Τηλεργασία: Σε ισχύ από σήμερα το μέτρο - Πώς θα εφαρμοστεί

Υποχρεωτική τηλεργασία: Πότε και με ποιο έντυπο πρέπει να δηλωθεί για το 40% των μισθωτών

koronoios_spiti
Από σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική τηλεργασία.

Πρόκειται για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που τίθεται σε ισχύ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορά στο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Σήμερα εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη και ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Επιπλέον επισημαίνεται πως οι οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου. 

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία».

Η υποχρέωση αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας. Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κλείσιμο
tilergasia_edipo


Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

-Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)

-Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

-Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

-Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως.

Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

-Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Αττική: Crash test για την αποφυγή του lockdown - Τα νέα μέτρα από σήμερα


Κορωνοϊός: «Βράζουν» τα νοσοκομεία από την αύξηση των διασωληνωμένων - Έρχεται lockdown στους 65αρηδες

Ο Κριστιάν Καρεμπέ στον Δημήτρη Δανίκα: Η ζωή μου από τη Νέα Καληδονία μέχρι το Καραϊσκάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης