Κορωνοϊός: Οι ΜΕΘ «στριμώχνονται» - Διασωληνώνονται και νέοι άνθρωποι, λέει ο Λαζανάς

Κορωνοϊός: Οι ΜΕΘ «στριμώχνονται» - Διασωληνώνονται και νέοι άνθρωποι, λέει ο Λαζανάς

«Κρούουν» το καμπανάκι του κινδύνου οι ειδικοί - «Μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα τη μέρα» λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

krousmata_ellada_main1542
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ιδιαιτέρως την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, ειδάλλως η κατάσταση θα χειροτερέψει, όπως ανέφεραν αμφότεροι.

Ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι «υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» και τόνισε ότι η μη τήρηση των μέτρων το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτό που οδήγησε στην επιβολή νέων.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά, αν δεν μειωθεί το φορτίο, το οποίο «στην Αττική ανεβαίνει συνεχώς και κοντεύει να φτάσει στο κόκκινο».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι η καθολική χρήση μάσκας έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί και πως το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι το lockdown και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι. 

Όπως ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία στα οποία μπορεί να βασιστεί κάποιος και να πει ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικής θεραπείας και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες... Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο... Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε. 

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα 

Κλείσιμο
Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα από όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα

«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» και πρόσθεσε πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ και οι δύο επεσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η 11η το τελευταίο δεκαήμερο στον Έβρο

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί και αναλύει όλα τα δεδομένα για τα μέχρι τώρα εμβόλια

Μάσκες XL: Τελικά ποιος... έραψε λάθος τις μάσκες για τα σχολεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης