Φορο-εκπτώσεις 200% για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Φορο-εκπτώσεις 200% για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

Σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση

grafeio
Στην θέσπιση φορο-εκπτώσεων 200% για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων αλλά και για όσους πραγματοποιούν «πράσινες επενδύσεις» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας της δυνατότητα και υπερ-αποσβεσεων για την αγορά πάγιου εξοπλισμού. 

Το μέτρο θα ισχύσει για τρία έτη και συγκεκριμένα για την περίοδο 2021-2023. Οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξω-λογιστικά, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η έκπτωση αυτή αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, πέραν της συνήθους έκπτωσης 100% των δαπανών αυτών, που ήδη εφαρμόζεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Συνεπώς, οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις αυτές (για φορολογικούς σκοπούς) υπερ-αποσβένονται με 100% + 100% = 200%. Δηλαδή μια επιχείρηση που προχωρά σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δαπανώντας το ποσό των 50.000 ευρώ θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 100.000 ευρω. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 24.000 ευρώ. Έτσι, περίπου το 48% της επένδυσης επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο κίνητρο της υπερ-έκπτωσης περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ «οι υπεραποσβέσεις έχουν το πλεονέκτημα, έναντι άλλων σχετικά πολύπλοκων και αδιαφανών επενδυτικών κινήτρων να θέτουν τα οφέλη για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις στην ίδια πλευρά της εξίσωσης. Έτσι, και στηρίζουν αποδοτικές παραγωγικές δραστηριότητες ή/και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, και διασφαλίζουν δημοσιονομική ουδετερότητα. Αυτό συμβαίνει διότι το όφελος για την επιχείρηση (η έμμεση μείωση του φόρου) προϋποθέτει την πραγματοποίηση κερδοφόρων παραγωγικών επενδύσεων. Χωρίς επενδύσεις που φέρνουν κέρδη, (άρα αυξάνουν το ΑΕΠ και τα έσοδα), το κίνητρο δεν ενεργοποιείται.
Το σημαντικότερο και πιο ποιοτικό στοιχείο όμως είναι ότι ευνοεί τις επενδύσεις εκείνες που συνδέονται πρωτίστως με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, δηλαδή με τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας από μια οικονομία της κατανάλωσης σε μια οικονομία της παραγωγής».


Ειδήσεις σήμερα

Τι προκάλεσε την «έκρηξη» της επιδημίας στην Αττική και πότε θα «σβήσει» η εστία του λεκανοπεδίου

Πλημμύρες στα Λουτρά Ωραίας Ελένης εξαιτίας του «Ιανού» - Κλειστός ο δρόμος Ισθμού - Επιδαύρου

ΗΠΑ - Τραμπ: «Έζησε εξαιρετική ζωή», δήλωσε για τη δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης