Κακοκαιρία «Ιανός»: Συγκλονιστικό βίντεο με διάσωση ηλικιωμένου στα Φάρσαλα

Κακοκαιρία «Ιανός»: Συγκλονιστικό βίντεο με διάσωση ηλικιωμένου στα Φάρσαλα

Συγκλονίζουν τα βίντεο διάσωσης - Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή - Τεράστιες οι καταστροφές στη Θεσσαλία - Ανακοινώθηκαν μέτρα για τους πληγέντες

karditsa0101-mesa
Τεράστιες καταστροφές και δύο νεκρούς αφήνει πίσω της στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Ιανός.

Η Πυροσβεστική από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

- Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
- Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
Κλείσιμο
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
- Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

- Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:
μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και
ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.

Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά βίντεο διάσωσης που αποτυπώνουν όσα έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Στον  Σταυρό Φαρσάλων το πρωί του Σαββάτου οι άνδρες της ΕΜΑΚ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μια τεράστια λίμνη νερού. 

Ο ηλικιωμένος είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την περιοχή από χθες.

Διάσωση ηλικιωμένου στα Φάρσαλα


Ένα δεύτερο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις προσπάθειες διάσωσης κατοίκων της Παλαιοκαρυάς. Στο βίντεο φαίνεται η διάσωση κατοίκου από χείμαρρο που απειλούσε να τον καταπιεί.

Διάσωση



Ο απολογισμός της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία

Η κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Νεκρός βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα και τον συνεπιβάτη της που παρασύρθηκαν με το αυτοκίνητο από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Το αυτοκίνητο της εντοπίστηκε, χωρίς εκείνη μέσα.




Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για πέντε παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή:
- οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.
- οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών
- η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά
- η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών
- οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.



Δείτε video από την Καρύτσα στην Λίμνη Πλαστήρα

Μουζάκι Καρδίτσας



Τις πληγές της μετρά με το πρώτο φως της ημέρας η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς η επέλαση του «Ιανού» ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, κυρίως στον δήμο Μουζακίου, που δέχθηκε τεράστιο χτύπημα.  Χαρακτηριστικό είναι πως στο Μουζάκι κατέρρευσε πτέρυγα στο κέντρο Υγείας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε.
kar123


Δείτε video με τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ


Κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ: Καταστροφές και πλημμύρες




Δείτε εικόνες από τους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας το πρωί του Σαββάτου:

far05
far04
far03


Η πόλη της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό «Μαύρικα» όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Σοβαρή παραμένει και η κατάσταση στα Φάρσαλα από την επέλαση του Ιανού. Τριάντα άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στην περιοχή του Σταυρού, ανέφερε το πρωί του Σαββάτου στο Mega ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις.


Δείτε video με το πέρασμα του Ιανού από τα Φάρσαλα

Πλημμύρες στα Φάρσαλα 18/9/20


kar01

kar02









Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν». Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Λίμνη η Καρδίτσα - Δείτε εικόνα που δείχνει σπίτια έχουν βυθιστεί στο νερό: 

Καρδίτσα πλημμύρες 18/09/20


Κατέρρευσε γέφυρα στο Μουζάκι

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, μιλώντας αργά το βράδυ στο Open Tv σημείωσε πως έχουν εκκενωθεί οικισμοί, καθώς τα ορμητικά νερά στην περιοχή έχουν καταστρέψει γέφυρες και άλλες υποδομές.


Όπως ανέφεραν τοπικοί παράγοντες, τουλάχιστον 30 πολίτες διαφόρων ηλικιών έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από χωριά της περιοχής, ενώ πολλά περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στην πόλη των Τρικάλων, μετά το σπάσιμο φραγμάτων που κρατούσαν τα νερά των ποταμών.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί, καθώς ολόκληρος ο Δήμος Αργιθέας είναι χωρίς ρεύμα, ενώ σε κάποιους οικισμούς υπάρχει και πρόβλημα υδροδότησης.

Νωρίτερα, εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι.

Δείτε αμοντάριστα πλάνα από το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στο Μουζάκι που δημοσίευσε το mouzakinews.gr

Αμοντάριστα πλάνα από το καταστροφικό πέρασμα της πλημμύρας στο Μουζάκι!


Υπερχείλισε ο ποταμός Καλέντζης

Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό πολιτών από οχήματα και σπίτια ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα στην Καρδίτσα, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Καλέντζης και έσπασε το ανάχωμα στον Καράμπαλη.

Μηχανήματα JCB που έχουν επιστρευτευθεί και επιχειρούν στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, πλησιάζοντας σε σημεία που έχει μεγάλο ύψος νερού και με την συνδρομή και πυροσβεστών απομακρύνουν όσους έχουν εγκλωβιστεί.

Διάσωση πολιτών στην Καρδίτσα


Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Τσιάκος ζήτησε από τους πολίτες να εκκενώσουν υπόγεια και ημιυπόγεια, καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν:

«Πλημμυρίζει η πόλη. Έσπασε το ανάχωμα σε δύο σημεία στον ποταμό Καράμπαλη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Όσοι βρίσκονται σε υπόγεια, ημιυπόγεια και χαμηλά σημεία να κινηθούν σε ψηλά σημεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ανατολικές και νότιες συνοικίες της πόλης».

karditsa2

Πολλά χωριά της περιοχής έχουν ήδη πλημμυρήσει, καθώς η στάθμη των νερών ολοένα και ανεβαίνει. Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Πρόδρομος, ενώ πολλές είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι ολόκληρη η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πραγματική εικόνα της καταστροφής θα φανεί με το ξημέρωμα, καθώς στην παρούσα φάση η προσπάθεια όλων έχει επικεντρωθεί στην αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.

Δείτε εικόνες που μεταδίδει το karditsalive.net




Εκτεταμένες πλημμύρες στα Φάρσαλα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία του οδοστρώματος της επαρχίας Φαρσάλων από την συνεχόμενη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Πολλά από τα ποτάμια έφτασαν στο όριο τους, ενώ πολλά ρέματα πλημμύρισαν. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάστηκαν στην περιοχή της οδού Βόλου, στα Φάρσαλα και  σε σπίτια κοντά στο αγροκήπιο.

Στην ΠΕΟ Φαρσάλων – Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε. Συνεργεία του δήμου έσπευσαν σε σημεία της οδού Βόλου να απεγκλωβίσουν μικρό αριθμό οχημάτων, ενώ ο δήμος Φαρσάλων εξέδωσε ανακοίνωση να αποφεύγουν οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε οριακό σημείο έφτασε και ο Ενιπέας Ποταμός στα Φάρσαλα. 

Μήνυμα απέστειλε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.. Το μήνυμα έγραφε: «Ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Μην μετακινήσετε. Ασφαλίστε τα σπίτια σας. Αν βρίσκεστε σε κτίριο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο».

Δείτε βίντεο από το ifarsala.gr 

ifarsala: Σε οριακό σημείο ο Ενιπέας ποταμός στα Φάρσαλα


Δείτε τις εικόνες που μεταδίδει το onlarissa.gr

Εικόνες καταστροφής στα Φάρσαλα






Ειδήσεις σήμερα

Φορο-εκπτώσεις 200% για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Τι προκάλεσε την «έκρηξη» της επιδημίας στην Αττική και πότε θα «σβήσει» η εστία του λεκανοπεδίου

Πλημμύρες στα Λουτρά Ωραίας Ελένης εξαιτίας του «Ιανού» - Κλειστός ο δρόμος Ισθμού - Επιδαύρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης