«Έτσι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων»

«Έτσι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων»

Ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το προσωπικό

«Έτσι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων»
Από τα νοσοκομεία Παίδων ξεκινά ο (επανα)σχεδιασμός του ΕΣΥ. Η ενιαία λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», την οποία προαναγγέλλει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσφάτως Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τις συγχωνεύσεις, θα δώσει το έναυσμα για τις σαρωτικές αλλαγές που θα γίνουν από τον ερχόμενο Μάιο στον χώρο της Υγείας.

Δείγμα γραφής του «αρχιτέκτονα» και των όσων «σχεδιάζει» αποτελεί πρόσφατη μελέτη του για τον νομό Λασιθίου. O πληθυσμός είναι ακάλυπτος υγειονομικά, παρότι υπάρχουν 4 νοσοκομεία, 1 Κέντρο Υγείας και 24 Περιφερειακά ιατρεία, διαπίστωσε και πρότεινε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας. Αυτό το «μοντέλο» του ΕΣΥ, που επαναλαμβάνεται σε πολλές περιοχές της χώρας πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο καθηγητής.

-Αποδεχτήκατε πρόσφατα τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας για τις περιβόητες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Τι περιλαμβάνει τελικά αυτός ο όρος;
Κλείσιμο
Οι συγχωνεύσεις μπορεί να σημαίνουν ενοποιημένη λειτουργία δύο ή περισσότερων μονάδων υγείας, ενιαία διοίκηση, μεταφορά τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή αλλαγή προσανατολισμού για μία μονάδα.

- Γιατί πρέπει να γίνει;
Γιατί ο σημερινός νοσοκομειακός χάρτης αντανακλά την προ 50νταετίας Ελλάδα. Άλλες ήταν οι πληθυσμιακές και συγκοινωνιακές πραγματικότητες του 1950 και 1960 και άλλη είναι η ιατρική του 2010 και του 2020 από την ιατρική και τη βιοϊατρική τεχνολογία πριν από 50 χρόνια. Το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει δομές, αντιλήψεις και παγιωμένες καταστάσεις του παρελθόντος.

- Οι αλλαγές θα επηρεάσουν το προσωπικό;
Με κανέναν τρόπο. Εξάλλου, με εξαίρεση τους γιατρούς, το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. Φυσικά, περιορισμένες μεταθέσεις και ανακατατάξεις θα υπάρξουν, δεν γίνεται αλλιώς.

- Που εντοπίζονται τα περισσότερα αλλά μη «αποδοτικά» νοσοκομεία;

Η εργασία μας είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Είναι ενδεικτική ωστόσο η περίπτωση του νομού Λασιθίου. Για 75.000 κατοίκους υπάρχουν 4 δημόσια νοσοκομεία (Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Νεάπολης), ένα Κέντρο Υγείας και 24 περιφερειακά ιατρεία. Το μείζον θέμα είναι όμως γενικά ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις σκηνές «Καμπούλ» στα μεγάλα νοσοκομεία εν ώρα εφημερίας και τους ασθενείς με τα «βαλιτσάκια», τότε θα έχουμε αποτύχει.

-Ποια είναι απογυμνωμένη από νοσοκομεία περιοχή;
Όλη η νησιωτική Ελλάδα. Εκεί το πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών και άλλου προσωπικού πρέπει, όπως και σε άλλες «άγονες» ηπειρωτικές περιοχές, να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στο σύστημα αμοιβών αλλά και ένα νέο ρόλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις;
Αναμφίβολα ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει όφελος, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος από τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας. Το επίπεδο της φροντίδας στο ΕΣΥ έχει υποβαθμισθεί και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, σημαντική επιβάρυνση του πολίτη με ιδιωτική δαπάνη. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ, θα «απελευθερωθούν» 2,4 δις € για τις άλλες ανάγκες των νοικοκυριών, και αυτό θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

- Εργαζόμενοι αλλά και τοπικοί παράγοντες σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους ενόψει των αλλαγών στον χάρτη της υγείας. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε; Θα πειστούν ή θα... υποταχθούν;
Εκτός από μικρό μέρος επαγγελματιών συνδικαλιστών και ελάχιστων τοπικών παραγόντων που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με την οικονομική πτυχή της λειτουργίας κάποιων μονάδων, εκτιμώ ότι ο κόσμος δεν θα έχει αντίρρηση στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής φροντίδας. Όταν καταλάβει ότι τα μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν, μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνα, θα αγκαλιάσει τη Μεταρρύθμιση.

- Το ίδιο έργο κληθήκατε να υλοποιήσετε και το 2002. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε τότε;
Ως Πρόεδρος του Α’ ΠεΣΥΠ Αττικής είχα δρομολογήσει μεταξύ άλλων σχέδιο συλλειτουργίας των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στο Γουδή για το οποίο μάλιστα είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Τον Σεπτέμβριο του 2003 υποχρεώθηκα να παραιτηθώ και έκτοτε… αγνοούνταν. Πλέον όμως θα έχει καλύτερη τύχη.

-Τι προσδοκάτε να συμβεί μετά την 31η Μαρτίου 2011 που ολοκληρώνεται το έργο σας;
Να τεθεί το Σχέδιο σε δημιουργική διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαΐου 2011, να προχωρήσει σε 2-3 πιλοτικές ενέργειες και να αξιολογηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, και το πλήρες σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή προς το τέλος του χρόνου. Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να επιτυγχάνει στην εφαρμογή ενός σύνθετου μεταρρυθμιστικού σχεδίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης