Κορωνοϊός - Αττική: Πότε πρέπει να δηλωθούν οι αλλαγές για την τηλεργασία και την προσέλευση των εργαζομένων

Κορωνοϊός - Αττική: Πότε πρέπει να δηλωθούν οι αλλαγές για την τηλεργασία και την προσέλευση των εργαζομένων

Υποχρεωτική η τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων - Το ποσοστό υπολογίζεται επί του αριθμού των υπαλλήλων που είναι εφικτό να εργαστούν με τηλεργασία και όχι επί του συνόλου του προσωπικού

proslipseis_ergazomenoi
Εντός 24 ωρών θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και συγκεκριμένα στο Έντυπο ειδικού σκοπού τον αριθμό των εργαζόμενων οι οποίοι θα εργασθούν εξ αποστάσεως ,υλοποιώντας το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το ποσοστό του 40% θα υπολογίζεται επί του αριθμού των υπαλλήλων που είναι εφικτό να εργασθούν με τηλεργασία και όχι επί του συνόλου του προσωπικού.

Τα μέτρα αυξημένης προστασίας για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική αναμένεται να προωθηθούν σήμερα στη Βουλή. Ειδικά η τηλεργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας θα καθιερωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου σε όλες τις επιχειρήσεις τις Αττικής. Το πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Παράλληλα κατά κύματα θα προσέρχονται στην εργασία τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Περιφέρεια Αττικής για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να προέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 ενώ θεσπίζεται η ευελιξία και στον ιδιωτικό τομέα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα, εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους ανά μισή ώρα. Για παράδειγμα μία επιχείρηση που ξεκινάει στις 07.00 θα μπορούν οι εργαζόμενοι της να προέρχονται από τις 7.00 ως τις 9.00 το πρωί ανά μισάωρο, δηλαδή το πρώτο κύμα στις 7.00,το δεύτερο κύμα στις 7.30, το τρίτο κύμα στις 8.00 και το τέταρτο στις 8.30.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε τέσσερα κύματα στις 15.00, στις 15.30, στις 16.00 και στις 16.30. Σε περίπτωση που η επιχείρηση ξεκινάει τις εργασίες στις 08.00 τότε τα τέσσερα κύματα προσέλευσης των εργαζομένων ορίζονται στις 08.00, 08.30, 9.00 και 09.30 και θα αποχωρούν μετά την συμπλήρωση του 8ωρου σε κύματα.

Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των εργαζομένων με μερική απασχόληση που μπορούν να αποχωρούν ανά κύματα αλλά και για τους εργαζόμενους που εργάζονται με βάρδιες. Να σημειωθεί ότι η αλλαγή του ωραρίου λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβάλλει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική δεν μεταβάλλει το είδος των συμβάσεων των εργαζομένων.

Το ωράριο αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι λόγω των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση τουωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Χρυσοχοΐδης στο ΘΕΜΑ: Θα κάτσω στη Μόρια μέχρι να βάλουμε τάξη, όπως στα Εξάρχεια

Καθαρίστηκε άμεσα το μνημείο της Marfin που βανδαλίστηκε στην πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο

Παγώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Ανησυχητικό ότι μπαίνουν στη μάχη με τον κορωνοϊό «Ιπποκράτειο», «Λαΐκο» και «Γεώργιος Γεννηματάς»
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης