LIVE

Κορωνοϊός

«Ψεκασμένοι» στα social media και τους δρόμους: Οι 30 ομάδες που πρωτοστατούν στο... κίνημα κατά της μάσκας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
antimask

Οι ομάδες στο Facebook, το προφίλ τους και τι εκτιμά η Αστυνομία για τις συγκεντρώσεις των... αντιμασκοφόρων - Η περίπτωση του Βορειοελλαδίτη που, στις αρχές του χρόνου, έστηνε μπάρμπεκιου με χοιρινά σουβλάκια έξω από δομές όπου φιλοξενούνται μουσουλμάνοι μετανάστες και τώρα διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της μάσκας στον Λευκό Πύργο

Δέκα δικογραφίες που αφορούν περισσότερες από 30 ομάδες στο Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρευνες της Ασφάλειας για τους διοργανωτές συγκεντρώσεων κατά της μάσκας και ανάλυση πληροφοριών για τις κινήσεις των «αντιμασκοφόρων», με φόντο την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, συνθέτουν το μωσαϊκό των ενεργειών της Αστυνομίας για το κίνημα κατά των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και του εμβολίου.

Παράλληλα, εδώ και δύο εβδομάδες τρέχει προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για όλους τους «απίθανους τύπους» που ξεσηκώνουν τον κόσμο και διαδίδουν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή γρίπη. «Ολα είναι κατασκευάσματα των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να μας “τσιπάρουν” για να μας ελέγχουν», λένε με νόημα.

Οι «επαγγελματίες αντιδραστικοί», όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απλώνουν τα δίχτυα τους σε όλη τη χώρα με όπλα τα γκρουπ και τις αναρτήσεις στα social media, τα faκe news, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας που έντεχνα σερβίρουν σε αφελείς πολίτες. Μάλιστα, καθώς οι «περιπολίες» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Διαδίκτυο τους ξετρύπωσαν, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τρόπο επικοινωνίας και πλέον τα καλέσματα σε... πόλεμο γίνονται μέσω κλειστών γκρουπ που δημιουργούν στο WhatsApp, το Viber και τις άλλες κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας.
psek__2_
Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα που σερφάρει στο Ιντερνετ και εντοπίζει περίεργα προφίλ, γκρουπ και ομάδες που προτρέπουν γονείς και παιδιά να μη φορούν μάσκες και να μην κάνουν το εμβόλιο

Σιγά-σιγά οι αρνητές της μάσκας κάνουν την εμφάνισή τους και στις τηλεοράσεις, εμφανιζόμενοι ως διοργανωτές συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το «φίμωτρο στα παιδιά μας» και προβάλλοντας τις απόψεις ελάχιστων επιστημόνων που βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Βορειοελλαδίτης που στις αρχές του χρόνου έστηνε μπάρμπεκιου με χοιρινά σουβλάκια έξω από δομές όπου φιλοξενούνται μουσουλμάνοι μετανάστες και τώρα μεταμορφώθηκε σε «αντιμασκοφόρο» και διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο.

Οι ομάδες των 14.000 μελών και οι διαχειριστές

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα που σερφάρει στο Ιντερνετ και εντοπίζει περίεργα προφίλ, γκρουπ και ομάδες που προτρέπουν γονείς και παιδιά να μη φορούν μάσκες και να μην κάνουν το εμβόλιο. Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στη Δικαιοσύνη ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να στηρίξουν «θεωρίες συνωμοσίας».

Οι πρώτες δύο ομάδες στο Facebook δημιουργήθηκαν λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν άρχισαν τα δημοσιεύματα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες ημέρες 14.000 μέλη, ενώ η άλλη σε μόλις 48 ώρες μάζεψε περισσότερα από 2.500 ακολούθους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ενήργησε άμεσα και στις 20 Αυγούστου σχημάτισε την πρώτη δικογραφία, που αφορούσε σε τρεις περιπτώσεις, και την έστειλε στον εισαγγελέα. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, καθώς η σελίδα της ομάδας με τα 14.000 μέλη κατέβηκε την επόμενη κιόλας ημέρα, όμως νέα γκρουπ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.
psek__1_

Σήμερα εκτιμάται ότι οι ανοικτές ομάδες στα social media (αυτές δηλαδή που είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες) αγγίζουν τις τριάντα. Από αυτές οι περισσότερες είναι για ενέργειες σε όλη την Ελλάδα, όμως υπάρχουν και τοπικές ομάδες που σχηματίζονται από αρνητές της μάσκας για μια περιοχή της Ελλάδας(π.χ., Κομοτηνή) ή ακόμη και ένα σχολείο. Ετσι, υπάρχουν ομάδες με χιλιάδες μέλη και άλλες όπου συμμετέχουν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες πολίτες. Σε πολλές περιπτώσεις στα γκρουπ αυτά οι διαχειριστές και τα μέλη εκτός από αναρτήσεις και σχόλια κάνουν και διαδικτυακά καλέσματα ζητώντας από τον κόσμο δυναμικές αντιδράσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παροτρύνουν τους γονείς να κατέβουν σε διαδηλώσεις παίρνοντας μαζί τους και τα ανήλικα παιδιά τους. Φυσικά χωρίς μάσκα, χωρίς αποστάσεις και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Ποιοι είναι όμως οι διαχειριστές αυτών των προφίλ στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Οι αναλυτές της Ασφάλειας δεν έχουν ακόμα πλήρη εικόνα γι’ αυτούς τους «ανεύθυνους», όπως τους χαρακτηρίζουν, πολίτες. «Οταν θα κληθούν ένας-ένας για κατάθεση, θα σκιαγραφήσουμε και τα προφίλ τους», λένε οι αναλυτές και επισημαίνουν: «Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι περισσότεροι από τους περίπου 30 διαχειριστές είναι άτομα με έντονο αντιδραστικό προφίλ. Παρουσιάζουν δηλαδή μια τάση να αμφισβητούν όλες τις αποφάσεις της Πολιτείας, να βλέπουν παντού θεωρίες συνωμοσίας και να φαντάζονται ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν βάλει σκοπό να τσιπάρουν όλο τον πλανήτη».

Βέβαια, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, οι διαχειριστές των σελίδων κατά της μάσκας και του εμβολίου πιστεύουν όλα αυτά που υποστηρίζουν. Ομως δεν διστάζουν να στήνουν όλο αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι γιατί γνωρίζουν ότι τα αδικήματα που διαπράττουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος. «Το αδίκημα συνήθως είναι διέγερση πολιτών σε ανυπακοή, το οποίο τιμωρείται μέχρι με ένα χρόνο φυλακή. Οταν σε 3 ή 4 χρόνια θα γίνει η δίκη, οι ίδιοι πιστεύουν ότι όλα θα έχουν ξεχαστεί», αναφέρει αστυνομικός της Ασφάλειας.

Προκειμένου βέβαια να προστατευτούν από τις διώξεις αρχίζουν σιγά-σιγά να καλούν τα μέλη των ομάδων να οργανώνονται μέσω κλειστών γκρουπ που δημιουργούν στο WhatsApp, στο Viber και σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές. Eτσι συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις, όμως το κυριότερο είναι ότι καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις και δυναμικές αντιδράσεις χωρίς να μπορούν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να τους εντοπίσουν.
psek__3_

Αφίσες, συγκεντρώσεις και η κρίσιμη ημέρα

Τις τελευταίες δέκα μέρες οι αρνητές της μάσκας προχώρησαν σε ένα ακόμη βήμα. Ξεκίνησαν να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη τη χώρα. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κατάφεραν να διοργανώσουν εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα και Ζάκυνθο. Μάλιστα στη συμπρωτεύουσα την προηγούμενη ημέρα γέμισαν την πόλη με αφίσες και όταν ο δήμος τις κατέβασε, μέσα σε λίγες ώρες οι διοργανωτές φρόντισαν να τοποθετηθούν καινούριες. Ο εισαγγελέας της πόλης έδωσε εντολή στην Αστυνομία να διεξαγάγει ταχύτατες έρευνες προκειμένου να δουν αν και ποια αδικήματα διεπράχθησαν.

Στο Ηράκλειο, δε, σχηματίστηκε δικογραφία και κατηγορούνται δύο γυναίκες, ηλικίας 33 και 35 ετών, ως οι διοργανωτές της συγκέντρωσης σε μια πόλη όπου ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, τα οποία προβλέπουν: αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, κάθε συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Φυσικά, παραβιάστηκαν όλα τα μέτρα. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της μάσκας στα σχολεία συμμετείχαν και μικρά παιδιά, ωστόσο οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση λένε ότι η τάση δεν έχει προς το παρόν δυναμική και ο κόσμος που κατεβαίνει να διαμαρτυρηθεί είναι εμφανώς λίγος.

Ήδη, από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, οι αρνητές της μάσκας προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα και να γιγαντώσουν το κίνημά τους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες και τις αναλύσεις της ειδικής ομάδας της Αστυνομίας, «με δεδομένο ότι οι πολίτες σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% δέχονται τη χρήση μάσκας και στα σχολεία, το κίνημα αναμένεται να εξασθενήσει και στη συνέχεια να μηδενιστεί».

Ανάλογα κινήματα κατά της μάσκας έχουν δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες. Κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει καταγραφεί επικοινωνία μελών ή κοινή δράση.

Ειδήσεις σήμερα

Κυβέρνηση σε μετανάστες στον Καρά Τεπέ: «Ελάτε στη δομή αν θέλετε να φύγετε από τη Λέσβο»

Μεγάλη φωτιά στον Κουταλά Κορινθίας - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ιπποκράτειο: Ασθενής με βαριά συμπτώματα κορωνοϊού... το έσκασε από το παράθυρο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (78)

Ιωάννης

Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί από αυτούς που μπαίνουν μπροστά είναι για τα παιδιά τους, και από πίσω υπάρχουν αρκετοί Γιατροί και παιδίατροι που έχουν διαφορετική γνώμη από τους καλοπληρωμένους <ειδικούς> και όλο το θέμα ξεκίνησε γιατί ήμαστε η μόνη χωρά στην Ευρώπη που το εφαρμόζουμε από 5+, χωρίς να ακούμε ούτε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Zagklos

Την άνοιξη του 2020 επέστρεψαν στην Σουηδία χιλιάδες χημερινοί παραθεριστές από τις Άλπεις και έγινε το σώσε με τον κορώνα γιατί δεν υπήρχαν και οι δομές! Το πρόγραμμα που πάρθεικε από τους ειδικούς και χλευάστεικε από τους ξένους, δλδ της ελεγχόμενης μόλυνσης και με στόχο την ανοσία, τελικά πέτυχε θριαμβευτικά! Όλα, τα πάντα ελευθερα, όχι μάσκες, η οικονομία σταθερή και ο λαός ζει! Ως γνωστόν, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ιών και ούτε ποτέ θα εφευρεθεί, οι τρόποι αντιμετώπησης τους είναι "indirect", ένας από αυτούς είναι και η μεθόδευση της ανοσίας που τόσο πολύ χλευάσθεικε από τους παντογνωμονες σχολιαστές του ΠΘ

τσακίστε τους ψεκασμένους

σε κάθε γειτονιά!

Λαθος αντιμετωπιση

Το να προσπαθεις να πεισεις εναν ψεκασμενο οτι ειναι ψεκασμενος δεν φερνει αποτελεσματα. Ο ανθρωπος πιστευει ακραδαντα σ' αυτα που πιστευει, τελεια και παυλα. Εγω οπου πετυχαινω ψεκασμενο και μου αρχιζει τις θεωριες του, συμφωνω μαζι του και επαυξανω, βαζω και σαλτσα, μπλεκω μεσα μυστικους πρακτορες, εξωγηινους, οτι μου 'ρθει εκεινη την ωρα. Στο τελος με θαυμαζουν και μου κερνανε και τις μπυρες.

123

Προσπάθησες να βάλεις κάτω τους αριθμούς; Είναι διαθέσιμοι στο worldometers.com καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Επίσης, υπάρχουν σχετικές δεκάδες μελέτες σε πολλές χώρες. Προσπάθησες να βγάλεις άκρη να δεις τι συμπεραίνουν; Ή λες τους άλλους ψεκασμένους επειδή έχουν κάνει αυτό που εσύ δεν θέλεις ή δεν μπορείς;

Λαθος αντιμετωπιση

Κοιτα να δεις, εγω δεν μιλαω για επιστημονες που εχουν διαφορετικη αποψη για την αντιμετωπιση του κορωνοϊου. Εγω μιλαω για ψεκασμενους, για ανθρωπους δηλ. που δεν πιστευουν καν οτι υπαρχει κορωνοϊος ή αν υπαρχει ειναι αποτελεσμα παγκοσμιας συνομωσιας και κατι τετοια που κυκλοφορουν ευρεως στο διαδικτυο. Για να μην αρχισω με την επιπεδη γη σε σχημα τριγωνου, τους εξωγηινους που ζουν αναμεσα μας και τους QAnon που ειναι πολυ της μοδας τελευταια.

123

Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε στο ΠΘ, το ποσοστό που πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει καν είναι 1,2% ενώ το ποσοστό που θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από μια απλή γρίπη είναι 23,9%. Οι πραγματικά ψεκασμένοι δηλαδή είναι μία μικρή μειοψηφία, τα μίντια όμως εντέχνως μας εξισώνουν μαζί τους όλους εμάς (23,9% δε μας λες και λίγους) που απλά πιστεύουμε ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι εντελώς δυσανάλογα και θα έπρεπε να ακολουθηθεί το επιτυχημένο σουηδικό μοντέλο.

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Ψεκασμενοι ήταν κάποτε και αυτοί που μίλαγαν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο, που οι μη ψεκασμενοι έλεγαν πως δεν υπήρχε

Xx

Καντε λίγο υπομονή...θα σας έρθει ο ουρανός σφοντύλι...#thestormiscoming

Κυριάκος

Πολύτιμη η φωτογραφία του τύπου που κρατάει την πινακίδα με το "No vaxx, no Masks". Κόψτε φάτσα και βγάλτε συμπέρασμα για το επίπεδο των αντιμασκοφόρων!

...

Και η αλλη που χοροπηδα πανω στις μασκες, για καμια 10ρια πτυχια την κοβω...

Χρήστος

Απαράδεκτος ο τίτλος του άρθρου!

Zelekoton

Ο συριζαιος Στρατάκης πάντως τους αποκάλεσε ακροδεξιούς και φασίστες.

Κώστας Β

Οταν ένας "μασκαρας" φοράει μασκα, διπλη κατάφαση=άρνηση, σε ποια ομαδα-γκρουπ ανήκει?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης