Βίντεο-ντοκουμέντο: Μετανάστες ανεβαίνουν στο βουνό για να μην μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Μετανάστες ανεβαίνουν στο βουνό για να μην μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ

Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή, απευθύνθηκε, νωρίτερα,  με ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή

kara-tepe-arthro
Τη στιγμή που δίνεται μάχη με τον χρόνο για την κατασκευή της νέας δομής μεταναστών στον Καρά Τεπέ και οι εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν με γοργό ρυθμό, εντοπίζονται μετανάστες που δεν θέλουν να εισέλθουν στον νέο χώρο, μετά την καστροφή που υπέστη το ΚΥΤ της Μόριας από την πυρκαγιά, και βρίσκουν διάφορους τρόπους να αποφύγουν τον αστυνομικό φραγμό.

Μετανάστες σπάνε από το...βουνό τον αστυνομικό φραγμό στη Μυτιλήνη για να μην μπουν στη Δομή!


Η κατάσταση αυτή, που αποτυπώνεται και στο βίντεο-ντοκουμέντο του protothema.gr, επικρατεί τις τελευταίες ώρες.

Όπως φαίνεται, οι μετανάστες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από βουνό και λόφους για να αποφύγουν τους αστυνομικούς που έχουν κόψει τον δρόμο για τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι μετανάστες, που φαίνονται στο βίντεο, δεν θέλουν να ζήσουν στον νέο καταυλισμό του Καρα Τεπέ. Ήδη αστυνομικες δυνάμεις κάνουν ενισχυμένες περιπολίες για να τους σταματήσουν και να επιστρέψουν στη νέα δομή φιλοξενίας.

Κλείσιμο
Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο.

Οι αντιδράσεις υποκινούνται κυρίως από ομάδες Αφγανών, οι οποίοι αποτελούσαν και την πλειονότητα των διαβιούντων στο ΚΥΤ της Μόριας και πιστεύουν ότι εκμεταλλευόμενοι το θόρυβο κυρίως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θα καταφέρουν να φύγουν από τη Λέσβο, πράγμα που δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση να γίνει. Αλλωστε, κάτι τέτοιο εκτός του ότι θα απέκλειε την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις και στις άλλες προσφυγικές δομές στα νησιά. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική.

«Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι' αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Ελάτε τώρα για να φύγετε γρήγορα!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής, γίνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων και δυο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους, θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 180 τα νέα κρούσματα - Πέντε θάνατοι

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για την Αττική αποφασίζει τώρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Ξυλοδαρμός καθηγητή στα Χανιά: Συνελήφθη ο πατέρας - Αναφορά Κεραμέως στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης