LIVE

Κορωνοϊός

Όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ισχύουν στη χώρα

athina-koronoios-arthro

Παράταση των μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει για μαγαζιά, κάβες, περίπτερα, συναυλίες, κινηματογράφους, γάμους, βαφτίσια, δημόσιο και λαϊκές αγορές

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχώς να αυξάνονται η χώρα έχει μπει σε τροχιά μέτρων ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19.

Στην τελευταία ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής στην Περιφέρεια Αττικής ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

-Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

-Επιτρέπονται έως και 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Έχουν ανασταλεί οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

-Έχουν ανασταλεί οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-Έχει ανασταλεί η διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες

-Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι έξι.

-Επιπλέον έχει ανασταλεί η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία.

Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και οι αυτόματοι πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών. Επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

Ακόμη, έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ. Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ και υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών.

Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, ενώ σε κάθε λαϊκή αγορά επιτρέπεται η συμμετοχή από 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως). Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία μέτρα, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. 

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς έχει αποφασιστεί:

-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.

-Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

-Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Εκτεταμένοι έλεγχοι - τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας», όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών συστήνεται:

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

-Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική:

-Αποφασίζεται η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Λέσβου, Ημαθίας, Χανίων, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Ζακύνθου και για τους δήμους Μυκόνου, Κύθνου:

- Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

- Έχει ανασταλεί κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες.

- Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Λασιθίου, καθώς και για τους δήμους Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Κω, Πάρου και Αντιπάρου.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

- Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Τέλος απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδήσεις σήμερα:

«Επανέρχομαι σύντομα» λέει σε βίντεο ο Τραμπ - Αντιφατικές οι πληροφορίες για την πραγματική κατάστασή του

Θρίλερ με την υγεία του Τραμπ: Νέο μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ από το νοσοκομείο - Δείτε το βίντεο 4 λεπτών

Ντέμι Μουρ: «Φωτιά» στα 57 της με εσώρουχα της Ριάνα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

!!!!!

πραγματικα δεν ξερω ....ο κοσμος εαν εχει τοσο θυμο....που εχει πιο πολυ στην κυβερνηση;....η στους δημοσιογραφους.;..ευχομαι....οσο παιρναει ο καιρος σε καλο να μας βγει....η οργη καποτε θα ξεχειλησει.....και προς τα που θα ορμηξει....ειλικρινα...φοβαμαι....πραγματικα ευχομαι και η κυβερνηση και τα ΜΜΕ...να καταλαβουν οτι ο κοσμος θελει ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ

Μενσανος

Παγκοσμιως το ποσοστο θνησιμοτητας πεφτει μηνα με τον μηνα. Απο το 6,5% του Μαρτιου εχει παει στο 2% τον Σεπτεμβρη και μαλιστα χωρις να υπαρχει καποιο εμβολιο. Τα κρουσματα εν αντιθεση εχουν αυξηθει σε απολυτους αριθμους. Προφανως το υγειονομικο συστημα εχει αναπτυξει πιο αποτελεσματικους τροπους αντιμετωπισης και θεραπειας του ιου και απο την αλλη οι ευπαθεις ομαδες λαμβανουν καλυτερα ατομικα μετρα. Βεβαια αυτα δεν τα λενε οι λοιμωξιολογοι... Σε λιγους μηνες θα μιλαμε για ακομα εναν κορωναιο που υπαρχει στην ανθρωποτητα οπως π.χ. N1A1 και θα αποχαρακτηρισθει απο φονικη πανδημια που απειλει το συστημα υγειας.

!!!

καλως τον! Βεβαια τα λεγαμε νωριτερα, και 6.5% δεν ηταν ποτε (εκτος αν εβλεπες τους γελοιους ιταλο-γαλλους)... και μην ξεχνας, οι ασυμπτωματικοι ειναι 5πλασιοι, οποτε τα πραγματικα κρουσματα ειναι τουλαχιστον δεκαπλασια, ενω στους νεκρους βαζουν και οσους σκοτωθηκαν απο αυτοκινητιστικο ενω ειχαν κ-ιο. Εν τελει, χειροτερος απο γριπη βεβαιως, αλλα οχι πολυ...

Ένα μόνο μέτρο αρκεί...

Αυτό που θα επιβάλει την τήρηση των υπολοίπων! Βρίσκομαι σε μεγάλο ξενοδοχείο στα Καμμένα Βούρλα....σήμερα έχουν εκτός των πελατών και εταιρικό συνέδριο! Ο κακός χαμός...ο ένας πάνω στον άλλο! Ακόμη και στους κλειστούς χώρους του ξενοδοχείου μόνο το προσωπικό φοράει μάσκα...χύμα στο κύμα! Μετά μας φταίνε οι μετανάστες, οι τουρίστες και η άχρηστη κυβέρνηση....ας δούμε λίγο την καμπούρα μας!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Ρίξτε ρε ένα νέο lock down.Τόσες προσευχές κάνουν καθημερινά οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να ξαναζησουν τέτοια τρελή ζωαρα και παρτυ με ουζα και θα τους απογοητευσετε;

Άνεργος να υποθέσω;;;

Και με μπόλικο φθόνο;;; Ξιδάκι!! Χα χα χα!!!

Θανάσης

Λεμόνι με τζίντζερ έδειξαν οι έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Έχουμε χάσει τον μπούσουλα με τα μέτρα. Μέσα στα αυτοκίνητα τι ισχύει όσον αφορά τις μάσκες, στις επιβαρυμένες περιοχές;

Θες και τον χάνεις το μπούσουλα...

Κανονικά πρέπει να σε πάρουν από το χεράκι....να στο απολυμάνουν καλά καλά....να σου φορέσουν και τη μασκούλα! Στράτα στρατούλα...

Αγύριγο κεφάλι

MAΣΚΑ (και) έξω ακόμη και ΜΑΚΡΙΑ 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον, είναι τα ΣΩΤΗΡΙΑ μέτρα!____________Θα διατηρηθούν μέχρι να βρεθεί (ΑΝ ποτέ βρεθεί) το Σωτήριο ΕΜΒΟΛΙΟ όπως και στις πανδημίες του παρελθόντος!..

Βάγγος

Μια χαρά είναι τα μέτρα. Παλιά κοιμόνταν όλοι σε μία κουβέρτα, με λάμπα πετρελαίου και τούρκικη τουαλέτα. Τώρα δεν χορταίνουν σουλάτσο και μαγκιά.

Γαβριήλ

Το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος.

Νικος

Να παμε και σε εκ περιτροπης εργασια

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Ο.Κ. δημοσιε υπαλληλε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης