνηση και φυσικά τους πολίτες, τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Σταδιακά όλο και επιδεινωνόταν η κατάσταση στην Αττική, με τα μέτρα να επιδρούν μάλλον...αργά και βασανιστικά και να μην φαίνεται να ανακόπτουν την πορεία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν ανησυχούν. Πρώτον, διότι όπως εξήγησε ο κ, Μαγιορκίνης «αναμέναμε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Η ανταπόκριση τέτοιων κέντρων στα μέτρα είναι πιο αργή». Αλλά και κυρίως και βασικά δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Τυχόν μέτρα θα έλθουν αν αλλάξει ο ρυθμός της ήπιας ανόδου και γίνει εκθετική αύξηση της επιδημίας. Κατά πληροφορίες, η αυστηρή σύσταση για χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα γίνει υποχρεωτική, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σε αυτή τη φάση όμως, με αυτό το ρυθμό αυξήσεων με πολύ αργό ρυθμό αύξησης και με τη μικρή πίεση που βλέπουμε στο σύστημα Υγείας, είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σενάριο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. Τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα

Απάντηση στο ερώτημα γιατί στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας παντού, στην Αττική αυτό δεν γίνεται, αναζήτησαν από τους ειδικούς οι δημοσιογράφοι κατά την ενημέρωση.

Απαντώντας σε αυτό ο κ. Χαρδαλιάς, εξήγησε πως «αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος Υγείας, πάντα συγκριτικά με την Αθήνα και είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πόσο μάλλον που στα Γιάννενα και στην Πάτρα, μιας και αναφέρατε τις συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπερτοπικής από τη μία και τοπικής από την άλλη. Στα Γιάννενα είχαμε 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, στον Δήμο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά στην Πάτρα ήταν τελείως διαφορετικά. Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ Δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων».


Η απόφαση για κάθε περιοχή, εξήγησε ο υφυπουργός λαμβάνεται μετά την εκτίμηση και τη στάθμιση των δεδομένων και των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε πολλές φορές να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους, διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία» κατέληξε ο υφυπουργός.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι δρόμοι κλείνουν γύρω από το Εφετείο λόγω της δίκης της Χρυσής Αυγής

Οι ΗΠΑ απειλούν ξανά με κυρώσεις την Τουρκία για τους S-400

Έρχεται το φθινόπωρο - Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Που πήγαν τα 20.000 κρούσματα;;

Θεραπεύτηκαν σε μια μέρα;; Για τα 6.000 ενεργά κρούσματα θα βάλετε μάσκα σε 10 εκατ. πληθυσμό; Εκεί στο Υπουργείο Υγείας πάτε καλά;

Εξυπακούεται !!!

Για να μην καταλήξουν να φτάσουν στην Αθήνα τα 5.000.000.

Κυριάκο Μάσκες Παντού !

Κάντο , μη το σκέφτεσαι ! Πρέπει να γίνει για την υγεία και την ασφάλειά μας ! Είναι το απόλυτο μέτρο προστασίας που προτείνουν τα λαμπρότερα μυαλά της ιατρικής ! Επέβαλλέ το , μη σε απασχολούν δεύτερες σκέψεις περί "άχρηστων μέτρων" , περί "απαγορεύσεων" , περί "ταπείνωσης , εξευτελισμού και κινεζοποίησης των Ελλήνων" , περί "φίμωσης των ελλήνων για προδοτικές αντζέντες στο αιγαίο". Όλα αυτά είναι βλακείες για "ψεκασμένους" , Μην τους ακούς , κάντο , όλοι οι έλληνες πολίτες θα υποδεχτούν με χαρά το μέτρο και θα καλωσορίσουν τις αγνές και τίμιες ανθρωπιστικές διαθέσεις τις δικές σου και των λοιμωξιολόγων ! Όλα θα πάνε καλά ! Κάντο, βγάλε την αναγκαία ΠΝΠ και επέβαλλε μάσκες ακόμα και σε έρημα πάρκα. Ο Κορονοιός καιροφυλακτεί

Manos

Οπως προειδοποιησε ο γκικας μασταξινης...

Yourdas

Στις εκλογές δεν θα ξεχάσουμε το lockdown σε Πάτρα κ Γιάννενα να στε σιγουροι γι'αυτό όπως κ σε άλλες πόλεις κ τις διώξεις σε χριστιανούς κ Έλληνες γενικά σε σχέση με τους λάθρο σας.Θα φάτε μαύρο που η πισσα θα μοιάζει με ουράνιο τοξο

Ρυυι

99,9 % ασυμπτωματικοι...φατε σανο αψεκαστοι χαχολοι

Απορία

Κύριε Χαρδαλιά περιμένετε να γίνει η σημερινή μάζωξη στο Εφετείο και μετά να γίνει υποχρεωτική η μάσκα;

dim

Κάθε μέρα δημοσιεύετε μερικά απαισιόδοξα άρθρα για τον κορονοιό όπου είναι προφανές ότι ούτε σωστά έχει αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα ούτε σωστά μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση. Το θέμα δεν είναι απλό προφανώς (ούτε βέβαια κομματικό!), προσπαθεί όλος ο πλανήτης να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση. Όμως αν το καλοσκεφτείς δεν απέχουμε πολύ από τον Τραμπ που πέταξε χθες τη μάσκα του ... ανοιχτά μαγαζιά, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά τα πάντα παίζοντας κλέφτες και αστυνόμους στις πλατείες ... έτσι δουλειά ΔΕΝ γίνεται. Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δουλέψουν όχι γιατί ένα ακόμα τρίμηνο - τετράμηνο είναι μεγάλη διάρκεια αλλά γιατί η χώρα μας έχει πτωχεύσει από το '09 επίσημα, έχει βιαστεί/εκβιαστεί οικονομικά για μια 10ετία μην αφήνοντας ψίχουλο στον συνεπή στις υποχρεώσεις του πολίτη έχοντας αρμέξει τα πάντα εκβιαστικά από την τσέπη μας και το τραγικότερο όλων είμαστε ακόμα στο σημείο που ήμασταν το '09 με ένα κορονοιό φορτωμένο στην πλάτη ... Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι η πατάτα έγινε για τους ξενοδόχους, είναι προφανές ότι τώρα η πατάτα γίνεται για την εστίαση ... τι τους κόφτει να βγάλουν ένα νόμο να λειτουργούν τα πάντα με μια πληρότητα της τάξης του 50% και χρήση μάσκας παντού ??? Γιατί προφανώς πρέπει να δουλέψουν όλοι αλλά πρέπει παράλληλα να ξεμπερδεύουμε με τον κορονοιό (πραγματικά ας σταματήσουν κάποιοι τις συνωμοσίες-μλκιες, έχουν γίνει γραφικοί και γελοίοι). Έρχεται χειμώνας (κλειστά παράθυρα, κλειστά μαγαζιά) και δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ειδικός ούτε φωστήρας για να καταλάβεις ότι πάμε τάχιστα για 1000 κρούσματα την ημέρα και βάλε ... εκτός αν πλέον η λογική είναι η ανοσία της αγέλης όπου κακώς δεν μας την ανακοινώνουν ... τα σχολεία πρέπει να θωρακιστούν όπως και οι επιχειρήσεις αλλά πραγματικά δεν μπορεί ο καθένας να τα θέλει όλα δικά του ... όπως και να' χει είναι κρίμα που μας έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο και η ευθύνη είναι τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στον πολιτικό κόσμο.

Έλεος ποία με τα ημίμετρα

Η Αττική έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από άποψη κρουσμάτων, στην Αττική νοσηλεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που νοσεί, στην Αττική γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ, στην Αττική γίνεται χαμός στα ΜΜΜ αλλά όχι μην κάνουμε την χρήση μάσκας εδώ υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους. Λογικά είναι ποιο πιθανό να κολλήσει κάποιος τον ιό στα Γιάννενα και στην Πάτρα (που μπορεί να περπατάει σε έναν δρόμο μόνος του) πάρα στο κέντρο της Αθήνας. Όσοι ζούμε στην Αθήνα θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε. Με ημίμετρα δεν σώζετε η κατάσταση, πάρτε μέτρα τώρα γιατί αλλιώς τα μέτρα θα αφορούν επίδομα κηδείας για τους ανθρώπους που θα φεύγουν από την ζωή.

...

Καλά, μην φας, έχουμε γλαρόσουπα. Εσείς ακόμα περιμένετε (μήπως ελπίζετε κιόλας;) να πεθαίνουν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι από τον... Covid-19. Λες και είναι η Μαύρη Πανώλη που χτύπησε την Ευρώπη το 1348-1353... Τώρα πρέπει να φοράμε παντού όλοι μάσκες, γιατί, βλέπεις, κάποια εργοστάσια δούλεψαν φουλ για να φτιάξουν κάτι εκατομμύρια και αν δεν τις φορέσουμε τώρα, θα πάνε για πέταμα. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, όμως, δεν έπρεπε να φοράμε μάσκες, γιατί δεν ήμασταν χειρουργοί για να τις φοράμε, έτσι δεν έλεγαν οι "ειδικοί";

Dim

τι νόημα έχει να βάλεις νέα μέτρα εάν ο κόσμος δεν εφαρμόζει τα μέτρα που υπάρχουν;

ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Έχω αγοράσει 5.000 φτυάρια για να τα διοχετεύσω στην αγορά της Πάτρας και αν θα φτάσουν. Ευτυχώς που υπάρχουν η τηλεόραση και το internet γιατί αλλιώς δεν θα καταλάβαινα ότι υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα με τον κωρονοϊό στην Αχαΐα και δε θα έκανα την ανωτέρω επιχειρηματική κίνηση .

OK

Όπως λέει και ο ΠΟΥ, γίνατε κουραστικοί....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης